Onkológiai központ épül Zilahon

Más megyékhez hasonlóan Szilágy megyében is évről évre nő a daganatos megbetegedések száma, a megyei kórház onkológia részlegére naponta több mint száz páciens érkezik kezelésre, ami nagy kihívást jelent az egészségügyi személyzetnek és a Kolozsvárról ingázó szakorvosnak, ugyanakkor a 25 ágyas szakosztály kicsinek, szűkösnek bizonyul.

Szilágyi Róbert István, a Szilágy megyei tanács alelnöke a Maszolnak elmondta, a jelenlegi körülmények javítása érdekében a közeljövőben onkológiai központot hoznak létre Zilahon. A szakrendelőkkel és kórtermekkel ellátott háromszintes egészségügyi részleg eleget tenne a 21. századi elvárásoknak.

Fotó: megyei tanács

„Mint minden betegnek, a daganatos betegeknek is nagy odafigyelésre és kellő szakértelemre van szükségük, ezért megyei önkormányzati szinten arra törekszünk, hogy a páciensek minőségi orvosi ellátást kapjanak, így számukra egy új szárnnyal bővítjük a megyei kórházat, amely az egészségügyi intézmény közvetlen szomszédságában lesz. Itt a szükséges analízisek mellett szakszerű kezeléseket is kaphatnak” – mondta az alelnök. Kiemelte, befejezték az előtanulmányt, beszerezték az építkezési és egyéb szükséges engedélyeket, ami nélkül sem pályázni, sem építeni nem lehet. Amennyiben Zilahon is létesül onkológiai központ, a jövőben a betegek itthon kezeltethetik magukat, nem kell majd Kolozsvárra ingázniuk.

14 új műtvel bővül a kórház

Újabb műtőtermek kialakításán is dolgoznak, mondta az alelnök, elindították a közbeszerzési folyamatokat és abban bíznak, hogy a munkálatok elvégzésére mihamarabb jelentkezik a kivitelező.

Az európai uniós beruházások elindítására a megyetanács 65 millió lejes piaci kölcsönt vesz fel, hogy mihamarabb elkezdhessék a munkálatokat. „Hogy ne veszítsünk időt, amíg az EU-s pályázatokat megnyerjük, a megyei tanács azt a döntést hozta, hogy kölcsönt vesz fel, és amint megvan a kivitelező, elkezdjük a munkálatokat a műtők és az onkológiai központ kialakítására, majd a banki részletet az EU-s támogatásból törlesztjük. Így időt nyerünk, és mihamarabb elérhetjük a kitűzött célt” – mondta Szilágyi Róbert.

Év végére elkészülhet az angio-központ

A megyei kórházban több munkálat zajlik, az egyik legfontosabb az angio-központ kialakítása, amelyet évek óta próbálnak létrehozni, és amelyhez többszöri támogatást sikerült az országos költségvetésből kiharcolnia a megyei RMDSZ-képviselőnek.

Az angiográf készüléket már megvásárolták, jelenleg a kivitelező dolgozik a helyiség kialakításán, amely a jelenlegi járóbeteg-részleg fölött kap helyet, továbbá folytatják a sürgősségi részleg bővítését, ahol a kivitelezési terv módosítására volt szükség, hogy minél hatékonyabb szolgáltatást tudjanak biztosítani a részlegen. Jelen pillanatban az összköltségvetés több mint 12 millió lej, ebből csak a beszerzett orvosi műszerek értéke meghaladja a nyolcmillió lejt.

A helikopter-leszállópályán is dolgoznak

A tanulmányok és szakértői vélemények alapján a zilahi megyei kórház régi épületszárnyát, amelyre a helikopter-leszállópálya épül, megerősítik, ezen dolgozik jelenleg a kivitelező, ezért a sürgősségi részleg munkálatai húzódnak, de előreláthatóan jövő tavasszal átadhatják működésre az osztályt. A konszolidálást követően meghirdetik a munkálatokat a leszállópálya megépítésére, ami jövő tavasszal remélhetőleg elkészül – ismertette a megyei tanács alelnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?