SepsiBook: Bereményi Géza, Háy János és Vida Gábor is ott lesz a sepsiszentgyörgyi könyvfesztiválon

Négy nap alatt 80 irodalmi, könyves, zenés eseményt kínál a május 26. és 29. között megszervezett SepsiBook nevű könyvvásár és irodalmi fesztivál. A szervezők szerint 40 erdélyi és magyarországi kiadó mintegy 30 standon mutatja be a könyveit.

A Sepsi Arénába sorra kerülő rendezvénynek emellett három további helyszíne is lesz, így két színpadon – a Porondon és a Köröndön – zajlanak a beszélgetések és koncertek, míg a gyerekeknek szóló foglalkozások helyszíne a Grund. A sepsiszentgyörgyi könyvvásárra és irodalmi fesztiválra ingyenes a belépés és rendszeres buszjáratok indulnak a városból a Sepsi Arénához.A SepsiBook május 26-án, csütörtökön déltől gyerek- és ifjúsági programokkal indul a Mozsikácska és Zágoni Balázs közreműködésével, majd 14 órától a Bob és Bobék Orchestra egy vagány, zenés irodalomóraként a Toldit adja elő. A sepsiszentgyörgyi könyvvásárt és irodalmi fesztivált május 26-án 17 órától nyitja meg Antal Árpád polgármester, Tamás Sándor megyei tanácselnök, Szonda Szabolcs a rendezvény programigazgatója, valamint Vida Gábor író és Mircea Dinescu költő. A rendezvény első napját Berecz András Félbevágott pipafüst című mesekoncertje, illetve az írókból és zenészekből álló Klasszik Lasszó – Magyar szakítós című koncertje zárja.

Május 27-én, pénteken délelőtt is szervezett gyerekcsoportok vesznek részt a könyvbemutatókon, interaktív programokon, közreműködik többek között a Minireactor, László Noémi, Daray Erzsébet, Somfai Anna, Péter-Brezovsky Tamás, May Szilvia, Balázs Imre József, Zalán Tibor, Mészöly Ágnes, Szőcs Margit. Neves szakemberekkel tartanak, Kor-társ: mit olvas(hat)nak ma a gyermekek? címmel kerekasztal-beszélgetést, a Magyar Olvasástársaság támogatásával.

Vida Gábor Egy dadogás története című regénye román nyelvű kiadásának bemutatója május 27-én, 17 órakor kezdődik. A szerzőt a magyar közönség által is jól ismert Lucian Mîndruță médiaszakember fogja kérdezni. Ezt követően a román kortárs irodalom „fenegyerekének” tartott Mircea Dinescut faggatja Adrian Lăcătuș irodalomkritikus. Az estet a jászvásári Fără Zahăr koncertje zárja, a zene és a humor összefonódásából született együttes fellépésén garantált a nevetés.Illusztráció: Pixabay

Május 28-a, szombat a legkisebbeknek szóló programmal indul, a fesztivál vendége a Székelyföldön is népszerű Kerekítő Manó és J. Kovács Judit, a Kerekítő könyvcsalád szerzője, a mondókázós foglalkozás után Huzella Péter koncertje, majd Nyulász Péter ovisoknak szóló foglalkozása következik. Napközben többször is lesz még szó a gyermekversekről, gyermekkönyvekről. A Haláltúra vagy ördögcsapás? című beszélgetés már a mai magyar krimi lehetséges útjaira kalauzol, Sepsi László író, Mészöly Ágnes író és Miklós Ágnes Kata irodalomtörténész részvételével.

Bereményi Géza könyvbemutatója szombaton 17 órakor kezdődik, majd 18 órakor Háy Jánossal találkozhatnak az olvasók. Rendhagyó könyvbemutatója lesz a Zilahi Csaba által összeállított, Erdélyi magyaRock 1970–2010 című kötetnek, amelyen a szerző mellett fellép az erre az eseményre hosszú évek után újra összeálló legendás sepsiszentgyörgyi Semaphore és a Mercedes Band zenekar is, amelyek története a bemutatott könyvben is szerepel.

Május 29-én, vasárnap az irodalom és a gasztronómia közeledését lehet tetten érni, Cserna-Szabó András és Darida Benedek bográcsos vetrecét főz túrós puliszkával, Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvének receptje alapján. Mindeközben lehetőség lesz egy ízutazásra az európai gasztrotörténetben és egy kóstolóra a székelyföldi édes ízekből.

Különleges találkozások: merész, kísérletező és szerelmes magyarok címmel lesz közönségtalálkozó Nyáry Krisztián íróval, majd 14 órakor a Mácsafej koncertje zárja az első SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált. Mindezek mellett a Köröndön és a könyves standoknál is folyamatosan zajlanak a találkozások, könyvbemutatók. A teljes program elérhető a www.sepsibook.ro oldalon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?