Új antológiát mutattak be: ismét megtartották a Költészet Tavasza Fesztivált Zilahon

A kultúra, az irodalom kedvelői kétnapos rendezvénysorozaton vehettek részt, a hétvégén Zilahon megtartott XX. Költészet Tavasza Nemzetközi Fesztiválon.

Péntek délelőtt rendhagyó irodalomórát tartottak a meghívott költők részvételével a zilahi tanintézményekben, délután Zalai Antal budapesti hegedűművész koncertje nyitotta meg a költők hagyományos találkozóját a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ Porolissum termében.

Zalai Antal hegedűművész fellépése | Fotó: Szilágy Megyei Kulturális és Művészeti Központ

A nemzetközi fesztivál programjában képzőművészeti kiállítás is szerepelt, amelyen a Fehér megyei Torockón 2021-ben megtartott művészi-művészeti alkotói szimpóziumon részt vevő aradi és magyarországi vendégfestők alkotásait tekinthették meg a jelenlévők. A szimpóziumot akkor a Szilágy Megyei Kulturális és Művészeti Központ szervezte a Székelykő alatti faluban – a művészeti megközelítés erre a kiemelkedő helyi motívumra, a hegyre összpontosított.

Erdély hét csodájának egyikeként elismert Torockó falu és hegye turistákat vonz az ország minden részéből és külföldről, valamint egy híres könnyűzenei fesztivált is (Double Rise) itt tartanak meg. A falu házainak többsége különösen értékes történelmi műemlék, és vonzó a vizuális esztétikára edzett szemnek. A kiállításon Dabóczi Géza, Horváth Levente, László Dániel, Rózsa Róbert, Starmüller Géza, Szabó Attila, Tóth Timea és Vára-Váncza Edit olaj- és akriltechnikával készült festményeit láthatták az érdeklődők. Ezt követően a magyar és román költők hagyományos találkozóján bemutatták a Primăvara Poeziei – XX – A Költészet Tavasza című kétnyelvű antológia kötetet.

Daniel Săuca, a Szilágy Megyei Kulturális és Művészeti Központ vezetője a könyv előszavában kiemelte, „előbb a pandémia volt, aztán jött a háború. A vers azonban nem ment semerre, még akkor sem, ha közben egy kicsit elrejtőzött. Nem érdemli, hogy díszruháját bombák, lövedékek, gyűlölet, erőszak, balgaság szaggassák szét. És lám, 2022 virágokat ontó májusi havában ismét megjelenik  a Primăvara Poeziei – A Költészet Tavasza rendezvény. Három év eltelte után, a járványhelyzetben a hatóságok által elrendelt korlátozások feloldása nyomán ismét meg tudjuk tartani fesztiválunkat. Gálakiadást, mint a vers díszruhája. A román és magyar költők 20. zilahi találkozóján újabb kétnyelvű antológiát ajánlunk a közönség figyelmébe, amelynek tematikája a halál. A költészet eme (örökös) témáját semmiképpen sem lehetett kikerülni, hisz volt a pandémia, aztán jött a háború. És közben a Költészet Tavasza több barátja és munkatársa eltávozott az élők sorából: Daniel Hoblea, Kiss László, Fejér László, Józsa László, Kerekes Edit. Az ő emlékezetükre is továbbra is hiszünk a művelődésben, a kultúrában, az észhez és a szívhez szóló szavakban”.Fotó: Szilágy Megyei Kulturális és Művészeti Központ

A könyvben többek között olyan ismert szerzők alkotásai jelentek meg, mint: Balázs F. Attila, Boda Edit, Demény Péter, Devecseri Zoltán, Egyed Emese, Fekete Vince, Simone Györfi, Halmosi Sándor, Jász Attila, Kemenes Henriette, Iris Király, Kiss Lehel, Kocsis Francisko, Lakatos Mihály, László Noémi, Lövétei Lázár László, Molnár Andi, Molnár Henrietta, Oláh András, Pethő Loránd, Simonfi István, Simonfy József és Thököly Vajk.

Szombat délelőtt a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ Porolissum termében magyarnyelvű vers- és prózamondó versenyt tartottak. A résztvevőket Halmosi Sándor (elnök), dr. Egyed Emese, Balázs F. Attila, Jász Attila, Rozs Rita valamint Gergye Rezső alkotta zsűri értékelte. Döntésük alapján az V–VI. osztályos korcsoportban első helyezést ért el Boros Antónia (Zilahi Simion Bărnuțiu Általános Iskola), második díjat Bacsó Anna (Zilahi Simion Bărnuțiu Általános Iskola), harmadik díjat Vékás Zselyke (Krasznai Cserey-Goga Iskolacsoport), különdíjban részesült Bogya Patrícia (Krasznai Cserey-Goga Iskolacsoport) és Velladics Ádám, Magyarország.

A VII–VIII. osztályos korcsoportban első díjazott lett Klein Aliz, (Szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceum), második díjazott Péter Ivett (Szilágycsehi Gyulaffy László Általános Iskola), 3. díjazott Németh Mátyás (Krasznai Cserey-Goga Iskolacsoport), különdíjas Szabó Vivien Malvina, (Zilahi Mihai Eminescu Általános Iskola), Tihor Alexandra (Szilágycsehi Gyulaffy László Általános Iskola).

Fotó: Szilágy Megyei Kulturális és Művészeti Központ

A IX–X. osztályos kategória első díjazottja Szepesi Dominik (Szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceum), második díjazott Szilágyi Máté (Szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceum), 3. díjazott Debreceni Máté (Zilahi Gheorghe Șincai Pedagógiai Líceum), különdíjban részesült Mihalca Anna-Blanka (Zilahi Gheorghe Șincai Pedagógiai Líceum), Simon Viktória (Szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceum).

A XI–XII. osztályosok körében első díjban részesült Misinszki Dávid (Zilahi Gheorghe Șincai Pedagógiai Líceum), második díjban Bogya Ádám, (Krasznai Cserey-Goga Iskolacsoport). 3. díjban Bántó Abigél (Zilahi Gheorghe Șincai Pedagógiai Líceum), különdíjas Varga-Göcz Nikolett (Krasznai Cserey-Goga Iskolacsoport) és Csiki Balázs, a Zilahi Silvania Főgimnázium tanulója.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?