Kulturális svédasztal: könyvvásár és irodalmi fesztivál kezdődik Sepsiszentgyörgyön

Kulturális svédasztalként kínálja az irodalom minden szeletét a héten zajló SepsiBook nevű sepsiszentgyörgyi könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, ahol „élményt lapozhatnak” a látogatók, fogalmazott a hétfői sajtótájékoztatón Szonda Szabolcs szervező, a Bod Péter megyei könyvtár igazgatója.

A csütörtökön kezdődő és vasárnapig tartó eseményhez ízelítőként elmondta: ahogy a sepsiszentgyörgyi könyvtár állományában megtalálható a szépirodalom minden vonulata és minden szakterület, ugyanez lesz jellemző a könyvvásár kínálatára.

Négy nap alatt mintegy 80 irodalmi, könyves, zenés eseményt kínál a SepsiBook könyvvásár és irodalmi fesztivál ahol 40 erdélyi és magyarországi kiadó mintegy 30 standon mutatja be a könyveit. Olyan sokrétű programot állítottak össze, amely arra ösztönöz, hogy a látogatók több órát töltsenek el a Sepsi Arénában berendezett helyszíneken, ahol a könyvvásár mellett lesz állandó, játékos gyerekfelügyelet, továbbá olvasás-fejlesztő programok, bemutatkoznak kortárs szerzők és népszerű műveik, lesznek képzések pedagógusoknak és szülőknek, bemutatják az erdélyi és ezen belül a háromszéki kultúra sokszínűségét, lesznek kerekasztal-beszélgetések, illetve olyan események, ahol találkozik az irodalom a zenével, az irodalom a sporttal és az irodalom a gasztronómiával, sorolta Szonda Szabolcs.Balról jobbra: Szonda Szabolcs, Hollanda Andrea és Gombos Zoltán | A szerző felvétele

A diákokat előzetesen ráhangolták a könyvvásárra

Hollanda Andrea, a könyvtár olvasószolgálatának vezetője az irodalmi fesztivál gyerek és ifjúsági programjának szervezője elmondta: az elmúlt hetekben azon dolgoztak, hogy a fiatal közönséget ráhangolják az eseményre és megismertessék velük a fellépőket és könyveiket. A könyvtárosok felkeresték a pedagógusokat, akik elvitték osztályaikat a könyvtárba. Hollanda Andrea szerint az elmúlt 2 hétben 20 osztály, mintegy 400 gyerek vett részt a könyvtári foglalkozásokon és ezen a héten csütörtökön és pénteken kétszer ennyi diák látogatja meg szervezetten a Sepsi Book könyvvásárt és irodalmi fesztivált.

A SepsiBook május 26-án, csütörtökön déltől gyerek- és ifjúsági programokkal indul a Mozsikácska és Zágoni Balázs közreműködésével, majd 14 órától a Bob és Bobék Orchestra egy vagány, zenés irodalomóraként a Toldit adja elő. Május 27-én, pénteken délelőtt is szervezett gyerekcsoportok vesznek részt a könyvbemutatókon, interaktív programokon, közreműködik többek között a Minireactor, László Noémi, Daray Erzsébet, Somfai Anna, Péter-Brezovsky Tamás, May Szilvia, Balázs Imre József, Zalán Tibor, Mészöly Ágnes, Szőcs Margit. Emellett neves szakemberekkel tartanak, Kor-társ: mit olvas(hat)nak ma a gyermekek? címmel kerekasztal-beszélgetést, a Magyar Olvasástársaság támogatásával.

Május 28-a, szombat a legkisebbeknek szóló programmal indul, a fesztivál vendége a Székelyföldön is népszerű Kerekítő Manó és J. Kovács Judit, a Kerekítő könyvcsalád szerzője, a mondókázós foglalkozás után Huzella Péter koncertje, majd Nyulász Péter ovisoknak szóló foglalkozása következik. Napközben többször is lesz még szó a gyermekversekről, gyermekkönyvekről. Mindezek mellett a Köröndön és a könyves standoknál is folyamatosan zajlanak a találkozások, könyvbemutatók. 

