banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Népszámlálás: átlag feletti a részvétel a jelentős magyar lakosságú megyékben

A népszámlálás hatodik hetében Hargita megye is túllépte az országos átlagot a részvétel tekintetében. A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül Bihar áll a legjobban (27,2 százalék), őt követi Maros és Szilágy megye (26,7), majd Kovászna (26,4), Szatmár (26,3), Kolozs (25,3) és Hargita megye (24,8) – írja közleményében a Népszámlálás.ro capata.

Az április 24-ei adatok szerint 23,7 százalékos az országos becsült részvételi arány. A Népszámlálás.ro számításai szerint a romániai magyarok érdeklődése enyhén meghaladja az országos átlagot, eddig mintegy 320 ezren élhettek az önkitöltés lehetőségével.

Illusztráció: Népszámlálás.ro

A magyar lakosság érdeklődését az is jelzi, hogy Sepsiszentgyörgyön kiemelkedő a részvétel, 32 százalékos, amivel az összes romániai, 50 ezer főnél nagyobb város között az első helyen szerepel. Az erdélyi nagyvárosok közül Aradon 31 százalékos, Brassóban, Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben 26, Csíkszeredában 25, Zilahon és Besztercén 24, Nagyváradon és Kolozsváron 23, Nagybányán és Temesváron 22 százalékra becsülhető a részvétel.

A Népszámlálás.ro csapata kiemeli: egyelőre a kitöltött kérdőívekre vonatkozó adatok közt lehetnek csak részben kitöltött, érvénytelen kérdőívek, másodlagos lakások űrlapjai, illetve duplumok is. A népszámlálás végső eredményeiben azonban csak az elfogadott, érvényesített kérdőívek fognak számítani. Ezért nagyon fontos, hogy a kérdőív beküldését követő 7 nap után a dovrec.insse.ro oldalon ellenőrizzük, hogy a válaszainkat elfogadták-e.

A Népszámlálás.ro továbbra is arra biztatja a romániai magyarokat, hogy vegyenek részt az online szakaszban, éljenek ezzel a lehetőséggel. Gyakorlatilag már csak két hét áll rendelkezésre, a kitöltések validálása is időbe telik. Ha valakinek a kérdőívét nem érvényesíti a Statisztikai Intézet, annak újra kell regisztrálnia az egész háztartást, de kitölteni csak annak a személynek az űrlapját kell, akinek a kérdőívét nem érvényesítette a rendszer.

Szükség esetén segítséget lehet kérni a kitöltésben a Népszámlálás.ro oldalon vagy a 0371 900 172-es telefonszámon. Akik bizonytalanok az internetes válaszadásban, azok felkereshetik a települési összeírópontokat, ahol számlálóbiztos segít a kitöltésben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?