banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Ha ezeket a tanácsokat betartja, tiszta és friss marad otthonában a levegő

A lakás levegője naponta válik állottá és kellemetlenné, amit a gőz, a sütés-főzés illata, a benti állattartás és ritka szellőztetés még elviselhetetlenebbé tesz. Sokan ilyenkor a kémiai szerekkel telített légfrissítők után nyúlnak, holott természetes módszerekkel és egy kis odafigyeléssel is fenntartható az otthon kellemes illata, frissessége. A tudatosvasarlo.hu portál összegyűjtötte a leghatékonyabb módszereket.

Szellőztetés

A beltéri levegőt a szellőztetés javítja leginkább, hiszen a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a szennyezőanyagok eltüntetésének. Ezzel a módszerrel megszabadulhat a főzés, ruhaszárítás vagy tisztálkodás során keletkezett penészedést okozó párától, a tárgyakból kikerülő mérgektől, vagy az életműködéssel járó kellemetlen szagoktól. Energetikai szempontból fűtési időszakban praktikus rövid ideig intenzívebben szellőztetni. Csak a szmogos, illetve allergiásoknak a pollenes időszakban kell mérsékelni az alkalmazását.

Bútorok szellőztetése

A bútorok összeállításához használt ragasztóanyagok, festékek illékony szerves vegyületeket (VOC) bocsátanak a levegőbe, ezek egészségkárosító hatásúak lehetnek. A káros kipárolgás az első hetekben, hónapokban a legintenzívebb, ezért ha új bútort vásárol, érdemes ebben az időszakban a bútort és magát a lakást, szobát gyakrabban szellőztetni.

Környezetbarát tisztítószerek

A lakások levegőszennyezésének egy része a tisztítószerekből származik, amik gyakran irritáló anyagokat tartalmaznak, sőt, a nem megfelelő használat során, például összeöntve, akár súlyos mérgezést is előidézhetnek.  A tisztítás során érdemes környezetbarát, öko-címkés termékeket alkalmazni, illetve mértéket tartani, mert nem akkor egészséges a szoba, ha olyan szaga van, mint a patikának.

Csínján az olajjal

Az étkezési olajok magas hőmérsékleten bomlani, füstölni kezdenek, ám a különféle zsiradékoknál nem azonos értékű a füstölési pont. Éppen ezért kerülje sütéskor az olyan alacsony füstölési hőmérsékletű termékeket, mint az extraszűz olivaolajt, vagy a vajat. A tisztított napraforgóolaj vagy sertészsír magasabb füstölésponttal rendelkezik, ezért ilyen szempontból biztonságosabb.

Fotó: Pexels

Műszaki megoldások

A légtisztító berendezések, jól karbantartott légkondícionálok képesek a beltéri levegő szűrésére, illetve arra, hogy abból a káros anyagok egy részét is kiszűrjék. Egy régi porszívóval való takarítás után a levegő portartalma jelentősen megemelkedik, de a legjobb készülékek szűrői a beszívott levegőt érdemben képesek tisztítani is.

Penészmentesítés

A penészgombák a párás, rosszul szigetelt helyiségek sarkaiban jelennek meg legkönnyebben, például a fürdőszobában. A szaporodásuk során keletkező apró gombaspórák allergén hatásúak. Az allergia kialakulását úgy előzheti meg, ha megtisztítja a penészes felületeket, lehetőleg környezetbarát tisztítószerrel.

Vegye le a cipőjét

Hazaérkezve érdemes azonnal levenni a kinti cipőt, különben azzal az utca porát, szennyét hordaná szét a lakásban. Elsősorban nem a látható erdei sár okoz gondot, hanem az utcáról a lakásba kerülő mérgező vagy épp fertőző anyagok.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Illóolajok párologtatása

Az illóolajokkal végzett párologtatás nem csak a hangulatra van jó hatással,hanem antibakteriális jellegű is lehet. A teafaolaj használatával például csökkenthető a levegőben keringő baktériumok mennyisége, a levendula és eukaliptusz pedig a poratkák gyérítésében ijátszik szerepet. Használatuk kockázatokkal is járhat, ezért fontos, hogy körültekintően használja őket.

Háziállatok tisztán tartása

A háziállatok szőre, hámrétege kopik, hullik, ami érzékeny embereknél allergiát okozhat, vagy súlyosbíthatja az asztmás tüneteket. Így a lakás levegőjének szempontjából is előnyös, ha a lakásban tartott kutya, macska szőrét rendszeresen tisztítja, gondozza.

Szobanövények

Bár a szobában nem oxigéntermelésük miatt hasznosak, a szobanövények ennek ellenére javíthatják a lakás levegőjének minőségét. Természetes párologtatók, növelik a levegő páratartalmát, ezzel csökkenthetik a szem-, orr- és torokirritációt, ugyanígy csillapíthatják a köhögést, puszta jelenlétük, de a róluk való gondoskodás is enyhítheti az emberben lévő stresszt, illetve fokozhatják a koncentráló képességet.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?