NépszámSuli Csíkszeredában: az oktatókat, a diákokat és szüleiket is megszólítják az önkitöltéses fázisban

A népszámlálás önkitöltéses szakaszának utolsó tíz napjára Csíkszereda Polgármesteri Hivatala újabb kampányt hirdetett meg annak érdekében, hogy minél többen kitöltsék az online kérdőíveket. A következő időszakban az iskolákat, valamint rajtuk keresztül a diákok szüleit szólítják meg a #NépszámSuli elnevezésű kampányban.

Korodi Attila polgármester csütörtök délelőtt a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola előtt tartott sajtótájékoztatóján ismertette a kezdeményezés részleteit. Rámutatott: a népszámlálás által közvetlenül érintett terület az oktatás, ezért felvették a kapcsolatot a város román és magyar tannyelvű oktatási intézményeinek vezetőségével.

 „Megállapodtunk és mindenki elfogadta azt, hogy az oktatási rendszerre direkt hatással van az, hogy miként és hányan számláltatunk meg Csíkszeredában, ezért célul tűztük ki, hogy az anyanyelvű oktatás érdekében a pedagógusok, illetve az iskolai rendszer hozzájárulásával, valamint a szülők bevonásával minél többen már az önkitöltés fázisában regisztrálják magukat” – fejtette ki a polgármester.

A #NépszámSuli programnak kettős célja van: egyfelől minden családot, ahol iskolás gyermekek vannak, megszólítnak levélben, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy a népszámlálás miként hat az oktatásra, az iskolai hálózat minőségére. Másfelől megszólítják a tanári közösséget az iskolákon keresztül, hogy a pedagógusoknak biztosítsanak lehetőséget az önkitöltésre, ha otthon, saját számítógépükön nem tudják azt megoldani.Korodi Attila csíkszeredai polgármester a Petőfi Sándor Általános Iskola előtt tartott sajtótájékoztatón | Fotó: Márk Boglárka

A polgármester tájékoztatása szerint az iskolák jól fogadták a megkeresést, az önkormányzat mintegy 9000 levelet juttatott el rajtuk keresztül a diákok szüleihez, amelyben felkérik őket a regisztrációra. „Ezáltal is hisszük azt, hogy érthetőbbé tettük a népszámlálás fontosságát. Remélhetőleg az iskolákkal indított kezdeményezés révén számos családnak tudunk segíteni, hogy kitöltsék a népszámlálási kérdőíveket a május 15-i határidőig” – emelte ki a polgármester.

A kampányba a város mind a hat magyar tannyelvű középiskolája, négy általános iskolája, valamint a román tannyelvű általános és középiskola is bekapcsolódott. A polgármester azt is elmondta, hogy azért keresték meg külön az oktatási intézményeket, mert amikor a népszámlálás tétjeiről beszélnek, akkor a legkönnyebben megfogató kihatás éppen az oktatást érinti.

Ez befolyásolja azt, hogy milyen az oktatási rendszer, milyen iskolák működnek az adott településen, hány gyermeknek tervezték meg azokat. És mindez szorosan összefügg azzal, hogy hányan vallják magyar anyanyelvűnek magukat, és közülük hányan igényelik a magyar nyelvű iskolahálózat fenntartását, illetve hány olyan család van, akik magyar tannyelvű iskolába adnák a gyermeküket.

Korodi Attila meglátása szerint ez a legkézzelfoghatóbb módja annak, hogy a pedagógusokon, iskolákon keresztül, a szülőket megszólítva, velük összefogva közösségi erőfelmutatást tanúsítsanak, ami majd a népszámláláson keresztül a statisztikákban is megmutatkozik.  

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala korábban elindította a #NépszámSzerda kezdeményezést, amelyben a helyi vállalkozók biztosítanak lehetőséget alkalmazottaiknak a kérdőívek kitöltésére. Hétvégenként a város bizonyos kávézóiban ajándék kávét, teát vagy üdítőt adnak azoknak, akik a helyszínen regisztrálnak a #NépszámKávé keretében, illetve a katolikus és református egyház segítségével, szintén hétvégenként a parókiákon létrehozott ideigelenes önkitöltő pontokon továbbra is segítenek a regisztrációban.  

(Címlapkép: AdobeStock)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?