Szijjártó Péter Kolozsváron: a határon túli magyarok továbbra is számíthatnak Magyarországra

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján megköszönte az erdélyi magyarok részvételét az április 3-ai magyarországi országgyűlési választáson és arról biztosította a külhoni magyarokat, hogy amiképpen a magyar kormánypártok számíthattak rájuk, úgy ők is számíthatnak a magyar állam támogatására.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke gratulált Szijjártó Péternek a Fidesz-KDNP választási sikeréhez, majd elmondta, sokan kérdezték az RMDSZ-t, hogyan alakulhatott az ki, hogy az erdélyi magyar szavazók 94 százalékban támogatták a magyar kormánypártokat. Szerinte a válasz egyszerű: „mert az értékrendek azonosak”.

Az RMDSZ elnöke közötte, a magyar kormánnyal a stratégiai partnerséget tovább viszik, mert „mindannyiunk érdeke, hogy közösen tudjunk válaszokat találni az Európát érintő kérdésekre”. Az egymásra utaltság, a szolidaritás most még inkább fontos, mint valaha volt, nyomatékosította Kelemen Hunor, aki szerint a bizalom meghatározó a közös célok elérésében.

Elmondta még, a romániai magyarság újabb kihívással néz most szembe: Romániában népszámlálás zajlik. Amikor választások vannak, a szavazatunk a következő négy évre határozza meg az életünket, de az a 30 perc, amit a kérdőív kitöltésére fordítunk, a következő tíz évünket befolyásolja, magyarázta. Kelemen Hunor kijelentette: „nekünk az az érdekünk, hogy a népszámlálás korrekt módon történjen és minden magyart számoljanak meg”.

Szijjártó Péter azt mondta, „Magyarországon rekordokat döntő parlamenti választás zajlott le”. A kormányzó pártszövetség „eddig nem látott mértékű támogatásban részesült”: rekordszámú szavazatot kaptak és szintén rekordszámú képviselőjük is lesz az országgyűlésben.

A külgazdasági és külügyminiszter elismételte: „a magyar emberek a békére és a biztonságra szavaztak”. Értelmezésében a szavazók világossá tették az akaratukat, hogy Magyarország maradjon ki az orosz-ukrán háborúból. Ugyanakkor hangsúlyozta, „Magyarország kormánya elkötelezett abban, hogy végrehajtsa a népakartot”, ezért nem hoznak olyan döntést, amely azt eredményezhetné, hogy belesodródjanak a szomszédban zajló háborúba.

Szijjártó Péter hozzátette, április 3-án a nemzet ügyében született döntés, ezért tartották fontosnak azt, hogy szavazatával minden magyar kinyilváníthassa véleményét. „Számunkra ez természetes, mindig is azt szerettük volna, hogy a határon túliak is részt vehessenek a közös döntésben” – fogalmazott a miniszter, aki szerint ugyanakkor a magyarországi baloldal ezzel szemben mindig is ki akarta zárni a külhoniakat a közös döntésből.

„Nagy öröm számunkra, hogy a határon túliak is rekord számban vettek részt a választáson”, mondta a külügyminiszter. A magyarországi választásokra összesen 318 083 levélszavazat érkezett be, a csíkszeredai és a kolozsvári konzulátusokra pedig 257 ezer levélszavazatot adtak le. Ezek közül 251 ezernél több szavazat érkezett a kormányzó pártszövetségre. Szijjártó Péter kijelentette, hogy a külhoniak a továbbiakban is számíthatnak Magyarország támogatására, mint ahogyan erre a magyar kormány is számíthatott a határon túliak részéről.

Szijjártó Péter Köszönet köszönetet mondott azért is, hogy a választól „nem ültek fel az aljas provokációs kísérleteknek” és nem szegték kedvüket a magyar baloldalnak húzásai. Kiemelte még, a Román Postával kifejezetten hatékonyan együttműködtek a levélszavazatok kézbesítése során, illetve megköszönte Románia állami intézményeinek, hogy nem gördítettek akadályokat a levélszavazás rendszere elé.

Fotók: MTI/Kiss Gábor

A külügyminiszter a romániai népszámlálásra kitérve azt hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a magyar emberek magyarnak vallják magukat, és ezt megtehetik önként a május 15-éig zajló online önkitöltés lehetőségével élve. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, a húsvét alkalmából hazatérő, külföldön dolgozó erdélyiek is figyelmet fordíthatnak erre az ügyre.

Zárásként Szijjártó Péter elmondta: a magyar kormány abban érdekelt, hogy Magyarország és Románia között hatékony és jó együttműködés alakuljon ki, és remélhetőleg a kapcsolatok a korábban megkezdett úton haladnak tovább, és mind a romániaiak, mind a magyarországiak profitálni tudnak majd ebből, függetlenül attól, hogy a határ melyik oldalán élnek.

Szijjártó Péter újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a magyar kormány által elindított Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programot kifejezetten sikeres kezdeményezésnek tartja. Immár hat éve zajlik a program, melynek keretében sok tízezer beruházáshoz adtak támogatást. Közölte, tart az egyeztetés a román és a magyar külügyminisztérium között a program romániai lebonyolításáról, de nem lát „áthidalhatatlan problémát az álláspontok között”, ezért várhatóan a közeljövőben folytathatják a program bővítését.

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva a Marosvásárhely melletti szemétdombon félig megégetve megtalált levélszavazatok ügyéről a külügyminiszter kifejtette: mindig is tudták, hogy komoly provokációkkal kell szembenézniük, hiszen „vannak olyan magyarországi és azon kívüli tényezők is”, amelyek azt próbálják ellehetetleníteni, hogy a határon túli szavazók részt vehessenek a közös döntésben.

Ezt erősítette meg válaszában Kelemen Hunor is, aki szerint az akció provokáció volt, amivel a levélszavazás rendszerét próbálták meg diszkreditálni. „Az összes lóláb kilógott abból a zsákból, amibe ezeket a kissé megégetett szavazatokat belerakták” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?