Ezeket a vegyszermentes szagelszívókat bátran helyezheti a hűtőszekrényébe

Ha a hűtőből kellemetlen szagok csapnak ki, az emberek többsége hajlamos vegyszerekkel átitatott illatosítókhoz nyúlni. Pedig az otthon megtalálható, szagelszívónak használható elemek is jó szolgálatot tesznek, ha a bűzök megszüntetése a cél. A femina.hu portál összegyűjtötte azokat a praktikákat, amelyek a hűtő szagtalanításában jeleskednek.

Gyakori, hogy az ínycsiklandozó étel reményében kinyitott hűtőből orrfacsaró szag áramlik, a háztartási gépek ugyanis hajlamosak a szagosodásra.  A problémának természetesen nemcsak tüneti kezelésre, hanem megoldásra van szüksége, tehát fontos kinyomozni, mi okozhatja a szagokat. A leggyakoribb bűnös egy-egy bent felejtett, romlásnak indult étel, ezért első körben érdemes átvizsgálni mindent, ami csak a hűtőszekrényben található. A szagot akár egy-egy észrevétlenül maradt ételcsepp vagy ételdarabka is okozhatja. A hűtőt, ha bűzlik, ha nem, évente többször teljeskörűen ki kell takarítani, mert óhatatlanul elszaporodnak benne a baktériumok.

A hűtőszagtalanításban nemcsak bolti szerek és készítmények tehetnek jó szolgálatot, hanem egy-egy otthoni, ártó vegyületektől mentes megoldás is. 

  1. A meghámozott burgonya néhány szeletkéje kiváló arra, hogy szagtalanul tartsa a háztartási gépet. Pár nap után fontos cserélni a burgonyaszeleteket.
  2. Higiénikus megoldás a tiszta írólap hűtőbe helyezése is: a papír magába szívja a rossz szagokat. 
  3. A bűzös hűtő szagtalanításában az aktív szén is segíthet: néhány darab patikában kapható széntabletta pár óra alatt magába szívja a szagokat.
  4. A sokoldalúsága miatt tisztítószerként is bevált szódabikarbóna is alkalmazható. Pár evőkanálnyira lesz szükség: helyezze egy tálkában a hűtő hátsó részébe.
  5. A hűtőben terjengő szagokat egy kisebb tálka zabpehely szintén magába szívhatja.
  6. A kávézacc vagy az őrölt kávé semlegesíti a hűtő kellemetlen szagát, ráadásul kellemes, nem bántóan erős az illata.
  7. Egy-egy vattapamacsra csepegtessen vaníliakivonatot, és egy kávéscsészében helyezze a hűtőszekrénybe: egykettőre átjárja a mesés illat a háztartási gépezetet, ahogyan akkor is, ha egy tálkába vagy papírtálcára félbe vagy négybe hajtott szalvétát helyez, és arra narancsillóolajat csepegtet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?