Horváth Anna: nem téveszthetjük szem elől a népszámlálás tétjét

Elkezdődött a népszámlálás online önkitöltési szakasza, amely két hónapon át tart. Összesen azonban négy hónapon keresztül gyűjtik az adatokat a román lakosság megszámlálása érdekében. A kérdőív kitöltéséhez előzetes regisztrációra van szükség, amit IDE kattintva tehetnek meg.  A népszámlálás tétjéről, részleteiről Horváth Annát, az RMDSZ ügyvezető alelnökét kérdeztük.

Horváth Anna a Maszol megkeresésére elmondta, a megyei munkacsoportok már mindenhol: dolgoznak: „Ezeknek tagjai – a települési felelősök, az egyházak és civil szervezetek, valamint önkormányzati képviselőink – szervezik, hogy minden egyes településen létrejöjjön az önkitöltést segítő tájékoztató mozgalom."

Hozzátette: „országos szinten már szeptembertől elkezdtük a tájékoztató kampányunkat a nepszamlalas.ro oldalt működtető szakértői csapattal partnerségben. Ez szükségesnek is bizonyult, hiszen az Országos Statisztikai Hivatal késve, csak az elmúlt napokban indította el a maga – egyelőre román nyelvű – tevékenységét”.

Horváth Anna kifejtette, a népszámlálás lebonyolításáért elindított mozgalom szervezése is időigényes feladat, hiszen minél több partnerszervezet, intézmény és önkéntes bevonását feltételezi. „Ennek eredményeként például ezen a héten eljuttatjuk a pedagógusokon keresztül az Erdély-szerte magyarul tanuló 150 ezer diák és óvodás gyermek szüleihez a legfontosabb tudnivalókat tartalmazó szórólapokat. Az ehhez hasonló, tájékoztatásra és segítségnyújtásra vállalkozó személyek hálózatba szervezése nélkül a népszámlálás nem tud hatékony lenni” – nyomatékosította.

Fotó: RMDSZ Nőszervezet Facebook-oldala

Arra a kérdésre, hogy összegyűltek-e már az önkéntesek, akik a lakosságot segítik majd a népszámlálás szakaszaiban, Horváth Anna közölte: az önkéntesek száma és területi lefedettsége jól alakul, de korántsem egy lezárt folyamat. Március 14-e és május 15-e között is folytatódik mindazoknak a felkészítése, akik a saját népszámlálási regisztrációjuk mellett segíteni szeretnének rokonaiknak, közeli ismerőseiket az online önkitöltésben.

Az RMDSZ ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, „két dologra kell kiemelten figyelünk. Egyrészt tudatosítanunk kell az emberekben, hogy a szomszédban zajló háború borzalmai és fenyegetése ellenére mi most sem téveszthetjük szem elől az elkövetkező tíz esztendőnket megalapozó népszámlálás tétjét: iskoláink, egyházi- és civil szervezeteink, településeink ennek alapján kapnak majd állami támogatásokat, eszerint érvényesülnek a nehezen kivívott kisebbségi jogaink.”

Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy az állam számára a népszámlálásnak nincs túl nagy tétje, hiszen akiket nem sikerül megszámolni, azok adatait majd feltöltik az adminisztratív adatbázisokból. Ez egyedül a kisebbségi etnikumok és felekezetek szempontjából jelenthet problémát, mert ebben az esetben sem az etnikumot, sem a vallási hovatartozást nem rögzítik. „Vagyis egy puszta számadat leszünk Románia lakosságában" - összegzett Horváth Anna.

Az online önkitöltésben részt vehetnek a Románia lakosságába beleszámító, időszakosan külföldön tartózkodók is. Ide tartoznak mindazok, akik rendelkeznek román személyi számmal és lakcímmel, illetve 2020. december 1-je után hagyták el az országot, vagy kevesebb mint 12 hónapja vannak folyamatosan külföldön, továbbá akik kétlaki életet élnek, idénymunkások, vagy külföldön tanulnak, de haza szándékoznak térni Romániába. „Őket az országban élő családtagjaikon, barátaikon, illetve a magyar diaszpóra szervezeteken keresztül tájékoztatjuk, ösztönözzük, hogy regisztrációjuk által erősítsék itthon maradt közösségeiket, ne engedjék, hogy puszta statisztikai számadatként szerepeljenek az országos adattárban” – nyomatékosította Horváth Anna.

Hivatalos szabadnapot kapnak azok, akik kitöltik az online kérdőívet. A regisztrációt követő hét napon belül az Országos Statisztikai Hivatal érvényesíti azt, és a megadott e-mai címre értesítést küld a regisztráció sikeres befejezéséről. Amennyiben ez nem történik meg a regisztrációs eljárás újrakezdhető. A hét nap elteltével a népszámlálás hivatalos oldalán bárki – tehát a munkaadó is – ellenőrizheti a sikeres regisztráció tényét a munkavállaló személyi számának beírásával – magyarázta el a folyamat lépéseit Horváth Anna.

Az RMDSZ ügyvezető alelnöke szerint fontos elérni, hogy a magyar lakosság 10–15 százalékát jelentő, megfelelő digitális kompetenciákkal rendelkező minden egyes személy éljen az online önkitöltés lehetőségével és regisztrálja magát, családtagjait ebben az időszakban. „Ezt követően pedig segítsen még legalább egy-két családnak, rokonának vagy közeli ismerősének, hogy megtegye ugyanezt. Abból kiindulva, hogy ’a sikernek nem titka van, hanem ára’, a népszámlálás magyar vonatkozású sikerének ez a mindannyiunk számára elérhető, vállalható ára” – tette hozzá. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg