Varsolcon átadták az új, 180 férőhelyes sportcsarnokot

Egy régi álma valósult meg pénteken a varsolci közösségnek. Gyermekek, fiatalok, idősebbek immár négy éve várták, hogy a helyi általános iskola udvarán elkészüljön a sportcsarnok.

Bár a polgármesteri hivatal részéről minden feltétel adott volt, a varsolci sportcsarnoknál folyó munkálatok befejezése a kivitelezők miatt négy évet késett. A 180 férőhelyes sportlétesítményt Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter jelenlétében adták át pénteken, a több mint nyolcmillió euró összértékű projekt a Nemzeti Befektetési Alap (CNI) révén valósulhatott meg.A szerző felvételei

Az átadás, átvétel napján Fazakas Sándor helyi lelkész elmondta, hosszú és rögös utat tettek meg mindaddig, amíg elérkezett ez a nap. Hosszú volt az út nemcsak azért, mert Bukarest-Varsolc között bő 500 km húzódik meg, hanem azért, mert voltak akadályok, küzdelmek és nehézségek. Most viszont itt állhatnak mindannyian és örülhetnek annak, hogy ez a nagy sportcsarnok megépült. Mint mondta, hozzá kell szokni, hogy az élet útja nem biztos, hogy mindig egyenes, számolni kell az akadályokkal, megpróbáltatásokkal és rögökkel, de ha vannak olyan emberek, akik különböző társadalmi vagy akár politikai esetben, helyzetben felelős szerepet töltenek be, és kötelességtudóan végzik munkájukat, akkor a dolgok előre haladnak. A latin bölcsességet idézve: Mens sana in corpore sano, amely testi és lelki egészséget és egyensúlyt jelent, arra bíztatta a helybélieket, hogy ezután a lelki egyensúly mellett a testi egyensúlyra, egészségre is figyeljenek. A pályán barátságok születnek vagy épp ennek ellenkezője, mert míg az egyik fél nyer, addig a másik veszít, vigyázni kell, hogy a kibékülés ne maradjon el. Arra szólította fel a jelenlévőket, hogy akár aktív vagy inaktív időt töltenek el a sportcsarnokban, mindvégig szabályszerűen küzdjenek, mert nem koronáztatik meg az, aki nem szabályszerűen küzd. Övön aluli ütések ne legyenek, se itt, se a mindennapi társadalmi életben - mondta.

Bréda Lajos polgármester is megerősítette, ünnep ez a nap a varsolciaknak, mert nem csak befejezték a munkálatokat, hanem az átvevő bizottság szerint: „remek munkát végeztek”. A jövőben a gyermekeknek lesz hol tornázni, a fiataloknak sportolni, és az idősebbeket is várják egy kis mozgásra, mert „van hely”.

A sportcsarnok átadásán Cseke Attila miniszter, aki másfél éve megtekintette a félbehagyott sportcsarnokot, elmondta, akkor azt a feladatot kapta a helybéliektől, hogy találjon megoldást annak befejezésére. „Nem volt könnyű, hogy eljussunk ide, de a feladatot elvégeztük, ma Varsolcon egy modern, a 21. századhoz méltó sportinfrastruktúrát adhatunk át a közösségnek, amely elsősorban az itt tanuló gyermekeknek, a közösség tagjainak, és délután, hétvégén a felnőtteknek biztosít megfelelő körülményeket. A mi feladatunk a fejlesztési minisztériumban, hogy a kisebb közösségeknek is hozzunk fejlesztési fejlődést, hiszen itt is vannak emberek, diákok, és ők is megérdemlik azt, hogy szülőföldjükön, településükön kellő infrastruktúra legyen, akár sportolásra is. Ezt méltatott képviselni ez a sportcsarnok” – fogalmazott a miniszter. Az átadási-átvételi protokollum aláírását követően az állam tulajdonából a község tulajdonába kerül a sportcsarnok, így a közösség feladata, hogy megfelelően üzemeltessék, okosan gazdálkodjanak vele, mert: „mi is szerettünk volna ilyen sportcsarnokot, de nekünk nem adatott meg, viszont ha meg tudjuk adni gyermekeinknek, akkor a feladatot elvégeztük” - zárta.

Modern közösségek soraiba zárkózik fel Varsolc

Nemrég a településen átadták a felújított polgármesteri hivatalt, a könyvtárat, az orvosi rendelőt, most a sportcsarnokot, de még lesz mit ünnepelni a községben, mert a vezetőség 14 pályázatot adott le a minisztériumba, amit a közeljövőben aláírnak. Ezzel Varsolc felzárkózik a modern szilágysági községek sorába, mert már adott a víz- és csatornahálózat, modern iskolák, közösségi házak vannak – mondta Seres Dénes parlamenti képviselő.

Szilágy megyében nem tízesével, hanem százasával kell számolni a pályázatokat – hangsúlyozta, hiszen ilyen nagyszabású beruházások, mint 2022-ben nem voltak eddig a megyében. A képviselő megköszönte a miniszter segítségét, mert mindannyiszor kértek, kaptak: tanácsot, támogatást, hogy a szilágyságiak is büszkélkedhessenek a megvalósításokkal. A képviselő azt kívánta a varsolci gyermekeknek, hogy hagyják a számítógépet, mert a sportlétesítményben is lehet együtt szórakozni, és a sport által „kemény” ifjak lesznek, egy olyan nemzet, amelyik mindazt amit kapnak megtartják, és továbbadják – zárta Seres Dénes képviselő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?