Szilágy megyében nagy reményeket fűznek az Anghel Saligny programhoz

A fejlesztési minisztérium által meghirdetett Anghel Saligny program a vidékfejlesztés egyik legnagyobb és leghatékonyabb programjának ígérkezik, ami a közigazgatási egységek prioritásait veszi figyelembe, azokat a beruházásokat, amelyeket az elmúlt évek során különböző okok miatt elmaradtak.

A 2004-ben meghirdetett falu-, és vidékmodernizáció beteljesülni látszik, hiszen az elmúlt években mind az európai, mind a nemzeti programokat, lehetőségeket kihasználva gyarapodtak a közösségek, modern, civilizált életmódot teremtve a helybélieknek.

Seres Dénes Szilágy megyei RMDSZ-es képviselő elmondta, az elmúlt évtizedekben a magyar településeken több infrastrukturális tervet megvalósítottak, és a Saligny program tulajdonképpen ennek a folyamatnak a lezárását próbálja megcélozni, elsősorban az utak modernizálását, és a közösségek víz-, és szennyvízhálózatának bővítését. Azokon a településeken, ahol ez még nincs kiépítve, a munkálatok elkezdését.

„Közösségeink pályázatait nagyrészt elképzeléseink szerint bírálták el, figyelembe véve a prioritásokat, a közeljövőben kezdődhet a szerződések aláírása, és ha csak nagyvonalúan összegeznénk, közel 300 millió lej jutott a szilágysági magyar közösségeknek. Megszületett a miniszteri rendelet, vezetőink, szakembereink elkészítik a kért iratcsomót ahhoz, hogy a szerződések aláírását követően elkezdődhessenek a munkálatok. Remélhetőleg Szilágy megyében, ahol RMDSZ-es vezetőség van, egy magyar település sem marad csatorna- és vízhálózat nélkül” – mondta a képviselő.

A programnak köszönhetően elkezdődhet a csatornahálózat kiépítése Kusaly községben, ahol ezidáig nem volt előrelépés e téren, viszont a mostani magyar polgármester mandátuma alatt, ez is megvalósulni látszik. Szilágycseh városában nagyszabású útmodernizálásra lehet számítani, hiszen a településen több felújításra váró utca van, hasonló a helyzet Kraszna községben is, ugyanakkor Diósadon is számos infrastrukturális fejlesztés várható – ismertette Seres Dénes képviselő, aki hozzátette, remélhetőleg a közeljövőben elkezdődhetnek a munkálatok, azzal a reménnyel, hogy a kivitelezők minőségi munkát végeznek, hogy közösségeinknek civilizált életmódban legyen részük.

Az Anghel Saligny programon keresztül több mint 60 Szilágy megyei önkormányzat részesül támogatásban, a minisztérium összesen 1,2 milliárd lejjel finanszírozza a 122 közművesítési és útjavítási munkálatokat. Szilágy Megye Tanácsa összesen 140 millió lej értékű támogatást kap, ebből felújítják a DJ109: Kolozs megye határa – Drág – Hídalmás, a DJ191G: Kraszna – Máron – Alsóvalkó és a DJ109P: Kémer – Szatmár megye határa útszakaszokat, és megerősítenek, kiépítenek három hidat a Szamos folyón Oroszmezőn, Nagygoroszló közelében és Nagyilondán, valamint a Semesnye folyón Semesnyén.

„Úgy gondolom, hogy a programjainknak megfelelően még egy fontos lépést tettünk a mai emberek igényeinek a megvalósítására, ami pedig a gázhálózat bővítését illeti, nagy figyelemmel kísérjük a programot, hogy belátható időn belül tudjunk lépni, hiszen nagyon sok közösség kéri a földgáz bevezetését, ezért mint eddig, teljes felelőséggel fogjuk kezelni ezt a kérdést is” – zárta a képviselő.

Kapcsolódók

Kimaradt?