„Berobban” Kolozsvárra a KMDSZ Diáknapok két év online diákélet után

A KMDSZ Diáknapok „robbanásszerű” visszatérésére számíthat május elején a kolozsvári diákság. Az öt napos versenyre és bulira közel 1700 egyetemista és több mint 500 szurkoló regisztrált, tudtuk meg a szervezők kedd déli sajtótájékoztatóján.

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) 27. alkalommal szervezi meg a hagyományos tavaszi diáknapokat Kolozsváron, május 4. és 8. között, a téma ezúttal: varázslatos erdő. Az erdő adott – hiszen az események egyik fő helyszíne a Hója-erdő melletti Törökvágás, a varázslatos pedig az, ami a diáknapozó közösségben történik, mutatott rá Ambarus-Egyed Ágnes főszervező. Az esemény „nagy visszatérés” lesz a két éves járványszünet után, ugyanakkor az első komoly közösségi élmény azoknak az első- és másodéves egyetemistáknak, akiknek az online térbe szorult oktatás miatt eddig kevés lehetőségük volt a minőségi szórakozásra, szocializálódásra.Balról jobbra: Jancsó Helén, a diáknapok kommunikációsa, Hatos Attila, a KMDSZ elnöke és Ambarus-Egyed Ágnes, a diáknapok főszervezője | A szerző felvétele

Az elmúlt két évben a járvány miatt a Kolozsváron tanuló fiatalok elfelejtették, hogy milyen egyetemistának lenni, nem tapasztalhatták meg a vele járó nehézségeket, de a baráti társaságok, bulik, a város lehetőségei sem voltak adottak számukra, hangsúlyozta Hatos Attila, a KMDSZ elnöke. „A KMDSZ próbált mind az online, mind az offline térben helytállni, de a szervezet a személyes kapcsolatokra, barátságokra, bizalomra épül, és ebből a szempontból nehéz volt a távolból, egy képernyőn keresztül bonyolítani a szervezeti életet és a diákéletet. Ezt hozta el a május: nagy visszatérés jöhet a magyar diákok körében, ismét meg tudjuk mutatni, hogy miért jó Kolozsváron magyar egyetemistának lenni” – fogalmazott.

Ambarus-Egyed Ágnes szerint a diáknapokra idén 1626 jelentkező regisztrált, 51 csapatba szerveződve, hozzájuk csatlakoznak azok, akik csak a bulikon vesznek részt. Ez a legnagyobb magyar diákoknak szóló rendezvény Kolozsváron, a résztvevők száma mutatja, hogy közösségépítő ereje van, emelte ki a főszervező. Szerdán a városlakók is megtapasztalhatják majd a diákság erejét, hiszen a rendezvény a megszokott főtéri gyülekezéssel indul, majd a csapatok felvonulnak a Törökvágás irányába, amely a diáknapok egyik fő helyszíne. Itt lesz a bulisátor, és ugyanitt zajlik majd a záróesemény: a vasárnapi bográcsozással egybekötött majális.

Az öt nap alatt 50-nél több sport-, kocsmasport- és kulturális program zajlik majd, amelyeken csapatokban mérkőznek meg a diáknapozók, emellett bizonyos versenyprogramokra „klánokban” nevezhetnek be, azaz három csapat társulásával, így még nagyobb körben ismerkedhetnek és segíthetik is egymást a versenyben.

A Törökvágáson esténként erdélyi és magyarországi együttesek és DJ-k váltják egymást, fellép többek között T. Danny, a BSW és a Dzsúdló, de a szervezők igyekeztek feltörekvő DJ-knek is fellépési lehetőséget biztosítani, miközben szem előtt tartották azt is, hogy 2000 diáknapozó ízlését kell egy színpadra tömöríteni, mutatott rá Hatos Attila. A diáknapokon versenyző csapatok tagjainak a bulikra ingyenes a belépés, egyébként 135 lejért lehet heti, szerdára és szombatra 50 lejért, csütörtökre, péntekre és vasárnapra 45 lejért lehet napi jegyet váltani.

Ambarus-Egyed Ágnes elmondta, a két év kimaradás ellenére nem kellett különösebben törekedni a résztvevők beszervezésére, látszott, hogy van igény diáknapokra, már mindenki nagyon várta. Az 51 csapat 70 százaléka új, legalábbis a neve szerint, de a régi csapatnevek is új résztvevőket takarnak a főszervező szerint. A két év szünet miatt egyébként a szervezőcsapat nagy része is olyan első- és másodévesekből áll, akik sosem szerveztek még diáknapokat. A SzervezTeam idén 82 tagból, valamint 20 koordinátorból és al-koordinátorból áll, ők felelősek a különböző versenyprogramok, a megnyitó és a majális lebonyolításáért, valamint az online adminisztrációs, kommunikációs háttérmunkáért és az események fotós, videós dokumentálásáért.

A 27. KMDSZ Diáknapok csapatainak eredményeit élőben lehet majd követni a www.diaknapok.kmdsz.ro oldalon, további információkért a rendezvény Facebook- és Instagram-oldalán is érdemes körülnézni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?