Gyertyaviaszos lett az asztalterítő? Így távolítsa el hatékonyan

Születésnapokon és különféle ünnepnapokon gyakran előkerülnek a gyertyák, amelyek egy óvatlan pillanatban akár gondokat is okozhatnak: megesik, hogy gyertyaviaszos lesz a terítő, a szőnyeg vagy a kanapé. Aggodalomra semmi ok, hiszen a viasz házi praktikákkal is eltávolítható, írja az otthonokesmegoldasok.hu portál.

Fontos megjegyezni, hogy a gyertyaviasz akkor tűnik el maradéktalanul, ha takarítása előtt az ember megvárja, hogy teljesen kihűljön a folt. Különben a forró viasz az ujjakat is megégeti, illetve további károkat okozhat a bútorban vagy textilben: szétkenődik, és a mélyebb rétegekbe is bejut a faggyú. 
Fotó: pexels.com

A hideg segít

A hideg hatására kemény és porózus lesz a viasz. A terítők, anyagszalvéták és más ruhadarabok egy éjszakára bekerülhetnek a fagyasztóba, így másnap könnyedén le lehet róluk szedni a gyertyamaradványokat, mert a fagyott viasz törhető. Ha ennek ellenére még apró viaszmaradványok lennének a szövetben, akkor 60 fokon kimoshatók a terítők – amennyiben az anyag ezt lehetővé teszi. Az olyan nagyobb textileknél, amelyek nem férnek be a fagyasztóba, helyezzen a viaszfoltra egy, vagy több jégakkut.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Papírtörlő

Amennyiben a viaszfolt nagyon vékony, vagy már a nagyját sikerült eltávolítani, akkor a maradékok egy papírtörlő segítségével eltüntethetők. Ehhez helyezzen egy papírtörlőt a foltra, illetve az alá. Ezután a közepesen forró vasalóval gőz nélkül vasalja át a foltot, hogy a faggyú ismét megolvadjon. A folyékony viaszt a papírtörlők magukba szívják. Amennyiben szintén marad némi folt, mossa ki az anyagot 60 fokon.

Vigyázat! Színes gyertyaviasz esetén inkább a fagyasztásos módszert válassza, ugyanis olvadás következtében a viasz megszínezheti az anyagot.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?