A kortárs magyar irodalom krémje Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi könyvvásárt és irodalmi fesztivált csütörtökön 17 órától nyitja meg Antal Árpád polgármester, Tamás Sándor megyei tanácselnök, Szonda Szabolcs, a rendezvény programigazgatója, valamint Vida Gábor író és Mircea Dinescu költő. A rendezvény első napját Berecz András Félbevágott pipafüst című mesekoncertje, illetve az írókból és zenészekből álló Klasszik Lasszó Magyar szakítós című koncertje zárja. Pénteken 17 órától kezdődik Vida Gábor Egy dadogás története című regénye román nyelvű kiadásának bemutatója. A szerzőt a magyar közönség által is jól ismert Lucian Mîndruță médiaszakember fogja kérdezni. Ezt követően a román kortárs irodalom „fenegyerekének” tartott Mircea Dinescut faggatja Adrian Lăcătuș irodalomkritikus. Az estet a jászvásári Fără Zahăr koncertje zárja, a zene és a humor összefonódásából született együttes fellépésén garantált a nevetés.

Szombaton a Haláltúra vagy ördögcsapás? című beszélgetés a mai magyar krimi lehetséges útjaira kalauzol, Sepsi László író, Mészöly Ágnes író és Miklós Ágnes Kata irodalomtörténész részvételével. Bereményi Géza könyvbemutatója szombaton 17 órakor kezdődik, majd 18 órakor Háy Jánossal találkozhatnak az olvasók. Szombat este rendhagyó könyvbemutatója lesz a Zilahi Csaba által összeállított, Erdélyi magyaRock 1970–2010 című kötetnek, amelyen a szerző mellett fellép az erre az eseményre hosszú évek után újra összeálló legendás sepsiszentgyörgyi Semaphore és a Mercedes Band zenekar is, amelyek története a bemutatott könyvben is szerepel.

Vasárnap az irodalom és a gasztronómia közeledését lehet tetten érni, Cserna-Szabó András és Darida Benedek bográcsos vetrecét főz túrós puliszkával, Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvének receptje alapján. Mindeközben lehetőség lesz egy ízutazásra az európai gasztrotörténetben és egy kóstolóra a székelyföldi édes ízekből.

Különleges találkozások: merész, kísérletező és szerelmes magyarok címmel lesz közönségtalálkozó Nyáry Krisztián íróval, majd vasárnap 14 órakor a Mácsafej koncertje zárja az első SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált. Mindezek mellett a Köröndön és a könyves standoknál is folyamatosan zajlanak a találkozások, könyvbemutatók. A teljes program elérhető a www.sepsibook.ro oldalon. 

Külön busz és kisvonat-járatok indulnak a Sepsi Arénához

Bár méretes parkolója van a könyvvásárnak és irodalmi fesztiválnak otthont adó Sepsi Arénának, a szervezők 9 és 22 óra között különjáratokat biztosítanak a Multitrans közszállítási vállalat 5-ös jelzésű vonalán, illetve a város és az aréna között a kisvonattal is lehet utazni, számolt be Gombos Zoltán.

Az esemény programkoordinátora arra is felhívja az autóval vagy kerékpárral közlekedők figyelmét, hogy vegyék figyelembe az Oltmező utca sűrű forgalmát és a felújítás alatt álló Csíki utcai körülményeket és időben induljanak el, hogy megérkezzenek a különböző programok kezdésére.  Gombos Zoltán hozzátette: a Sepsi Book minden programja ingyenes, ám a belépőknek karszalagot osztanak, hogy számon tudják tartani a résztvevő közönséget. Ajándékot sorsolnak ki azok között, akik mind a négy nap részt vesznek valamilyen programon, és négy színű karszalaggal rendelkeznek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?