11 millió lejjel támogat kulturális projekteket a kolozsvári önkormányzat

Közel 11 millió lejjel támogatja Kolozsvár önkormányzata a kulturális szférában tevékenykedő egyesületek projektjeit 2022-ben, szociális projektekre pedig fél millió lejt ítélt meg, derül ki Oláh Emese alpolgármester közleményéből.

„Biztató azt látni, hogy nagy érdeklődésnek örvendett az idei pályázati kiírás, ugyanis 160 projektet finanszírozunk 2022-ben. Külön öröm számomra, hogy a megnyert pályázatok egynegyede magyar vonatkozású, Kolozsvár magyar lakosság arányához képest ismét nagyobb támogatást kapnak ezek a programok. Közöttük van a Kolozsvári Magyar Napok a 600 ezer lejes támogatása, az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál 200 ezer lejjel, illetve az Opera Napok 150 ezer lejes támogatása is” – nyilatkozta a keddi tanácsülés után Oláh Emese, RMDSZ-es alpolgármester.

A legnagyobb támogatást, 1,45 millió lejt a TIFF Nemzetközi Filmfesztivál kapja, a Kolozsvári Kulturális Központ Kultúra és változás című projektje pedig 1,3 millió lejből valósulhat meg.Fotó: TIFF/Marius Mariș

A magyar érdekeltségű pályázatok közül jelentős támogatást, 250 ezer lejt kap a Pont Csoport a Com’ON Cluj-Napoca 2022 projektje megvalósítására. A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét megszervezésére 90 ezer lejt különít el az önkormányzat, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség által megszervezett KMDSZ Diáknapokra pedig 80 ezer lejt. Továbbá a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) 50 ezer lejből gazdálkodik a Kolozsvári Majális és az Ifjúsági Pavilon szervezésekor, míg a Filmtettfeszt filmfesztivál megszervezését idén 35 ezer lejjel támogatja az önkormányzat. A Korunk folyóirat, illetve a Gyopárka folyóirat megjelenésére idén 15 ezer, illetve 14 ezer lejt szán az önkormányzat.

A zene kedvelői számára készülő projekteket is felkarol a városvezetés: a Harmonia Cordis Egyesület két projektje is nyertes lett, egy gitárfesztivál megszervezésére, illetve egy online projektje megvalósítására kap 45 ezer, illetve 20 ezer lejes támogatást. Az Operettissimo Egyesület 30 ezer lejt kap a közönség bevonzására készülő projektje számára, a Confest Egyesület palotakoncertje megszervezésére pedig 20 ezer lejt kap.

Az Egyházzene – Kolozsvár Egyesület a KlausenMusic 2022 című projektje számára 20 ezer lejben részesül, míg a Farkas utcai református templomban megtartandó nyári koncertekre 15 ezer lejt különítettek el a tanácsosok.

Az Ördögtérgye népdal- és néptáncfesztiválja 30 ezer lejes önkormányzati támogatást kap, a tanácsosok 10 ezer lejt ítéltek meg a Szarkaláb Kulturális Egyesületnek a Régiók Kolozsvári Találkozója projekt megvalósítására, ugyanennyi pénzt kap a Heltai Gáspár Alapítvány népzenekoncertek megszervezésére, illetve a Szint Kulturális Egyesület a Szent István Napi Néptánctalálkozó 24. kiadásának megtartására.

Oktatási projektek is nyertek a pályázati kiíráson, az Argumentum Nostrum Egyesület a nyári óvoda keretében megtartandó gyerekfoglalkozásokra 45 ezer lejt kap, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pedig 25 ezer lejben részesül. Ezen kívül 23 ezer lejes támogatást kap a Váróterem Projekt.

Idén is fél millió lejes támogatást kapnak a szociális téren tevékenykedő civil szervezetek különféle, fogyatékossággal vagy betegséggel élő vagy hátrányos helyzetű személyeket vagy menekülteket célzó projektek megvalósítására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?