Tíz tipp, amivel lecsökkenthetjük a hulladéktermelésünket

Hogyan védjük a környezetünket a mindennapjainkban? Milyen konkrét lépésekkel csökkenthetjük a saját és családunk hulladéktermelését? Hogyan lehetünk tudatos vásárlók, fogyasztók? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatott választ az, aki részt vett április 10-én a kolozsvári Mikó Óvoda által szervezett Környezettudatos életmód című rendezvényen.  

Győrffy Orsolya, a Mikó Óvoda egyik óvónője és a Tudatos Kolozsvár nevű Facebook-csoport alapítója vezette a beszélgetést, aki saját törekvéseiről, tapasztalatairól számolt be és hasznos tippeket osztott meg a környezettudatos életmóddal kapcsolatban. Elmondása szerint nehéz volt elkezdeni, korábban sok kétely és kérdés volt benne a ezzel kapcsolatban, de rájött, ez lényegében döntés kérdése, a saját felelősségünk, hogy mit teszünk. 

A beszélgetés vezetője konkrét tanácsokkal is ellátta az érdeklődőket és bemutatta azokat az eszközöket, amelyek segítségével sikerült saját és családja hulladéktermelését lecsökkenteni. 

  • Bevásárló kosár, szatyor. Fából készült bevásárlókosárral vagy éppen textilszatyorral induljunk vásárolni, így nem lesz szükségünk műanyag szatyorra. 
  • Kulacs. Mivel otthon csapvizet fogyasztanak, ezért ásványvizes műanyag palack nem kerül be a háztartásba. Ha elindulnak valahova a vizes kulacsot töltik meg vízzel, s azt fogyasztják. Ez nem jelenti azt, hogy nem fordulnak elő olyan helyzetek, amikor pl. egy kirándulás során a boltból kell vizet venni.
  • Hordozható üveg kávéspohár. Érdemes tudni, hogy az utcai kávéárusok által használt papírpoharakat nem lehet újrahasznosítani. Ha viszont rendszeres kávéfogyasztók vagyunk és gyakran kérjük elvitelre a kávét, érdemes lehet beszerezni egy hordozható, üveg kávéspoharat. Győrffy Orsolya elmondta, tapasztalatai szerint még soha senki nem szólt rá, amiért a saját poharába kérte a kávét.
  • Átlátszó szatyor. Régi függönyökből, átetsző anyagból különböző méretű szatyrokat varrhatunk, amelybe vásárláskor belepakolhatjuk a zöldségeket, gyümölcsöket és ráragaszthatjuk az árcímkét, így nem kell egyszer használatos műanyagzacskót használjunk.
  • Üveg. A tejet is beszerezhetjük környezettudatos módon. Ha tejautomatákból vásároljuk a tejet, egy nagyobb üvegben (pl. a gyümölcslé kiürült üvegében) is elhozhatjuk.
  • Visszazárható zacskók. Ha nagyáruházakban fagyasztott, kimérős termékeket vásárolunk, tegyük azt otthonról vitt visszazárható zacskóba, amelyre ráragasztható az árcímke és ezzel kiválthatjuk az egyszer használatos műanyagzacskókat.
  • Textilszalvéták. A hagyományos papírszalvéták helyett használhatunk textilszalvétákat is, amelyeket többször felhasználhatunk. 
  • Konyharuha, konyhakendő. Nagyanyáink egykori konyhakendői nekünk is jó szolgálatot tehetnek, ezzel ráadásul helyettesíthető a papírtörlő.
  • Luffa szivacs. A luffa tök belsejéből készült luffa szivacsot használhatjuk mosogatásra, tisztálkodásra, így kiválthatjuk vele a műanyagból készült szivacsokat. A szakértő elmondta, nem kell attól tartanunk, hogy felkarcolná az edényeket.
  • Szappanok. Győrffy Orsolya elmondta, a szemét mennyiségét leginkább a fürdőszobában volt könnyű lecsökkenteni azáltal, hogy a folyékony szappan, a tusfürdő és a sampon helyett szilárd szappant és sampont használnak. 

A beszélgetés során elhangzott, a hulladékcsökkentés mellett a tudatos vásárlás is nagyon fontos. Tegyük fel magunknak a kérdést: tényleg szükségünk van az adott termékre? Ha igen, igyekezzünk minél inkább környezetbarát megoldást találni, például ha lehetséges, válasszunk újrahasznosítható anyagból készült termékeket. Érdemes vásárlás előtt keresgélni azokban a Facebook-csoportokban is, ahol ingyen elvihető tárgyakat kínálnak. 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?