Lapozz élményt: kortárs irodalmi fesztivált és könyvvásárt szerveznek Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön idén első alkalommal szerveznek könyvvásárt, amelynek május 26. és 29. között a Sepsi Aréna ad otthont, jelentette be szerdai sajtótájékoztatón Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, a Sepsi Book programigazgatója.

A kortárs irodalmi fesztivál jelmondata: „Lapozz élményt!” és elsősorban a gyermek- és ifjúsági irodalomra, valamint a családra figyel. Ez egybevág a könyvtár célkitűzésével, hogy biztosítsák az olvasói utánpótlást, ezért a könyvvásáron emberközelbe hozzák az irodalmat és alkalmat teremtenek az alkotókkal való személyes találkozásra, mondta Szonda Szabolcs.

Szonda Szabolcs, Hollanda Andrea és Gombos Zoltán | Fotó: Kocsis B. János

Mivel az iskolai évzáró környékén szervezik a sepsiszentgyörgyi könyvvásárt, alkalmat biztosítanak kedvezményes könyvvásárra és dedikálásra is, hiszen olyan szerzőket hívtak meg a rendezvényre, akiket a könyvtár gyerekolvasói szeretnek és olvasnak, mondta Hollanda Andrea. A sepsiszentgyörgyi megyei könyvtár olvasószolgálatának vezetője szerint a Sepsi Book programjában van könyvbemutató, író-olvasó találkozó, vetélkedő, műhelymunka és pedagógusoknak szóló szakmai beszélgetés is. Egyaránt lesznek magyar és román programok, hiszen számítanak arra, hogy a helyiek mellett a szomszédos Brassó megyéből is bevonzzák a közönséget másrészt a háromszéki irodalomkedvelők is figyelemmel kísérik a román kultúrát.

Gyerek és családos programkínálat az irodalmi fesztiválon

Hollanda Andrea elmondta, hogy a legkisebb gyerekeket J. Kovács Judit szórakoztatja a Kerekítő című ölbeli játékokkal és mondókákkal. Az óvodások Nyulász Péterrel és beszédfejlesztő mondókákkal találkozhatnak. A kisiskolások találkozhatnak Zalán Tiborral, A rettentő görög vitéz című mese szerzőjével és Zágoni Balázzsal, A fekete fény című kalandregény sorozat szerzőjével.

Fotó: Kocsis B. János

A sepsiszentgyörgyi könyvvásáron jelen lesz Somfai Anna is, akinek könyveit nagy számban olvassák a kiskamaszok, illetve Mészöly Ágnes, a Szabadlábon című ifjúsági regény szerzője, akit a középiskolások olvasnak szívesen. Emellett a Napsugár és a Cimbora erdélyi magyar gyermeklapok főszerkesztői, László Noémi és Farkas Kinga is jelen lesznek és mindannyian arra törekednek, hogy a könyvvásár résztvevőinek személyes élménnyé váljon az olvasás.

Irodalmi és zenei előadások felnőtteknek is

Szonda Szabolcs elmondta: a felnőttek számára meghívták Vida Gábort, az Egy dadogás története című könyv szerzőjét, akivel rendhagyó módon Lucian Măndruță újságíró beszélget románul, de lesz irodalmi főzés is Cserna Szabó Andrással, Darida Benedekkel és Nyáry Krisztiánnal. A Sepsi Book kortárs irodalmi fesztiválon a Sepsi Arénában 24 standon több mint 30  könyvkiadó mutatkozik be.

Fotó: Kocsis B. János

Gombos Zoltán, az esemény programkoordinátora rámutatott, hogy színes lesz a zenei kínálat is, hiszen fellép a Klasszik Lasszó, a Bob és Bobek Orchestra, Berecz András, Huzella Péter, a Morzsikácska és a Mácsafej zenekarok.

Emellett bemutatják a tavasszal megjelenő Erdélyi magyarock című kötetet, amely az erdélyi magyar rockegyüttesek 1970 és 2010 közti történetét dolgozza fel. Erre a könyvbemutatóra újra összeáll az egykor népszerű sepsiszentgyörgyi Szemafor együttes, de tárgyalnak a Mercedes Band-el is. A sepsiszentgyörgyi könyvvásár programját és kiegészítő információkat a www.sepsibook.ro  oldalon találják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?