Íme néhány házi praktika a vízkő eltávolítására

A vízkő előbb-utóbb minden háztartásban jelentkezik, ráadásul az edényekre is rátelepszik. A sobors.hu szerint léteznek olyan házi praktikák, amelyek könnyűszerrel távolítják el a vízkövet, és még kemikáliákat sem tartalmaznak, tehát környezetkímélő hatással bírnak.

A vízkő nem feltétlenül szennyeződés, a folyó vízzel való érintkezés okozza. Ahhoz, hogy az edényeken ne telepedjen meg, folyamatosan tisztítani kellene őket, de ez a legtöbbször nem kivitelezhető. Ha már megtelepedett az edényeken, elsődlegesen próbálja meg természetes módszerekkel eltávolítani, hogy ne terhelje a környezetet. 

  • Szódabikarbóna

Két evőkanál szódabikarbónából és egy fél liter meleg vízből készített keverék szivacsra vagy egy rongyra helyezve, majd elkenve a vízköteleníteni kívánt felületen elegendő ahhoz, hogy hasson. Ha nagyon makacs szennyeződésről van szó, a keverék egy fémhálóra is tehető, de ez csak olyan felületeken alkalmazható, amelyek nem karcolódnak. Ha a konyha többi részén is dolgozna ezzel a keverékkel, akkor tegye egy szórófejes flakonba, fújja kezelendő felületre, majd hagyja 10 percig hatni, végül törölje le. 

  • Fehérborecet

A fehérborecet kétségkívül a legjobb és leginkább hatásos anyag a vízkő eltávolítására, főleg, ha környezetbarát megoldásban gondolkodik az ember. Töltse tele a tisztítandó edényt forró víz és ecet keverékével, forralja fel, majd zárja el a gázt, és hagyja a keveréket az edényben további két órán át. Az evőeszközöket is megtisztíthatja, ha beleteszi őket a folyadékba. Ha letelt az idő, öntse ki a vizet, majd egy tiszta konyharuhával törölje mindet szárazra. 

  • Ecet és szódabikarbóna

Az ecet és szódabikarbóna keveréke roppant hatékony. Egy serpenyőt töltsön meg egyenlő arányban vízzel és ecettel, majd amikor elkezd forrni, adjon hozzá két evőkanál szódabikarbónát, alaposan keverje el, hagyja kihűlni, majd mártson bele egy rongyot, így törölje át a vízköves felületet. 

  • Citrom

A citrom természetes savassága képes feloldani az edényeken keletkező bosszantó kis foltokat. A citrom kétféleképpen használható: ha a vízkő nem túl makacs, akkor csak vágja félbe és dörzsölje be vele a tisztítani kívánt felületet, majd törölje át egy ronggyal. Ha durvább a szennyeződés, akkor töltse tele a vízköves edényt vízzel, facsarja bele a citromot, forralja fel és hagyja benne a levet 2-3 órát, majd törölje szárazra. 

  • Uborka

Bármilyen furcsán hangzik, uborkával edényt is lehet tisztítani: csak fel kell szeletelni és megdörzsölni vele a vízköves felületet. Pár perc múlva a vízkő eltűnik, csak szárazra kell törölni az edényt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?