Így készül a tökéletes puding: nem lesz bőrös a teteje, csomós az állaga

A puding közkedvelt és közismert finomság: már a középkorban is fogyasztották, akkoriban sós variációkban is készítették. Egyszerű édesség, amely percek alatt elkészíthető, sütemények alapanyagaként vagy desszertként is megállja a helyét. A sobors.hu összegyűjtötte azokat a praktikákat, amelyek alkalmazásával nem válik bőrössé a teteje és csomóssá az állaga, illetve egy házilag elkészíthető, instant pudingport mellőző verzióját is megmutatta, ami csupán 20 percet igényel.

Fotó: pexels.com

A valódi puding nem porból készül, hanem tojásból, és titka a folytonos keverés. Először 8 tojássárgáját kell összedolgozni az ételkeményítővel (2 evőkanál), utána a felforrósított tejet (1 liter) apránként kell csorgatni a tojásra, miközben továbbra sem hagy fel a kavargatással. Amikor az összes tejet beleöntötte, a tálat helyezze vízgőz fölé, és keverje addig, amíg a puding sűrű állagú nem lesz - így nem fog kicsapódni a tojás, vagyis nem lesz belőle rántotta.

Amikor a tojás krémes sűrűségű lesz, olvasztott vajat (8 evőkanál) kell hozzákeverni, utána le kell venni a vízgőzről, és még mindig folytatni a keverést töretlenül, miközben hozzáadja a vaníliás cukrot (2 csomag) és a porcukrot (4 evőkanál).

Vaníliás cukor helyett vaníliarud is használható: ezt vágja ketté, majd főzze bele a tejbe, így sokkal jobban érződik majd a zamata. Az elkészült pudingot tálkába kell adagolni és megvárni, hogy kihűljön. Pudingot készíteni tényleg nem nehéz, mégis lehet kellemetlen a végeredmény, az egyik leggyakoribb hiba, hogy a teteje bőrös lesz.

Ezzel a módszerrel nem lesz bőrös a puding teteje

A tálkába porziózott pudingot érdemes alufóliával betakarni: ha akkor fedi le a pudingot, amikor még meleg, a pára nem engedi majd, hogy a finomság teteje bebőrösödjön.  Ha más praktikát alkalmazna, szórjon cukrot a puding tetejére, vagy csorgasson rá nagyon kevés olvasztott vajat, majd így hagyja kihűlni. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Így lesz csomómentes 

Az alapos keverés nagyon fontos, ez a kissé fárasztó mozzanat gondoskodik a tökéletes állagról, ha pedig minden próbálkozás ellenére is bőrös és csomós lesz a puding, kapja elő a gépi habverőjét, és kis fokozaton keverje át a kihűlt pudingot.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?