Ukrajnai filmeseket és menekülteket támogató programot hirdetett a TIFF

TIFF For Ukraine címmel hirdette meg ukrajnaiakat támogató programjait, kezdeményezéseit a június 17. és 26. között Kolozsváron megszervezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF).

A 21. TIFF programjában több ukrán film szerepel. Vetítik Valentin Vaszianovics Reflection című 2021-es, a velencei filmfesztivál hivatalos programjában bemutatott alkotását. A film főszereplője Szerhij, a sebész, aki a kelet-ukrajnai konfliktuszónában orosz fogságba esik, és megtapasztalja a háború minden borzalmát. Mikor szabadul, megpróbál visszatérni a korábbi életéhez a családja körében, ami sokszor lehetetlennek bizonyul.

Bemutatják a szintén 2021-es, több nemzetközi fesztivál programjában szereplő Rhinót is, Oleg Szencov rendezésében. A film egy fiatal bűnözőről szól, aki a ’90-es években araszol felfelé az ukrán maffia ranglétráján. Erőszakos múltja ellenére esélyt kap arra, hogy jó útra térjen. Vajon megteszi?Rhino (r. Oleg Szencov)

A film rendezőjét, Oleg Szencovot 2014-ben letartóztatták, miután a Krím Oroszországhoz csatolása ellen tüntetett. 2015-ben egy orosz bíróság 20 év börtönre ítélte terrorista összeesküvés vádjával. Szabadulásáért az Európai Filmakadémia, az Amnesty International és az Európai Parlament indított kampányt, és több filmrendező, például Ken Loach, Pedro Almodóvar vagy Agnieszka Holland, levélben fordult az orosz hatóságokhoz az érdekében. Végül 2019-ben helyezték szabadlábra egy orosz-ukrán fogolycsere alkalmával. „Igyekszem elkülöníteni a két területet: az aktivizmust és a filmeket. A filmjeimmel a belső világomat szeretném kifejezni. Talán egyszer készen állok majd filmet készíteni a háborúról, de most ez túl fájdalmas lenne” – mondta Szencov 2021-ben a The Hollywood Reporternek.

Az filmfesztivál az ukrajnai menekültekre is gondol: a gyerekeknek és kamaszoknak szóló EducaTIFF szekciójában ukrán felirattal is vetítenek majd filmeket, ukrán állampolgároknak pedig ingyenes lesz a belépés a főtéri szabadtéri vetítésekre. A TIFF-en több koncerten lépnek majd fel ukrajnai zenészek, a fesztivál egyik napját pedig az ukrajnai hagyományos termékeknek és ételeknek szentelik.

„A kultúra mindig kulcsszerepet játszott az új kommunikációs hidak megnyitásában, a TIFF pedig évek óta a jelent tükrözi, úgy, ahogy az történik. A fesztivál 21. kiadásán nem csak az ukrajnai filmművészekre és erős hangjukra összpontosítunk, hanem a több ezernyi ukrajnai menekültet is várjuk a fesztiválra. Ez a válaszunk az abszurd helyzetre, amely minden háborút jellemez, jobban hiszünk a film, a kultúra és a párbeszéd összetartó erejében, mint bármikor” – fogalmazott Tudor Giurgiu, a TIFF elnöke.

A résztvevők SMS-küldéssel is támogathatják majd az ukrajnai filmipart, az összegyűlt adományokat teljes egészében ukrán filmeseknek juttatják el a veszélyben lévő filmesek nemzetközi koalíciójának (ICFR) segítségével. Ezt a szervezetet az Európai Filmakadémia alapította az amsterdami és a rotterdami filmfesztivál közreműködésével.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?