Szagtalanít, fényesít és olcsó: ezért takarítson ecettel

Az ecet használatával természetes módon tartható tisztán a lakás szinte minden része, és anyagi szempontból is megéri: ha olcsó és környezettudatos tisztítószerre vágyik, ez az egyik legjobb választás. Az izeselet.hu portál körüljárta, milyen felületeken alkalmazható az ecetes tisztítás.

  • Csillogóan fényes és tiszta felületek

Ha egy felületet szeretne megtisztítani, öntse az ecetet permetező flakonba, majd fújja a permetet közvetlenül a tisztítandó részre. Hígítani nem szükséges, de ha túl marónak érzi a szagát, fele-fele arányban használhat ecetet és vizet. Léteznek viszont olyan felületek, amelyekre nem használható ecet, ilyenek a természetes kőfelületek, például a gránit és a márvány: ezeket az anyagokat kimarhatja, elveszíthetik fényességüket, illetve meg is sérülhetnek.

  • Tiszta kávéfőző

A kávéfőző alapos kitisztításához és zsírtalanításához öntse az ecetet közvetlenül a gépbe, majd „főzze le”. Ezután ismételje ezt meg néhányszor vízzel is, egészen addig, amíg az ecet illata teljesen elillan.

  • Fényes ablak

Kevés dolog távolítja el gyorsabban és hatékonyabban a szennyeződéseket az ablakokról és egyéb üvegfelületekről, mint az ecet. Hígíthatja forró vízzel, ha zavaró a csípős szaga.

  • Ecet a kellemetlen szagok ellen

Ha ecettel takarít, még a makacs szagokat is kiűzheti otthonából. Ha a lakásban dohányzik, érdemes egy tálka ecetet kitenni az asztalra vagy egy polcra, mert remek szagsemlegesítő.

  • Csillogó edények és étkészletek

Kézi mosogatáskor adagoljon egy kis ecetet a szokásos mosogatószeréhez, gépi mosogatás esetén pedig használja öblítőszerként. A kávéfőzőhöz hasonlóan a mosogatógép is kitisztítható egy ecetes program végigfuttatásával.

  • Tiszta és szagtalan lefolyó

Kezdje egy adag szódabikarbónával, majd öntsön rá ecetet, és hagyja felhabosodni. Végül az egészet öblítse le forró vízzel. Ez a módszer nemcsak tisztít és szagtalanít, hanem a kisebb dugulásokat is elintézi.

  • Illatosítható

Ha ódzkodik az ecet maró, csípős szagától, illatosítsa: az egyik lehetőség az, ha pár csepp illóolajat ad hozzá, a másik módszer szintén természetes. Tegyen egy nagy tálba narancs- vagy citromhéjat, majd öntse fel ecettel. Fedje le, hagyja állni pár napot vagy akár egy egész hetet, ezt követően már takaríthat is a gyümölcsös illatú tisztítószerrel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?