A sepsiszentgyörgyiek több mint fele kitöltötte a népszámlálási íveket, ám sok az érvénytelen

Néhány nappal a népszámlálás önkitöltési fejezetének vége előtt a sepsiszentgyörgyiek 53 százaléka már kitöltötte a kérdőívet. A népszámlálás első és legfontosabb fázisában 27 280 sepsiszentgyörgyi regisztrált, ám közel 3000-en hibásan töltötték ki a kérdőívet, a regisztrált kérdőívek 10,7 százalékát nem érvényesítette a statisztikai hivatal, számolt be Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármesterének elmondása szerint a tévesen kitöltött kérdőívek aránya országos szinten 13 százalék, ami azt jelzi, hogy rosszul tervezték meg a kérdőíveket. Antal Árpád szerint Sepsiszentgyörgyön az elmúlt napokban megugrott a hibásan kitöltött népszámlálási kérdőívek száma, mivel sokan a május 15-e előtti utolsó pillanatokban akartak gyorsan átesni ezen a folyamaton. A háromszéki megyeszékhelyen működő 10 segítő ponton a héten sorok alakultak ki, sokan olyanok is felkeresték ezeket a pontokat, akik otthon próbálkoztak kitölteni a kérdőívet, ám elakadtak vagy hibáztak.

Sepsiszentgyörgy polgármestere arra hívja fel a figyelmet, hogy a népszámlálásra való regisztrálást visszaigazoló email nem azt igazolja, hogy helyesen is töltötték ki. Aki viszont a kérdőív benyújtását követően le tudta tölteni (https://dovrec.insse.ro/) a hivatalos szabadnaphoz szükséges dokumentumot, annak az adatlapja érvényes. A www.nepszamlalas.ro oldalon a 6-os pontnál találnak eligazítást arról, hogy miként lehet ellenőrizni, hogy érvényes-e a kitöltött kérdőív.Fotó: Agerpres

Ha a visszaellenőrzéskor kiderül, hogy a beadott kérdőívet érvényesítették, vagy például elmulasztották bejelölni a nemzetiséget, anyanyelvet és vallást, akkor még vasárnapig újra lehet regisztrálni, mert ez esetben a legutóbbi kitöltés lesz érvényes. Antal Árpád arra biztat mindenkit, hogy vasárnapig kérjen segítséget az önkitöltést segítő pontoknál, ahol ezen a héten hosszabbított ügyeletet tartanak.

Antal Árpád arra figyelmeztet, hogy jövő hétfőtől indul a népszámlálás második szakasza, amikor a számlálóbiztosok otthonukban keresik fel azokat, akik a jelenlegi önkitöltési szakaszban nem töltötték ki a kérdőívet. A népszámláláson való részvétel kötelező, aki megtagadja a válaszadást, az büntethető. Jövő héttől a számlálóbiztosok bekopognak az otthonokba, és akit nem találnak otthon, azokhoz legalább egyszer visszatérnek.

Azok adatait, akiket nem találnak meg, feltöltik különböző hivatalos adatbázisokból, ám ez esetben nem jegyzik a nemzetiséget, anyanyelvet és vallást. Antal Árpád újságírói kérdésre kifejtette: Romániában biztosan egymilliónál több magyar él, ám kérdés, hogy hányat sikerül hivatalosan számba venni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?