Csaknem 48 ezer népszámlálási kérdőívet töltöttek ki hétfőig Maros megyében

A kitöltött és érvényesített kérdőívek számát illetően a megye 12. helyen áll országos szinten. Marosvásárhelyen eddig az említett dátumig 10 414 érvényes kérdőívet töltöttek ki önszámlálási formában.

A megyeszékhelyt Szászrégen követi 2665 befejezett és érvényesített kérdőívvel, majd Dicsőszentmárton következik 2246, Segesvár 1961, valamint Marosludas 1356 érvényes kérdőívvel. A kitöltött kérdőívek száma nemcsak a megszámolt személyek számát tükrözi, hiszen a megszámolt lakosság mellett, a többi kérdőív tartalmazza a megszámolt lakások adatait is.

A Maszol megkeresésére Gáspár Botond, a népszámlálás marosvásárhelyi koordinátora elmondta, a népszámlálás nehézkesen indult, az első néhány napban több technikai problémával is küzdöttek, teljes mértékben a harmadik héten állt be a rendszer és vált gördülékennyé. Hozzátette, a Marosvásárhely területén felállított tíz, az önszámlást segítő ponton egyre többen fordulnak meg, elsősorban az idősebb generáció. Kifejtette, minden hét elején megkapják az összesített táblázatokat a megyei statisztikai hivataltól, ezzel is tudják követni a trendet.Fotó: Agerpres

„Az eddigi hét tapasztalata, hogy most már kezdenek egyre többen érdeklődni a népszámlálás iránt, már volt olyan nap, amikor zsúfoltak voltak a központok. Országos szinten nem választják külön a lakás és a személyre beérkezett kérdőíveket. Ez azért fontos, mert a viszonyítási szám a lakosságra vonatkozik, ami 2021. december 1-jén Maros megyében 523 ezer volt, míg Marosvásárhelyen 124 ezer” – hangsúlyozta Gáspár Botond.

A népszámlálási koordinátor felhívta a figyelmet, hogy az eddigi tapasztalatok alapján módosították az összeíró pontok órarendjét, és ahol kellett, bővítették, ugyanakkor további összeíró pontok megnyitását is tervezik a látogatottság függvényében. Emellett készülnek a népszámlálás következő szakaszára, amely alkalmával számlálóbiztosok segítségével írják össze a lakosság adatait, ez a szakasz május 16-án kezdődik.

„Feltettük a hirdetést a www.tirgumures.ro weboldalra, ahol április 17-ig lehet jelentkezni népszámlálási biztosnak a második szakaszra. Fontos megjegyezni, hogy az adatlap kitöltését és rögzítését követő hetedik napon lehet kiváltani a szabadnapra vonatkozó igazolást. Ezért tanácsos, hogy aki szeretne népszámláló biztos lenni a második fázisban, az minél előbb töltse ki a saját adatlapját, ugyanis a jelentkezéshez kérjük, hogy bizonyítsa, hogy átnézte a kérdéseket. Ettől függetlenül a jelentkezők további képzésekben is részt vesznek, amit a statisztikai hivatal tart nekik. Az Országos Statisztikai Hivatal jóváhagyása értelmében Marosvásárhelyen a következő szakaszban 121 népszámlálási biztosi pozíció áll rendelkezésre, ezekre a helyekre várja a polgármesteri hivatal a jelentkezéseket”– részletezte Gáspár Botond. Hozzátette, amennyiben nem lesz elég a 121 népszámlálóbiztos, a polgármesteri hivatal kérheti a helyek bővítését, ennek jóváhagyásáról azonban nem a városháza dönt.Fotó: Benedek Huszár Botond

A népszámlálás koordinátora szerint azért is érdemes a mostani szakaszban használni az összeíró pontokat, mert így amellett, hogy a lakos választja ki az időpontot, hogy mikor akarja az adatlapot kitölteni, ezeken a pontokon segítik az illetőt, hogy pontosan töltse ki a kérdőívet, ne hibázzon.

A következő szakaszban a megszámolandó személynek otthonában kell fogadnia a számlálóbiztost és ez azt is jelentheti, hogy a számlálóbiztost egész nap kell várnia, hiszen nem lehet pontosan megmondani előre, hogy milyen ütemben tudja az adott számlálóbiztos a kiadott környéken összeírni a lakosságot.

A legutóbbi népszámlálás szerint, amelyet 2011-ben tartottak Maros megye lakossága 550 846 volt, 38,1 százalék, azaz 200 858-an vallották magukat magyarnak. Marosvásárhely lakossága 2011-ben 133 124 volt, közülük 56 994-en (45,2 százalék) vallották magukat magyarnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?