Lesújtó adatok: egy közepes méretű község lakosságának számával lett kisebb Maros megye

A népesség csökkenése miatt idén egy közepes méretű község lakossága tűnt el Maros megyében.

Az aggasztó helyzetről a megye demográfiai állapotára vonatkozó, a koronavírus-járvány második évéből származó Maros megyei statisztikai adatok árulkodnak, amelyek negatív rekordot vetítenek előre. „Az első tíz hónap adatai szerint 2700 fő feletti a negatív természetes szaporulat. Ezek az értékek nagyon aggasztóak, hiszen a megye lakosságának gyorsuló elöregedését vetítik előre”– közölte a sajtóval Ioan Matei, a Maros Megyei Statisztikai Igazgatóság vezetője.

Hangsúlyozta, a megye natalitása folyamatosan csökken, miközben a halálozási mutatók drasztikusan növekednek. Mint fogalmazott, ezen a helyzeten a megyébe be-, illetve az onnan kivándorló személyek egyenlege sem segít, mivel ez az érték is negatív, azaz többen hagyják el a megyét, mint ahányan beköltöznek.

A Maros Megyei Népesség-nyilvántartási Igazgatóság előrejelzése szerint a népességfogyás gyorsulni fog. „Az idei év első 11 hónapjában a halálozások száma majdnem megegyezik a 2020-as év egészének halálozásával” – jelentette ki Maria Botnar, az igazgatóság illetékese.

Mint mondta, míg 2019-ben még 6592 születést regisztráltak megyeszerte, az idén ez a szám 5880-ra esett vissza. A halálozások esetében jelentős növekedés észlelhető: míg 2019-ben 7413-an hunytak el, az idei évben ez a szám már meghaladta a 8369-et.A kép illusztráció | Fotó: Adobe Stock

A drámai demográfiai helyzet országos szinten is tapasztalható – tette hozzá Ioan Matei, a statisztikai hivatal vezetője, aki szerint országos szinten a halálozások száma idén háromszorosa volt az élve születések számának.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint Románia évekig első helyen állt a kontinensen a halálozások számát tekintve, csak Bulgária előzte meg 2019-ben. A járvány időszaka felerősítette Románia elnéptelenedését. Így 2019-ben az ezer lakosra jutó 11,7 halálesetről 2020-ban már mintegy 13,5 eset jutott ezer lakosra.

Kapcsolódók

Kimaradt?