Takarítási szakértők: ezért tűnik állandóan porosnak a hálószoba

Sokan vívnak szélmalomharcot a hálószoba tisztán tartásáért, ugyanis alig takarítják ki a helyiséget, rövid idő elteltével újra porosnak látszik. Pedig a hálószobába lépve az ember nyugalomra és tisztaságra vágyik. Vannak olyan tényezők, amik ténylegesen felgyorsítják a porosodás folyamatát? Az Apartment Therapy takarítási szakértők megkérdezésével járt utána a kérdésnek, írja a divany.hu portál.

Az ágy port generál

Mariliee Nelson, a Branch Basics tisztítóvállalat társalapítója szerint nagyon is valós jelenség, hogy egyes helyiségekben fokozattan van jelen a por, ami részben a berendezésre, részben a légmozgásra vezethető vissza. Idetartozik a hálószoba is, ahol az ágyneműk szövetei, illetve az ágyban összegyűlő poratkák és elhalt bőrsejtek miatt extra adag por keletkezik.

A szorgos takarítás önmagában nem elegendő, hiszen a lakás tele lehet pollenekkel, poratkákkal, gombákkal és baktériumokkal. Ha egy szobában szőnyegek és kárpitozott bútorok vannak, az még jobban megnöveli a porszintet. Ennek úgy lehet elejét venni, ha rendszeresen mossa az ágyneműket (beleértve a párnákat is) és kiporszívózza a szőnyegeket. Szintén segíthet, ha reggelente nem veti be az ágyat, ha ugyanis szellőzni tud, attól elpusztulhatnak az ott élő poratkák.

A légkondi is befolyásolja

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a porosodás gyakran a légkondicionáló használatának eredménye. A klímának ugyan elvileg meg kéne szűrnie a rendszerbe belépő levegőt, ha azonban a szűrője eltömődik, nem fogja tudni felfogni a port, ami így a hálószoba felületein rakódik le. A megoldás a szűrő kicseréltetésében rejlik. Már csak azért is, mert az elkoszolódott szűrő miatt a berendezés rosszabb hatásfokkal működik, ami megnövelheti a fogyasztását, ezáltal pedig a villanyszámla összegét is.

A mennyezeti ventilátor pedig nagy távolságból is összegyűjti a port, majd szétszórja a szobában, és még, ha használaton kívül is van, a por akkor is megtelepedhet rajta. Mary Hromadka, az Aire Serv márkamenedzsere ezért azt javasolja, hogy rendszeresen tisztítsa meg a lapátjait – nyáron akár hetente is. A művelet a legkönnyebben egy teleszkópos portörlővel kivitelezhető, de ha azt akarja, hogy tényleg tiszták legyenek, időnként nem árt áttörölni a felületüket mikroszálas törlőkendővel is.

Nem mindegy, mivel takarít

Nem tanácsos a a portörléshez tollseprűt vagy pamutrongyot használni, mivel egyik sem tudja maradéktalanul összegyűjteni a port, hanem csak szétterítik az apró részecskéket a szobában. Nelson inkább a már említett mikroszálas törlőkendőt ajánlja, ami képes magához vonzani és csapdába ejteni a porszemeket, ráadásul szárazon és nedvesen egyaránt hatásos. Ha némi extra tisztítóerőre van szüksége, használhat hozzá egy kevés általános tisztítószert is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?