Öt természetes tisztítószer a konyhából

Olcsó, hatékony és könnyen beszerezhető – mindez jellemző azokra a tisztítószerekre, amelyekkel óvhatjuk a környezetünket. A boltban kapható drága és vegyszerekkel teli tisztítószereket érdemes lecserélni természetes anyagokra, ezzel nemcsak a környezetünknek, de egészségünknek is jót teszünk. Az alábbiakban összegyűjtöttük melyek azok a konyhai alapanyagok, amelyek a lakásunk tisztításában is a segítségünkre lehetnek.  

  • Szódabikarbóna: általános tisztító- és súrolószer, amely lágyítja a vizet és jól oldja a zsíros szennyeződéseket. Keverhetjük vízzel vagy ecettel, használhatjuk foltok eltávolítására, kisebb dugulások elhárítására,  ezüst-, acél- vagy más fémtárgyak fényesítésére vagy éppen szagtalanításra.
  • Ecet: hatékony vízkő- és zsíroldó, felfrissíti a ruhák színét, valamint erős fertőtlenítő hatása van, így a fürdőszoba tisztításakor mindenképpen érdemes alkalmazni. 
  • Sütőpor: vízzel, ecettel vagy citromlével elkeverve kiváló súrolókrémet kaphatunkSzagsemlegesítő tisztítószer, vízzel, ecettel vagy citromlével kikeverve súroló pasztát is készíthetünk belőle.
  • Konyhasó: a durva szemű só leradírozza a szennyeződéseket, de folteltávolításra is használhatjuk.  
  • Citromlé: univerzális tisztítószer, ugyanis a benne található citromsav hatékonyan felveszi a harcot a szennyeződésekkel szemben. A frissen préselt citromlének antibakteriális hatása is van, ráadásul a szagokat szintén eltünteti.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?