Maszol #Fórum Horváth Annával: Megszámláltatunk – Leszünk-e annyian, mint tíz évvel ezelőtt?

Népszámlálást tartanak idén Romániában, a cenzusnak pedig a szimbolikus jelentőségén túl gyakorlati következményei is lesznek. Kiderül ugyanis, hogy mennyire erős, illetve mennyit gyengült a romániai magyarság. A népszámlálás kihívásairól és buktatóiról beszélget Horváth Annával, az RMDSZ ügyvezető alelnökével Varga-Mihály Márton. Az élő adás február 10-én, csütörtökön 20 órakor kezdődik a Maszol Facebook-oldalán.

Eredeti ütemterv szerint tavaly lett volna esedékes a népszámlálás Romániában, azonban a koronavírus-járvány miatt a kormány az idei esztendőre halasztotta az összeírást. A népszámlálás több szempontból is a romániai magyarság egyik legjelentősebb politikai-közéleti eseménye, ugyanis nemcsak az derül majd ki, hogy szám szerint mennyien maradtunk magyarok az országban, hanem az arányainkat tekintve is az új számítások szerint határozzák meg például az anyanyelvhasználati jog érvényesítésének lehetőségét.

Az ide cenzus számos újítást is tartalmaz: egyrészt azt, hogy négy hónapig tart, s ennek az időszaknak az első felében lesz lehetőség az önline önkitöltésre, majd a második két hónapban a személyes lekérdezéses szakasz következik. Ugyancsak újdonság, hogy első alkalommal lesz lehetőség magyar nyelvű adatlapot is kitölteni az internetes felületen, a személyes megkereséses szakaszban pedig azokon a településeken, ahol a magyarság aránya meghaladja a húsz százalékot.

A felmerülő kérdésekről, kulisszatitkokról Hortváth Annát, az RMDSZ ügyvezető alelnökét kérdezzük a Maszol Fórum következő adásában. Az élő beszélgetés február 10-én, csütörtökön 20 órakor kezdődik a Maszol Facebook-csatornáján.

Ha kérdése vagy véleménye van a témákról, írja meg hozzászólásban az élő adás alatt! Az olvasói kérdéseket vendégünknek is feltesszük, így első kézből kaphatnak választ a felmerülő problémákra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?