Change the Future: egy alkalmazás, amely környezettudatosságra tanít

A klímaváltozás már egy meglévő jelenség a mindennapokban. Világszerte, de már regionális szinten is felfigyeltek az aktuális problémákra és igyekeznek felhívni az embereket figyelmét arra, hogy mindenki hozzá tehet egy kicsit a környezetvédelemhez. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán tartott előadáson jártunk, ahol Dr. Hajdú Zoltán, a Focus Eco Center ügyvezető elnöke számolt be a klímaváltozásról, illetve a Change the Future honlapról, amely a fenntartható fejlődésre és ökológiai nevelésre fekteti a hangsúlyt.

Világszerte számos város és önkormányzat kötelezte már el magát a környezetvédelem és a helyi fenntarthatóság mellett. A valódi eredmények elérése érdekében elengedhetetlen, hogy a lakosság és a helyi közösségek is csatlakozzanak a környezetvédelmi törekvésekhez. A Change the Future program segítségével az érdeklődők megtudhatják, hogyan tudják jobbá tenni, átformálni a közös jövőt. A honlap elsősorban azoknak ad ötleteket, akik még nem elég tájékozottak és felkészültek a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésekben.

A Change the Future bárki számára lehetővé teszi, hogy apró lépések teljesítésével fontos változások elindításának lehessen a részese. Ugyanakkor nem csak az egyén felelősségét hangsúlyozzák, fontosnak tartják megmutatni azt is, hogyan lehet közösségként tenni a kitűzött célok érdekében. A nehézségek, amelyekkel szembe kell nézni, fontos környezeti kérdéseken túl társadalmi és gazdasági szempontokat is érintenek; a jövő megformálásához tehát számos tényezőt kell figyelembe venni. Az alkalmazás már működik, az Európai Klímaszövetség és európai partnereinek közös programja nyolc nyelven is elérhető.

Az applikáció igénybevétele előtt szükséges regisztrálni, ezután pedig 24 tevékenységből választhatnak a felhasználók. A program a mindennapi tevékenységek elvégzésére hívja fel figyelmünket olyan kategóriákban, mint a vízfogyasztás, műanyagdiéta, zöldség- és gyümölcsfogyasztás, közlekedés. A kiválasztható tevékenységek mellett azt is meghatározhatjuk, hogy mekkora időintervallumban szeretnénk környezettudatosabbak lenni. Ezeket eltérő pontszámokkal jutalmazza a rendszer, úgynevezett jövő-javító pontokkal. Például ha egy héten át teljesen kikapcsoljuk elektronikus eszközeinket három jutalompontot kapunk. Ez azért fontos, mert készenléti állapotban ezek áramot fogyasztanak, ami akár jelentős mennyiségű széndioxid-kibocsátással járhat. Négy hét leforgása alatt így 2 kg széndioxid keletkezése előzhető meg.

Egyre több az elpazarolt élelmiszer, holott a világ egyes részein éheznek az emberek. A fogyasztói szokások kis odafigyeléssel átalakíthatóak. Több zöldség és gyümölcs, valamint kevesebb hús fogyasztásával már hozzá is járulhatunk saját és környezetünk egészségéhez.

Az új irányok csak akkor járulnak hozzá egy valóban mindenki számára élhető jövő kialakításához, ha figyelembe vesszük a környezet védelmét, erősítjük a helyi megoldásokat és a helyi közösségeket, illetve fenntarthatóan kezeljük az erőforrásokat. Ez az eszmeiség tükröződik a Focus Eco Center által javasolt tevékenységekben is.

A pozitív célok sokat segítenek egy élhetőbb jövő megformálásában, az „Élni egyszerűen jó!” nemzetközi kampány – melyben egyének, közösségek, számára adnak tanácsokat egy környezettudatosabb életforma eléréséhez – szervesen kapcsolódik a Change the Future program használatához. Az alkalmazásban választható tevékenységek arra is ráirányítják a figyelmet, hogy a dolgok sokszor összetettek és csak közösen tudunk változtatni rajtuk.

A programot egyénileg, csoportosan, de akár településenként is lehet használni, így motiválva egy közösséget minél több javító pont szerzése érdekében. Az applikáció jegyzi ezeket, összesíti és rangsort készít belőlük. A tevékenységekre kattintva további tippeket és forrásokat is találhatunk.

Az előadás során dokumentumfilmet is megtekinthettek a résztvevők, amely bizonyítja azt is, hogy a klímaváltozás meglévő jelenség, nemcsak a világ más részein, hanem Székelyföldön is. „Szükség van környezetvédelmi szakemberekre, főként a fiatalok körében is, szükség van arra, hogy hangsúlyozzák a környezettudatosságot, és mindennapjaikat is így éljék” – emelte ki Dr. Szép Róbert, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára és a Biomérnöki Tanszék adjunktusa.

A program egy remek lehetőség arra, hogy a felhasználók gyakorolják a környezetvédelmet és ezáltal rutinná, megszokássá váljon az életükben. „Nemcsak tanúi, hanem okozói és egyben elszenvedői is vagyunk a klímaváltozásnak, így a mi kezünkben van az eszköz arra, hogy javítsunk ezen” – tette hozzá Dr. Hajdú Zoltán, ügyvezető elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?