banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Így lehet a legegyszerűbben megpucolni a főtt tojást

Gyakran előfordul a főtt tojás pucolásakor, hogy a héjával együtt a fehérje is leválik a sárgájáról. Sőt, megtörténik, hogy szilánkos darabokban málllik le a héj, az alatta lévő rész pedig összetörik, lágy marad. A kellemetlen tojáshámozó bakik elkerülésére a sobors.hu portál több bevált módszert is összegyűjtött.

A héj eltávolítása nem csupán az ember kezén múlik: függ a tojás korától is. A friss tojás darabosan, a régebbi vagy a fehér tojás pedig könnyedén válik meg a héjától.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Vízteszttel könnyen leellenőrzihető, mikor érett meg a tojás a főzésre: csak egy poharat kell megtölteni hideg vízzel, majd beletenni a tojást. A friss tojás a pohár alján marad, a régebbi középen lebeg, ha viszont teljesen feljön a víz tetejére, nagy valószínűséggel romlott. A teszt mellett a tojás héja is beszédes: a régi tojás fényes és sima, a friss érdes és meszes. 

A nagymamák házi praktikái

Az idősebbek esküsznek rá, hogy egy teáskanál sót kell a tojás főzővízébe tenni, az kifogástalanul engedni hámozni a tojást, ahogyan az sem ritka, hogy ecetet javasolnak, amiből szintén a főzővízbe öntenek egy evőkanálnyit. 

Fotó: Pexels

A tojásfőzésnek vannak szabályai

A tojást nem szabad lobogó vízben főzni, mert akkor megrepedhet, emiatt nem lehet majd egységesen eltávolítani a héját. A legjobb, ha hideg vízben kezdődik a főzés, és a forrástól számítva 7-10 percig fő, így kemény lesz, de a héja könnyen eltávolítható marad.

Ne sajnálja a hűtési időt

A kész tojásokat azonnal hideg víz alá kell tenni, legalább 15 percig így kell hűteni, ezzel a főzés folyamata is leáll, a pucolásnál pedig nagy segítség lesz: a héja egyszerűen leválik majd, a tojás pedig szép fényes marad.

Tanácsok az internetről

 Az egyik legnépszerűbb videóban egy pohár vízbe kerül a főtt tojás, amit így ráznak egy darabig. A végeredmény bámulatos, pillanatok alatt kész a tökéletesre pucolt tojás.

A kanalas trükk is hasonlóan népszerű: kicsit törje meg a tojás héját, kanállal nyúljon alá, és kész is a megpucolt tojás.

 

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?