banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Így puhíthatja meg gyorsan felhasználása előtt a kemény vajat

A kőkeményre hűlt vaj egyike a bosszantó konyhai helyzeteknek, hiszen a hűtőből hirtelen elővett alapanyag nem kenhető, csupán vágható, így a türelmetlenebbek kenyerén apró négyzetekre vágva díszeleg. A TheKitchn 7 módszert is bemutatott, amelyektől gyorsan megpuhul a keményre dermedt vaj, írja a divany.hu portál.
 
A tesztelők összesen 7 módszert vizsgáltak, mindegyiket négyféle vajjal: szerintük a puha vaj 65 °F és 67 °F között van, ez körülbelül 18 foknak felel meg, érzésre pedig „könnyen meghajlik törés nélkül”. Négyféle terméket teszteltek különböző zsírtartalommal, hiszen elsősorban az befolyásolja a kenhetőséget, és még arra is ügyeltek, hogy mindegyik sótlan legyen, és megegyező adagokat próbáljanak felolvasztani. A teszt helyszínéül szolgáló szoba és a hűtőszekrény hőmérséklete is állandó volt.
Fotó: pixabay.com

Mikrózás

Teljes idő: 20 másodperc

Mindegyik darabot sütőpapírra tették, majd a mikrohullámú sütő forgótányérjára és óvatosan, időnként megszakítva a folyamatot olvasztották meg a vajat. 15 másodperc múlva az 1100 wattos mikrohullámú sütőben egyik vaj sem érte el a csúcslágyságát, később egy kivételével mindegyik inkább elolvadt, mint megpuhult. Egy picit macerás, mégsem lehetetlen megoldás, de a vajak annyira könnyen válnak folyékonnyá a mikróban, hogy ez a módszer csak az utolsó helyet tudta megszerezni.

Meleg víz használata

Teljes idő: 9–30 perc

Egy becsomagolt darab vajat zacskóba tettek, kinyomkodták belőle a levegőt és lezárták, majd meleg vízbe merítették, aminek a hőmérséklete „kicsit melegebb, mint szobahőmérséklet”. Mindössze kilenc perc elteltével az egyik vaj elérte a megfelelő állagot, ám volt, amelyiknek ez 30 percbe telt. Ez a módszer nem eredményezett egyenletes végeredményeket – a vaj felülete túl puha lett és folyékony, mielőtt a közepe megpuhult volna. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Meleg tálban hagyni

Teljes idő: 35–55 perc

Viszonylag széles körben ismert módszer, amihez fel kell melegíteni egy tálat vagy csészét, majd a ráborítani egy adag vajra és várni. Meglepő módon ez a módszer nem lágyította meg a vajat valami gyorsan. A legalkalmasabb vajnak is 25 perc kellett, ráadásul ez sem hozott egyenletes végeredményt – csak a vaj külseje lett megfelelő állagú. 

Várakozás szobahőmérsékleten

Teljes idő: 1–1,5 óra

A vajat szobahőmérsékleten hagyták a konyhapulton, amíg megpuhult. Akinek van ideje, annak tökéletes, de ha valaki gyorsan lakmározna belőle, vannak erre a célra jobb módszerek is.

Reszelés

Teljes idő: 5 perc

A hideg vajat lereszelték, szétterítették egy tányéron, és vártak. A módszer bejött, és még csak nem is volt körülményes az alkalmazása. A vaj 5 perc után puha lett, és egy szilikon spatulával könnyedén lekaparható volt a reszelőre tapadt mennyiség. 

Puhítás mixerben

Teljes idő: 5-7 perc

 A felkockázott vajat kis fokozaton kell keverni megpuhulásig, ami néhány perc alatt be is következik. A hőmérséklet ugyan nem mindegyiknél érte el a kitűzött célt, de az állaguk ennek ellenére remek volt. 

Sodrófa használata

Teljes idő: 12 perc

A sodrófás módszer nyert: a vajat műanyag fóliák közé tették, majd addig verték és nyújtották, amíg meg nem puhult.

 

 

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?