Népszámlálás: ha online kitöltené, még néhány napig megteheti

A csütörtöki #Maszol Fórum adásában Barna Gergő szociológussal, a Népszámlálás.ro kampány lebonyolításával megbízott Közpolitikai Elemző Központ Egyesület elnökével beszélgettünk a cenzus legfontosabb tudnivalóiról, valamint arról, hogy mit eredményezhet, ha kimaradunk a népszámlálásból. A szociológus arra biztatja a magyarokat, hogy vegyenek részt a május 15-éig tartó online szakaszban, éljenek ezzel a lehetőséggel.

Barna Gergő nyomatékosította, május 15-én éjfélkor lejár a népszámlálás online önkitöltéses szakasza, május 16-ától pedig számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik nem töltötték ki a kérdőívet. A népszámlálás már 53 napja tart, összesen 63 napot tesz ki az önkitöltéses szakasz, tehát a következő napokban is van lehetőség arra, hogy részt vegyenek a cenzuson azok, akik ezt eddig nem tették meg.

„Legutóbb május elsején érkeztek részvételi adatok az Országos Statisztikai Hivataltól. Az akkori adatok alapján országos szinten ötmillióan töltötték ki a kérdőívet, és körülbelül 400 ezer magyar vett részt a népszámláláson. Nagyjából 150 ezren egyénileg, önállóan töltötték ki a kérdőívet, míg 250 ezren összeíró pontokon kértek segítséget. Azt látjuk, hogy a magyar településeken valamivel jobb a részvétel, a magyarok részvételi aránya körülbelül 7,4–7,5 százalék lehet” – ismertette Barna Gergő.

Ezúttal kevesebb számlálóbiztos lesz

Kiemelte, nincs garancia arra, hogy a számlálóbiztosoknak sikerül mindenkit összeszámolniuk a cenzus következő szakaszában. „Arra számítottunk, hogy a magyarság felét megszámolják még az online önkitöltéses szakaszban. Egészen biztos, hogy a számlálóbiztosok nem tudnak mindenkit felkeresni, ezért is hangsúlyozzuk azt, hogy aki csak teheti, töltse ki a kérdőívet. Egy számlálóbiztosnak ötszáz, akár hatszáz háztartást kell felkeresnie, persze ez függ attól, hogy hányan vesznek részt az önkitöltésben” – tette hozzá.

Barna Gergő szerint sokkal nehezebb lesz a nagyobb városokban megszámlálni az embereket, például Kolozsváron, ahol 30 százalék alatti a részvétel. 2011-ben például 25 ezer lakost utólag emeltek be az adatbázisokból. „2011-ben százezer számlálóbiztos dolgozott, ez a szám most 20 ezerre csökkent” – emelte ki.

Barna Gergő úgy fogalmazott: „nehezen lehet több száz számlálóbiztost találni – főleg a nagyobb városokban ­–, akik két hónapon keresztül foglalkoznak a cenzussal. „Úgy tűnik, a nagyobb városokban még nem jelentkeztek annyian számlálóbiztosnak, hogy elérjék a kitűzött létszámot. Van, ahol még mindig toboroznak, holott már kezdődnie kellene a számlálóbiztosok kiképzésének”. Emellett nagy lehet a lemorzsolódás is, hiszen sok olyan jelentkező van, aki még nem végzett ehhez hasonló munkát – véli.

„Nem mindegy, hogy hány százalék lesz a magyarság országos aránya”. Akiket nem sikerül a következő fázisban összeírni, azok adatait beemelik a létező adatbázisokból, viszont ezeknek a személyek nem azonosítható be az etnikuma, anyanyelve, felekezeti hovatartozása. Barna Gergő hozzátette, a nemzetiségi arányokat csak azokból számolják, akik személyesen válaszoltak a kérdőívre, így egy megfelelő magyar részvétellel etnikai, anyanyelvi, felekezeti súlyunkat megtarthatjuk, vagy akár növelhetjük egy-egy településen. „Az 1992-es és 2002-es népszámlálás megbízhatóbb volt, mint a 2011-es, hiszen legutóbb már 1,7 millió személyt adatbázisokból emeltek be” – magyarázta a szociológus.

Amire figyelni kell a kitöltéskor

Barna Gergő kiemelte, a kérdőív kitöltésekor az aktuális tartózkodási helyet kell megjelölni, függetlenül attól, hogy a személyi igazolványban szereplő állandó lakcím hová szól. Emellett fontos, hogy a válaszokat mindig érvényesíteni kell az ENTER gomb lenyomásával, vagy a kitöltött mezőn kívülre kattintással. A kitöltés után ellenőrizni kell, hogy validálták-e a kérdőívet. Ha valamilyen okból nem fogadták el, szükséges ismét regisztrálni a háztartást, viszont csak annak a személynek kell újra kitöltenie a kérdőívet, akinek nem érvényesítették azt korábban – tette hozzá.

Barna Gergő emlékeztetett, hivatalos szabadnapot kapnak azok, akik részt vesznek az önkitöltésben, továbbá benevezhetnek a Népszámlálás.ro nyereményjátékába, hiszen értékes okostelefont nyerhet az, aki kitölti a kérdőívet. A játékban részvevők között 10 nyertest sorsolnak ki. Ők egy iPhone-t nyerhetnek, valamint egy interaktív oktatótáblát ajánlhatnak fel egy általuk előre kiválasztott olyan magyar nyelven (is) oktató iskolának, amely 50 százalék alatti magyar lakosságaránnyal rendelkező településen működik.

(Nyitókép forrása: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?