Erdélyben élő vagy innen származó szerzőkre összpontosít a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

A már bejelentett meghívottak – többek között Bartis Attila, Bodor Ádám, Egyed Emese és Király László – mellett újabb fellépők fogadták el a meghívást a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhétre: jön Tompa Andrea, Orvos-Tóth Noémi, Kollár-Klemencz László és sok Erdélyben élő vagy erdélyi származású szerző, jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezők.

A 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet június 9–12. között szervezi meg az Iskola Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) és a Romániai Magyar Könyves Céh a kolozsvári Bánffy-palotában, a Vallásszabadság Házában és a Bulgakov Irodalmi Kávéházban. A rendezvényt a magyar kormány mellett idén a kolozsvári önkormányzat is támogatta.Balról jobbra: H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke, Kinizsi Zoltán, a rendezvény szervezője, Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke és Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét szerdai sajtótájékoztatóján | A szerző felvétele

29 könyvkiadó és könyvkereskedő vesz részt a szemlén, valamivel több, mint 2021-ben, mondta el Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke. Ez alkalommal az erdélyi vagy erdélyi származású szerzőkre fektetik a hangsúlyt, ennek oka az is, hogy a rendezvény egyszerre zajlik a magyarországi városokban megszervezett ünnepi könyvhetekkel. A magyarországi kiadók erdélyi partnereik segítségével lesznek jelen, illetve külön standdal érkezik a Libri és a Líra. A rendezvény június 9-én, csütörtökön 14 órakor nyit és június 12-én 14 órakor zár, a standok este 8-ig lesznek nyitva, a Bánffy-palota udvarán pedig este 10-ig lehet maradni.

A szépirodalom és gyermekirodalom mellett a társadalomtudományok is képviseltetik magukat különböző kiadványokkal és szerzőkkel, közülük Nagy Zoltán Levente a transzgenerációs traumákkal foglalkozó klinikai szakpszichológust, Orvos-Tóth Noémit emelte ki, valamint az Iskola Alapítvány két kiadványát: a Kollár Tibor szerkesztette Középkori művészet a Szamos mentén című könyvet, illetve a Mikó Zsuzsa és Szabó Csaba szerkesztette, a Magyar Nemzeti Levéltárral és a L’Harmattan kiadóval közösen gondozott Magyarnak maradni Erdélyben című könyvet, amely 25 olyan személyiséget mutat be, akik 1918 után nem távoztak Erdélyből, vagy éppen ekkor tértek oda vissza.

Kiemelt eseménye lesz a négynapos könyvfesztiválnak az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért-díjak átadása, amelyet a járvány miatt ismét nem a hagyományos időpontban, a magyar kultúra napján adott át az RMDSZ.A 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét színpada | fotó: Kiss Gábor

A Bánffy-palota udvarán felállított színpadon lép fel várhatóan Szentesi Éva író, rákellenes aktivista, a Kistehén zenekar énekeseként ismertté vált Kollár-Klemencz László, a budapesti nyilasok visszaéléseit kutató Zoltán Gábor, a székelyudvarhelyi születésű orvos-író Havas Juli, az erdélyi rocktörténetet kutató Zilahi Csaba, a kolozsvári születésű, Libri- és Merítés-díjas Tompa Andrea, a marosvásárhelyi származású Bartis Attila, akit korábban is többször próbáltak meghívni. Bemutatja új esszékötetét Markó Béla, három friss könyvével jelentkezik Nagy Koppány Zsolt, a Bánffy-palota udvarán lép fel Orvos-Tóth Noémi és a könyvhét díszvendége, Bodor Ádám is, vasárnap pedig Vecsei H. Miklós és Lackfi János zenés előadásával zárul a könyves szemle, sorolta Kinizsi Zoltán szervező. Az eddig bejelentett szerzők közül Ugron Zsolna az, aki ezúttal végül mégsem tud jelen lenni Kolozsváron, tudtuk meg.

Idén is partnere a könyvhétnek a Petőfi Kulturális Ügynökség, amely bemutatja a kortárs magyar irodalmi antológiáját, az égisze alatt megjelenő Magyar Kultúra folyóiratot, illetve a Női sorsok női szemmel című beszélgetést tűzi műsorra Márton Evelin moderálásával.

A gyerekirodalom területéről az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC) partnere a rendezvénynek, a szervezet Szabó Borbálát, Bódis Krisztát és Kele Fodor Ákost hozza Kolozsvárral, emellett újdonságokat mutat be a Pagony kiadó is, többek között kolozsvári szerzőjük, Zágoni Balázs új ifjúsági történelmi regényét, a Szamos-parti Hollywoodot, amelyről a Maszol is beszélgetett a szerzővel.

Újdonság az is, hogy ebben az évben a Művész mozi (Arta) is csatlakozik a könyvhéthez: Vágvölgyi B. András író-forgatókönyvíró új regényét mutatják be itt, amely a némafilmgyártáshoz kapcsolódik, és amely kapcsán élőzenés vetítés is lesz a moziban Darvas Kristóf zongoraművész közreműködésével.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája ebben az évben is nagyrészt a Bulgakov Irodalmi Kávéházban szervezi az erdélyi szerzőket felvonultató eseményeit, mondta el a szervezet elnöke, Karácsonyi Zsolt. A meghívottak közül említette a nemrég Kossuth-díjjal kitüntetett Király Lászlót, Egyed Emesét, Fekete Vincét, Márton Evelint, László Noémit, Papp-Zakor Ilkát, Fischer Botondot, Koman Zsombort, Láng Orsolyát, Balázs Imre Józsefet, Szakács István Pétert és Korpa Tamást – aki nem erdélyi ugyan, Házsongárd live című verseskötete azonban ide kötődik – és másokat.

Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke örömét fejezte ki amiatt, hogy Kolozsvár mellett egyre több erdélyi városban szerveznek könyves eseményt, így tavaly Csíkszeredában, idén pedig Sepsiszentgyörgyön is. A céh programjai közül kiemelte a Tamási-emlékév alkalmából szervezett eseményeket: a Magyar Művészeti Akadémia kiadójánál megjelent album bemutatóját, illetve az író életéhez kapcsolódó kolozsvári helyszíneket bemutató sétát. Mint mondta, idén is megszervezik a műfordítók találkozóját, és megemlékeznek az 50 éve elhunyt Kemény Jánosról, aki szintén jelentős mértékben kapcsolódik Kolozsvárhoz.

A 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét végleges programja május végére várható, ígérték a szervezők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?