Népszámlálás: Maros megyében 21 ezernél többen töltötték ki eddig a kérdőívet

Több mint 21 000 Maros megyei lakos töltötte ki online a népszámlálási kérdőívet a lakossági összeírás kezdete óta.

A korábbi népszámlálásokhoz képest a legfontosabb változás az, hogy a lakosok idén egyénileg is kitölthetik a kérdőívet, erre március 14. és május 15. között van lehetőség a recensamantromania.ro vagy az insse.ro oldalon.

Mindenki – állampolgárságtól függetlenül –, aki legalább 12 hónapja Románia területén él, a kért adatokat online kitöltheti. Azok, akiknek nincs megfelelő eszközük vagy nehezebben boldogulnak az internet világában, számlálóbiztosok segítségét kérhetik. A népszámlálási kérdőív román, angol és a nemzeti kisebbségek nyelvein érhető el, és azok, akik online kitöltik ezt, szabadnapot kapnak.

Az online kitöltés iránti érdeklődés folyamatos és egyre növekszik Maros megyében – tudtuk meg Ioan Matei-től, a Maros Megyei Statisztikai Hivatal igazgatójától.

Fotók: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

„Eddig az országosan regisztrált kitöltött kérdőívek száma elérte a 791 851-et, ebből 21 947-et Maros megyében jegyeztek”– részletezte Ioan Matei. Hozzátette, remélték, hogy megyeszinten többen veszik igénybe ezt a lehetőséget annak ellenére, hogy az online felület néhány napig nehezebben volt elérhető, kitölthető.

Marosvásárhelyen délután is nyitva tartanak a kitöltést segítő helyszínek

A megyeszékhelyen szerdától tíz helyszínen segítenek a népszámlálási kérdőívének kitöltésében azoknak, akik erre igényt tartanak. Az összeíró pontokon 8 és 12, illetve 16 és 20 óra között várják azokat, akik a kitöltéshez segítségre szorulnak. Marosvásárhelyen az egyéni kitöltésre szánt időszakban 14 számlálóbiztos tevékenykedik a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által a város különböző pontjain kialakított helyszíneken. Ezek a számlálóbiztosok a statisztikai hivatal által kiválasztott személyek.

Emellett egy zöldszámot is elindított Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala. Az ingyenesen tárcsázható számon a helyi népszámlálás megszervezéséről, az összeíró pontokról és azok nyitva tartásáról lehet érdeklődni, de megoszthatják észrevételeiket és tapasztalataikat is azok, akik már felkeresték a kitöltést segítő helyszínek valamelyikét. A 0800888999-es szám hétfőtől péntekig 9 és 14 óra között hívható. A népszámlálással kapcsolatos helyi jellegű információk a recensamant.tirgumures.ro oldalon is elérhetők.

Az egyéni kitöltés előnye, hogy bármikor megtehetjük ezt, nem kell beengednünk senkit a lakásba, a saját ritmusunkban adhatjuk meg az adatokat, ugyanakkor ennek köszönhetően kiküszöbölhetők a hibák és az kerül bele a kérdőívbe, amit a kérdezett válaszolt. Ha magyar nyelven szeretnénk kitölteni a kérdőívet, ez a biztos módszer, így nem kerülünk abba a helyzetbe, hogy esetleg egy magyarul nem vagy nem jól beszélő számlálóbiztos keres fel minket. Az összeíró pontokon tevékenykedő biztosok is tudnak magyarul, így hozzájuk is lehet bizalommal fordulni. Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala folyamatosan követi a népszámlálás alakulását, és ha a hatékonyság érdekében módosítani kell akár a helyszíneket, akár a nyitva tartást, az önkormányzat meghozza a szükséges változtatásokat.

Egyéni kitöltést segítő helyszínek Marosvásárhelyen március 14-étől:

Összeíró pont

Kitöltést segítő személyek száma

Lakónegyed/Környék

Népszámlálási központ

Cím

1

2

Tudor

Helyi Pénzügyi Igazgatóság

Merészség utca 19. szám

2

1

Egyesülés

Napi piac – konténer

Szabadi utca 74. szám

3

1

Hideg-völgy

Helyi Rendőrőrs     

Hidegvölgy utca 11–13. szám

4

2

Kövesdomb

Maros Művészegyüttes székhelye     

1848. utca 47. szám

5

2

Központ

Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal adminisztratív épülete (az Avram Iancu Líceum egykori bentlakása).

Iuliu Maniu utca 4. szám

6

2

Kornisa

Mihai Eminescu Kulturális Központ (Ifjúsági ház)           

Nicolae Grigorescu utca 19. szám

 

7

1

November 7.

Napi piac

1989. december 22. utca 35. szám

8

1

Kárpátok sétány

Könyvtár      

Kárpátok sétánya 51. szám

 

9

2

Szabadság/Ady

Aurel Persu Technológiai Líceum         

Milcov utca 1–5. szám

 

10

1

Központ

Művész mozi

Rózsák tere

Az online kitöltési periódus lejárta után május 16. és július 17. között számlálóbiztosok keresik fel otthonukban azokat, akik nem töltötték ki a népszámlálási kérdőívet.

Abban az esetben, ha az állampolgárok a népszámlálási kérdőívben lekérdezett adatokat megtagadják, illetve a népszámlálás során hamis adatokat közölnek, szabálysértésnek minősül, amely 1000 és 3000 lej közötti pénzbírsággal sújtható.

Jelenleg az Európai Unió valamennyi országában zajlik a népszámlálás, amelyet a járvány miatt egy évet elhalasztották. Ez az első alkalom, hogy a népszámlálási adatokat 100 százalékban bevezetik számítógépes rendszerbe is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?