Gyulladáscsökkentő fűszerek: gyógyszer helyett előbb érdemes ezekkel próbálkozni

Amikor a szervezetben gyulladás alakul ki, az annak a jele, hogy az immunrendszer éppen valamiféle fertőzéssel harcol, vagy abból gyógyul ki. A hosszúra nyúló krónikus gyulladások viszont több problémához is vezethetnek, például cukorbetegséget vagy akár rákot eredményeznek. Ezért érdemes idejében kezelni azokat, de még a gyógyszerek alkalmazása előtt a konyhában megtalálható fűszerekkel is hasznos kísérletezni. Az izeselet.hu összegyűjtötte a leghatékonyabbakat.

Gyógyszert csakis akkor szabad alkalmazni, ha azt az orvos előírja. Ahelyett, hogy saját felelősségre szedne gyulladáscsökkentőket az ember, próbálkozzon inkább gyulladáscsökkentő fűszernövényekkel.

Gyömbér

A gyömbér egy igen sokoldalú fűszer, amely frissen, szárítva vagy akár porított formájában is hasznosítható. Kulináris sokszínűsége mellett az emberiség már évezredek óta veti be megfázás, migrén, émelygés vagy akár magas vérnyomás ellen is.

Fokhagyma

A fokhagyma köztudottan intenzív illatú és ízű fűszer. Emberemlékezet óta használják ízületi gyulladások, köhögés, fertőzések, székrekedés és fogfájás kezelésére.

Kurkuma

A kurkumát az indiai konyhaművészet már az ősi idők óta használja. Több, mint 300 aktív összetevőt tartalmaz, így az egyik leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentő. Fekete borssal fogyasztva még tovább erősíthető a hatását.

Kardamom

Délkelet-Ázsia egyik legnépszerűbb fűszere. Édeskés-fűszeres íze eltéveszthetetlen. Fogyasztásával nő a szervezetben lévő antioxidánsok mértéke.

Fotó: Pexels

Fekete bors

A fekete bors a fűszerek királya, a világ minden táján használják. Hagyományosan az asztma, a hasmenés és egyéb gyomorbetegségek kezelésére használják.

Ginzeng

A ginzenget Ázsia számos országában használják már több ezer éve. Két legnépszerűbb fajtája az ázsiai, valamint az amerikai ginzeng. Előbbit serkentő, utóbbit nyugtató hatása miatt kedvelik igazán.

Zöld tea

A zöld teának rengeteg egészségre jótékony hatása van. Lassan felszívódó koffein tartalma miatt közkedvelt serkentőszer, vízhajtó hatása miatt a diétázók is előszeretettel fogyasztják, ám azt kevesebben tudják, hogy gyulladáscsökkentőként is kiválóan funkcionál.

Rozmaring

A rozmaring a mediterrán térség egyik népszerű fűszernövénye. Magas polyphenol tartalmának köszönhetően igen hatásos gyulladáscsökkentő.

Fahéj

A karácsony egyik legnépszerűbb fűszerét több ezer éve hasznosítják az orvoslásban. Egy összefogó tanulmány szerint 1500-4000 mg 10-110 napon át való fogyasztása elképesztő eredményeket mutat a gyulladásos eredetű betegségek gyógyításában. Túlfogyasztása mellékhatásokat okozhat, ezért egy teáskanálnál többet semmiképpen ne fogyasszon belőle otthon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?