Népszámlálás: Szilágy megye az elsők között, de még sok településnek kell teljesítenie

A népszámláláson való részvétel tekintetében Szilágy megye az elsők között szerepel, április 25-ig a lakosság 28,04 százaléka (56 155) töltötte ki a kérdőívet.

Kiválóan szerepel Magyarkecel, ahol a helybéliek 63,57 százaléka állt pozitívan a felkéréshez. Zilah ez idáig 24,87 százalékban teljesített, viszont más városok, például Szilágysomlyó, ahol kérdéses a magyarság 20 százalékának a megtartása és Zsibó 15 százalék alatt van.

A magyarkeceli harangláb | Fotó: Kulcsár Mária

Dari Tamás prefektus a Maszolnak elmondta, fontos hogy az első szakaszban a települések lakosságának legalább a 38 százaléka kitöltse a kérdőívet, mert ha ez nem történik meg, akkor egy számlálóbiztosnak szinte lehetetlen lesz a második szakaszban mindenkihez eljutnia. „Ha nem érjük el a 38 százalékot a mezőgazdasági felmérésekhez mérten sokkal nagyobb körzet marad egy népszámlálónak, szinte kétszer annyi házszám, amit szinte lehetetlen lesz lejárni” – nyilatkozta a prefektus.

A népszámlálás március 14-én kezdődött és július 17-ig tart, az első, önkitöltős szakaszban, május 15-ig ki-ki saját magára és családjára vonatkozóan töltheti ki a kérdőívet. Az elmúlt hetekben, az online szakaszban Szilágy megye átlagon felül teljesített, a lakosság közel 30 százaléka pozitívan állt a felkéréshez, a statisztikai adatok szerint több mint 56 ezer kitöltött kérdőívet regisztráltak.

Közel három hétig lehet még élni az önkitöltés lehetőségével, a múlt héten Dari Tamás prefektus arra kérte a megye lakosságát, hogy ez idő alatt minél többen töltsék ki a kérdőívet felvállalva etnikai, anyanyelvi, felekezeti identitásukat, mert az összegyűjtött statisztikai adatok képezik majd az állam közpolitikájának alapját.

„A közpolitika kifejezés talán furcsán hangozhat, és érthetetlennek tűnhet, de valójában nagyon egyszerű. Ezen adatok alapján születnek majd az elkövetkezendő években az út-, víz- és csatornahálózati beruházások, bölcsőde-, óvoda-, tornaterem- vagy uszodaépítési tervek. A népszámlálás során összegyűjtött adatok minden állami és európai alapból történő beruházás alapját képezik. Ezért tehát arra kérem Szilágy megye állampolgárait, hogy szánjanak idejükből néhány percet a népszámlálási kérdőív kitöltésére. Ez egy erőfeszítés ma, a jövőnkért, mindenért, amit jelentenek azok az állami beruházások, amelyek Szilágy megye fejlesztését szolgálják, amelyet mindannyian szeretnénk” – nyilatkozta a prefektus.

Szilágynagyfalu központja | Fotó: Kulcsár Mária

Az önkitöltős szakaszt követően július 17-től a hagyományos, személyes lekérdezési időszak következik, a népszámlálási biztosok a lakásukban keresik fel azokat, akik az első szakaszban nem válaszoltak. A prefektus kiemelte, az idei népszámlálás nagy előnye, hogy a kérdőívet magyarul is ki lehet töltheti, ami segíti a megbízható adatgyűjtést, csökkenti a félreértéseket, illetve csökkenti annak kényszerét, hogy valaki a számlálóbiztos jelenlétében esetleg más nemzetiséget, etnikumot diktáljon be.

Szilágy megye tekintetében a prefektus elmondta, mindezidáig Magyarkecel áll az élen, a lakosság 63,57 százaléka kitöltötte a kérdőívet, ugyanakkor 35 százalék fölött van Sarmaság (35,19), Debren (35,72), Szilágycseh (38,17), Haraklány (42,43), Sámson (42,91), Szilágynagyfalu (45,41), Szilágyszeg (47,86) és Baksa (48,87) is.

Szilágycseh központja | Fotó: Kulcsár Mária

Van, amit bepótolni azokon a településeken, ahol a helyieknek még a 15 százaléka sem válaszolt a népszámlálási felhívásra, ilyen Zsibó a maga 14,93 százalékával, Szilágysomlyó (14,19), illetve Kraszna (14,62) és Alsófüld, ahol a csak lakosok 8,5 százaléka élt az online kitöltés lehetőségével.

(Címlapkép: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?