Jelentősen nőtt a magyar részvétel a népszámláláson: Hargita, Kovászna, Bihar, Maros és Szilágy az élbolyban

A népszámlálás nyolcadik hetében továbbra is a két székelyföldi megyében nőtt országos szinten leginkább a részvétel. Hargita megye 45 százalékos becsült részvételi aránnyal feljött a 2. pozícióra az országos ranglistán, Kovászna megye pedig az ötödik helyre került, itt a feltételezett populáció 42%-a élt az önkitöltés lehetőségével.

Az első tíz megye között szerepel még Bihar (6. hely, 41%-os részvétel), Maros (7. hely, 40%) és Szilágy (10. hely, 39%). Kolozs megye a 12., Szatmár pedig a 14. helyen található a megyék rangsorában, hasonló, 38%-os részvétellel.

A május 6-ai adatok szerint 34%-os volt az országos, becsült részvételi arány. A Népszámlálás.ro számításai szerint a romániai magyarok érdeklődése nagymértékben javult, jelenleg 40%-ra becsülhető. Péntekig mintegy 500 ezer magyar élhetett az önkitöltés lehetőségével – 190 ezren egyénileg, otthonról, további 310 ezren pedig az összeírópontokon regisztráltak. Ez azt is jelenti, hogy elérhető a 45-50%-os részvétel a népszámlálás első, online szakaszában.

Az adatok értelmezéséhez fontos szempont, hogy a kitöltés intenzitása miatt a legutóbbi részvételi adatokat május 1-jén tette közzé a Statisztikai Intézet, akkor még 400 ezerre becsülték az online kitöltők körében a magyarok számát. Ez azt jelenti, hogy május 1–6. között mintegy 100 ezer magyar töltötte ki a kérdőívet.

Forrás: Népszámlálás.ro

Az erdélyi városok lakossága körében is népszerű az online válaszadás lehetősége. Sepsiszentgyörgyön 49, Csíkszeredában 48, Aradon 46, Marosvásárhelyen 42, Brassóban és Szatmárnémetiben 39, Zilahon és Nagyváradon 38, Kolozsváron 36, Nagybányán és Temesváron 33 százalékra becsülhető a részvétel.

A Népszámlálás.ro továbbra is arra biztatja a romániai magyarokat, hogy vegyenek részt az online szakaszban, éljenek ezzel a lehetőséggel. Már kevesebb mint egy hét áll rendelkezésre, a kitöltések érvényesítése is időbe telik. Fontos ellenőrizni, hogy a kérdőíveket érvényesítették-e, ezt a dovrec.insse.ro oldalon tehetik meg. Ha valakinek a kérdőívét nem érvényesítette a Statisztikai Intézet, annak újra kell regisztrálnia az egész háztartást, de kitölteni csak annak a személynek az űrlapját szükséges, akinek a kérdőívét nem érvényesítette a rendszer.

Az érvényesített kérdőívek igazolásával lehet igényelni a szabadnapot, illetve részt lehet venni a Népszámlálás.ro nyereményjátékában.

Szükség esetén segítséget lehet kérni a kitöltésben a nepszamlalas.ro oldalon vagy a 0371 900 172-es telefonszámon. Akik bizonytalanok az internetes válaszadásban, azok felkereshetik a települési összeírópontokat, ahol számlálóbiztos segít a válaszadásban.

Barna Gergő szociológus, a Népszámlálás.ro kampány lebonyolításával megbízott Közpolitikai Elemző Központ Egyesület elnöke csütörtökön a Maszol Fórum élő adásában nyomatékosította, május 15-én éjfélkor lejár a népszámlálás online önkitöltéses szakasza, május 16-ától pedig számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik nem töltötték ki a kérdőívet.

Kiemelte, nincs garancia arra, hogy a számlálóbiztosoknak sikerül mindenkit összeszámolniuk a cenzus következő szakaszában. „Arra számítottunk, hogy a magyarság felét megszámolják még az online önkitöltéses szakaszban. Egészen biztos, hogy a számlálóbiztosok nem tudnak mindenkit felkeresni, ezért is hangsúlyozzuk azt, hogy aki csak teheti, töltse ki online a kérdőívet. Egy számlálóbiztosnak ötszáz, akár hatszáz háztartást kell felkeresnie, persze ez függ attól, hogy hányan vesznek részt az önkitöltésben” – tette hozzá.

Barna Gergő szerint sokkal nehezebb lesz a nagyobb városokban megszámlálni az embereket, például Kolozsváron, ahol 30 százalék alatti a részvétel. 2011-ben például 25 ezer lakost utólag emeltek be az adatbázisokból. „2011-ben százezer számlálóbiztos dolgozott, ez a szám most 20 ezerre csökkent” – emelte ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?