Népszámlálás: még öt napunk van a kérdőívek kitöltésére

Még van idő a népszámlálási kérdőívek kitöltésére, további öt nap áll rendelkezésünkre, hogy teljesítsük közösségi feladatunkat, hiszen fontos, hogy az összes romániai magyart megszámlálják. Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere és Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke a népszámlálás fontosságáról tartott sajtótájékoztatót kedden Kolozsváron.

Oláh Emese felhívta a figyelmet az online önkitöltés jelentőségére főleg a nagyvárosok és azok vonzásköre szempontjából. „A népszámlálás következő szakaszában nehéz lesz lejárni a háztartásokat és számba venni a lakosságot. Nagyon sok ingatlan építkezési engedély nélkül épült az elmúlt tíz évben, és ezekbe a lakásokba valószínűleg nem jutnak el a népszámláló biztosok” – tudatta az alpolgármester.

Hozzátette, még van lehetőség arra, hogy segítsük az önkitöltésben családtagjainkat és ismerőseinket. Több összeíró pontot nyitottak Kolozsváron azok számára, akik bizonytalanok vagy nem jártasak az online világban, a tíz kitöltőpont közül háromnál magyar önkéntesek is segítik a munkát: a Hajnal, a Györgyfalvi és az Irisz negyedben is. Naponta reggel 9 órától este 20 óráig várják azokat, akik kitöltenék a kérdőívet. Emellett a kolozsváriak a Szentegyház, valamint a Magyar utcában is segítséget kérhetnek. Antal Géza kiemelte: a Szentegyház, valamint a Magyar utcában szombaton és vasárnap 10 és 16 óra között is kitölthetik a kérdőívet. „Sajnos az utóbbi időszakban az oldal leterhelt, ezért előfordulhat, hogy több időt kell várni az űrlap letöltésére” – fűzte hozzá.

Antal Géza és Oláh Emese | A szerző felvétele

Az alpolgármester elmondta, a május 6-i adatok alapján Kolozsváron 122 ezren töltötték ki a kérdőívet, viszont ezek közül sokat nem érvényesítettek: Kolozsváron 87, míg Kolozs megyében 83,5 százalékos az érvényesítési arány. Jó hír viszont, hogy „az utóbbi időszakban egyre több magyarlakta településen éltek az önkitöltés lehetőségével, és a következő öt napban valószínűleg sokkal jobb eredményeket mutathatunk fel. Az elmúlt egy hétben ugyanis több mint egymillió kitöltött űrlap érkezett be” – magyarázta Oláh Emese.

A népszámlálás tétjére utalva emlékeztetett, Kolozsvár tekintetében fontos megtartani a magyarság számarányát, még ha az elmúlt tíz évben sokan elvándoroltak, de be is költöztek a városba. „Figyelni kell arra, hogy a kitöltést követő hét napon belül ellenőrizzük, hogy érvényesítették-e az űrlapot, mert csak akkor veszik figyelembe a kérdőíveket, ha azokat hitelesítették” – fejtette ki az alpolgármester. Hozzáfűzte, az érvényes kérdőíveket kitöltő alkalmazottak igényelhetnek egy munkaszüneti napot.

A Népszámlálás.ro csapata nyereményjátékot is indított, értékes okostelefont nyerhet az, aki kitölti a kérdőívet. A részvételi igazolásokat pedig május 22-éig lehet elküldeni a nepszamlalas.ro oldalra.  A digitális igazolásokat ERRŐL az oldalról lehet letölteni, ezeket a statisztikai hivatal állítja ki a népszámlálási kérdőív beküldését követő legtöbb 7 nap után.

Antal Géza elmondta, az önkitöltéses időszak után a számlálóbiztosok a hivatalos lakcímeken keresik majd fel majd azokat az állampolgárokat, akik nem töltötték ki az űrlapot. Ezért, akik életvitelszerűen nem ott laknak, ahová a személyi igazolványuk szól, azokhoz nem jutnak el a számlálóbiztosok.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta, Kolozsváron sok kérdőívet nem hitelesítettek. Országos szinten az érvényesítési arány 87 százalék, Kolozs megyében pedig 83,5 százalékos. „Szamosújváron eléri a megyei átlagot az érvényesített kérdőívek aránya, Bánffyhunyadon a kérdőívek 91 százaléka hitelesített. Kisbácsban a kitöltési arány 36 százalék feletti, de csak 80 százalékban érvényesítették az űrlapokat. Buzán 95 százalékos érvényesítés mellett a lakosság 85 százalékát számlálták meg, tehát vannak olyan települések, ahol sikerült jól mozgósítani az embereket. Ugyanakkor például Várfalva és Szék gyengén teljesített” – tudatta Antal Géza.

Hozzáfűzte, a következő az öt napban mozgósítani kell az erőforrásokat, hogy minél több embernek sikerüljön kitölteni a kérdőívet. „A népszámlálás következő szakaszában nem lesz egyszerű dolga a népszámlálási biztosoknak. Vannak olyan települések, ahol még mindig keresik a számlálóbiztosokat, akiket még ezután kell betanítani, felkészíteni a munkára. Vannak olyan városok, ahol nincs annyi jelentkező sem, ahány helyet jóváhagytak egy-egy településre. A népszámlálási biztosokat körzetekbe osztják majd be, mindegyikben körülbelül 500–600 lakrész található”.

Kiemelte, mindazok, akiket nem kérdeznek le, etnikumra, anyanyelvre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó információk nélkül kerülnek be a rendszerbe, ezért fontos, hogy az önkormányzati vezetők mindent megtegyenek az erőforrások mozgósítása érdekében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?