Kóstolás, mosogatás, kavargatás: íme 15 konyhai tipp a séfektől

A finom ételek titka a részletekben rejlik, vallja a séfek többsége. Az evamagazin.hu összegyűjtötte a leglényegesebb javaslataikat, gondolataikat: kiderült, a legtöbb főzőcskéző rosszul kavargatja az ételeket, a mosogatást nem megfelelő időpontra időzíti, és a kóstolást is helytelenül végzi.

 1. A legveszélyesebb eszköz a háztartásban egy életlen kés.
 2. Főzés közben már mosogatni is kell, így nem gyűl fel a rengeteg edény.
 3. Kóstol, ízesít, kóstol. Természetesen a kóstolásnak is vannak higiéniai szabályai: például a közös ételbe nem nyalunk bele, azaz nem nyúlunk bele olyan kanállal, ami már járt a szánkban. Érdemes a kóstoláshoz két kanalat használni: egyet, amivel megízleli az ételt, és egy másikat, amellyel kivesz egy picit a fővő ételből, vagy minden kóstoláshoz külön kanál is használható. 
 4. Az ízek mindig kiegyenlítésre szorulnak. Nem elhanyagolandó a savasság jelentősége: ha úgy érzi, valami még hiányzik, pedig már elég sós az étel, jusson eszébe, hogy egy pici sav helyrebillentheti az egész kompozíciót. Egy kis ecet, tejföl vagy joghurt: sokféle ételnek lehet savtartalma, ami pont jól jön az ételebe. Egyes szakácsok azt mondják, minden sós ételnek jót tesz egy pici cukor (vagy édesítő), és fordítva: minden édesbe kell egy pici só. 
 5. Okosan aprítani úgy lehet, hogy a kés hegyét a vágódeszkán tartja, emelgeti és nyomja vissza. Gyorsabb és kevésbé balesetveszélyes így a vágás.
 6. A receptet pontosan kell követni, ha először készít egy bizonyos ételt. Különösen, ha süteményről van szó. Egyesek szerint a cukrászat egyenesen tudomány.
 7. A digitális mérleg használata nagy segítség.
 8. Jó alapanyagokat kell használni a főzésnél: friss, jó minőségű élelmiszerekből sokkal finomabb étel készül.
 9. Nem szükséges hűtőbe tenni a paradicsomot: ízletesebb marad.
 10. A hozzávalók sorrendjét mindig be kell tartani.
 11. Mielőtt az alapanyagok a serpenyőbe kerülnek, fel kell melegíteni az edényt.
 12. A sütőt is elő kell melegíteni, ha ezt kéri a recept.
 13. A sütőajtót nem kell nyitogatni.
 14. A serpenyőt nem szabad túlzsúfolni.
 15. Felejtse el az eddigi keverési módszerét. Legtöbben körbe-körbe kevergetik az ételt, az óramutató járásának megfelelően, vagy fordítva, de mindkét eljárás rossz. A lényeg, hogy kisebb köröket kell tenni az ételben: mintha szirmokat rajzolna egy virágra, vagy mintha nyolcasokat írna. Ne csak vízszintesen keverjen, hanem alulról fölfelé is: így lesz minél egyenletesebb a fővő étel hőmérséklete.

Kapcsolódók

Kimaradt?