Népszámlálás: sokaknak az összeírópont lehet a legjobb választás a segítségkéréshez

Akiknek nincs lehetőségük gyermekeiktől, fiatalabb családtagjaiktól, ismerőseiktől segítséget kapni a múlt hétfőn megkezdődött népszámlálás online kérdőívének kitöltéshez, azoknak a településeken létrehozott összeírópont a legjobb választás, ahol számlálóbiztos segít a kitöltésben

„Nem mindenki jártas az internet világában, ezért sokaknak gondot okozhat a népszámlálási kérdőív online kitöltése. Főleg az idősebb korosztályra jellemző, hogy nem boldogul a bonyolultabb internetes felületen a kérdőív megválaszolásában. Akinek nincs lehetősége gyermekeitől, fiatalabb családtagjaitól, ismerőseitől segítséget kapni a kitöltéshez, azoknak az összeírópont a legjobb választás, ahol számlálóbiztos segít a kitöltésben” – nyilatkozta Barna Gergő szociológus, a Népszámlálás.ro kampánykoordinátora.

Forrás: Népszámlálás.ro

A népszámlálás önkitöltéses szakaszában – március 14. és május 15 között – minden önkormányzat működtet úgynevezett települési összeírópontokat, ahol számlálóbiztosok segítenek a kérdőív kitöltésében. Kisebb települések esetében egy, nagyobb városokban több ilyen pont is működik. A www.nepszamlalas.ro/osszeiropont oldalon rá lehet keresni, hol találhatók településünkön az összeírást segítő pontok.

„Az összeírópontos kitöltés esetében is figyelni kell arra, hogy ha a háztartás részéről csak egy személy megy be kitölteni a kérdőívet – és ez a jellemző –, ugyanúgy az egész családját, vagyis a vele egy háztartásban élőket mind regisztrálnia kell, és mindenki számára ki kell töltenie a kérdőíveket. Ezért fontos, hogy felkészülten menjünk az összeírópontra, vigyük magunkkal a háztartástagok adatait is” – részletezte a kampánykoordinátor.

A Népszámlálás.ro oldalon megtalálható, hogy milyen adatokat szükséges magával vinnie annak, aki összeíróponton vesz részt a népszámláláson:

  • minden családtag személyi száma (CNP);
  • épület építésének éve;
  • szobák összterülete négyzetméterben megadva;
  • ha van: napkollektor felülete, illetve napelem vagy házi szélerőmű teljesítménye kW-ban;
  • akinek felsőfokú végzettsége van: milyen évben, milyen intézményben, milyen szakot végzett;
  • aki dolgozik: foglalkozás, beosztás, azaz a munkaszerződésben szereplő „funcţia”, „meseria”, román nyelven (foglalkozási jegyzék, COR), munkaadód fő tevékenysége, román nyelven (ágazati besorolás, CAEN).

„A kérdőív kitöltésekor érdemes ellenőrizni, hogy az etnikumra, anyanyelvre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó adataink mindenképp helyesen legyenek kitöltve” – hívja fel a figyelmet a Népszámlálás.ro sajtóközleménye.

A www.nepszamlalas.ro/osszeiropont oldalon lehet kikeresni a településeken működő összeírópontokat. A székelyföldi megyékben nagy eséllyel az összeírópontoknál vannak magyar számlálóbiztosok. A nem magyar tömbterületeken a keresőben pirossal vannak jelölve azok a pontok, ahol van magyar számlálóbiztos.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?