Két év magyar könyvtermését szemlézik: megtartják a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet

Az aktuális járványügyi előírások betartásával megszervezik a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet Kolozsváron június 3. és 6. között, amely a kimaradt év miatt most két év könyvtermését szemlézi, jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezők, akik remélik, hogy a kerek évfordulós rendezvényt ezúttal nem kell lefújniuk a járványhelyzet miatt, mint 2020-ban már kétszer is.

A rendszerint tavasszal megszervezett eseményt tavaly előbb őszre halasztották, majd a bejelentett programot kénytelenek voltak lefújni a járvány alakulása miatt. Az akkor tervezett helyszínek és meghívottak nagyrészt változatlanok: a „főhadiszállás” a Bánffy-palota lesz, emellett helyet ad eseményeknek a Bulgakov Irodalmi Kávéház és a Vallásszabadság Háza, illetve a Viktória mozi is, ahol a Filmtettel együttműködésben vetítések, közönségtalálkozók lesznek a könyvhét két olyan meghívottjával, akik nem csak írók, hanem filmrendezők is, mondta el Nagy Zoltán Levente, az egyik szervezőpartner, az Iskola Alapítvány elnöke.

Mint megtudtuk, a könyvhétre 25 kiadó jelentkezett be, több mint 80 szerzőre és több mint 70 programra számítanak. A szervezők remélik, hogy júniusig Kolozsváron 1,5 ezrelék alá csökken a fertőzési ráta, és így beltéren a helyek 50 százalékát el lehet foglalni, kültéren pedig 300 főt lehet fogadni. A sikeres könyvhéthez szükség lenne a Magyarország és Románia közötti egyezményre az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről, ez ugyanis megkönnyítené a magyarországi vendégek határátlépését. A szervezők elmondták, bíznak a körülmények kedvező alakulásában, és nem terveznek online alternatívát a rendezvénynek, hiszen mindenki vágyik a személyes találkozásra, annál is inkább, hogy a budapesti Ünnepi Könyvhetet nemrég őszre halasztották. Mint megjegyezték, „nem feszegetik a határokat”, koncertek például nem lesznek, a könyvbemutatókat és közönségtalálkozókat pedig várhatóan korlátozott számú közönséggel, regisztrációhoz kötve szervezik meg.Balról jobbra:  H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke, Kinizsi Zoltán, az Iskola Alapítvány munkatársa, Szikszai Bóné Ildikó, az Ábel Kiadó vezetője, Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke és Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke | a szerző felvétele

Kolozsváron gyűl össze a kortárs magyar irodalmi fősodor

A program várhatóan május végére készül el, de néhány eseményről és a meghívottak zöméről már most beszéltek a szervezők. H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke a műfordítók tanácskozását emelte ki, valamint a Kuncz Aladár halálának 90. évfordulója emlékére szervezett konferenciát, amelyen Juhász Andrea, Boka László és Filep Tamás Gusztáv irodalomtörténészek vesznek részt. A nemrég felújított ferences refektóriumban mutatják be Csaba testvér füveskönyvét, emellett többek között Szilágyi István Messze túl a láthatáron című regényét, Király László Napraforgó című műfordításkötetét is megismertetik a közönséggel. Az erdélyi meghívottak között ott lesz Tamás Dénes, Zsidó Ferenc, Király László, László Noémi, Balázs Imre József és a fiatal erdélyi költők antológiájának, a Címtelen földnek a szerzői is bemutatkoznak, sorolta Karácsonyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke, aki kiemelte, beszélgetést szerveznek L. Simon Lászlóval is, aki fideszes politikai pályája mellett József Attila-díjas költő, író.

A további magyarországi meghívottakról Kinizsi Zoltán, az Iskola Alapítvány munkatársa beszélt, mint mondta, a cél az volt, hogy ma élő „mainstream” magyar szerzők közül minél többet Kolozsvárra csábítsanak. A rendezvény díszvendége a nemrég Libri-díjjal kitüntetett, 75 éves Bereményi Géza, aki író-olvasó találkozója és könyvbemutatója mellett Eldorádó című 1988-as filmjének vetítése után is beszélget az érdeklődőkkel. Jelen lesz Hajnali láz című filmjével Gárdos Péter, továbbá Závada Pál, Nádasdy Ádám, Nyáry Krisztián, Cserna Szabó András, Fábián Janka, Durica Katarina, Kepes András, Szederkényi Olga, Bene Zoltán, Száraz Miklós György, Tisza Kata és a gyermekkönyv-szerzők közül Molnár Krisztina Rita, Berg Judit, illetve Dániel András, a Kufli-könyvek írója. A meghívottak listája a szervezők reményei szerint még bővül, tette hozzá Kinizsi Zoltán.

A 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet az RMDSZ, az Iskola Alapítvány, a Romániai Magyar Könyves Céh, valamint az Erdélyi Magyar Írók Ligája szervezi, a Filmtettel és a Bukaresti Magyar Kulturális Intézettel partnerségben, a magyar kormány (Nemzetpolitikai Államtitkárság) támogatásával.

A járványhelyzethez igazodva szervezik meg a 2. Erdéyi Könyvfaló Olvasójátékot

A fiatal olvasók ebben az évben is több íróval találkozhatnak a 2. Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték keretében, ehhez mindössze annyit kell tenniük, hogy a rendezvény új honlapján május 12-én, szerda délután 4 órától május 20-ig regisztrálnak, kiválasztanak egyet a korcsoportjuknak megfelelő ajánlott olvasmányok közül, egy online adatlap kitöltésével bizonyítják, hogy elkezdték olvasni, majd átrágják magukat rajta június 1-ig. Június 1. és 6. között pedig részt vehetnek a „nagy találkozáson”: az olvasmánnyal kapcsolatos – a járványhelyzet miatt ezúttal nem csoportos, hanem egyéni – feladatokat oldanak meg és személyesen feltehetik felmerülő kérdéseiket a szerzőknek, ismertette a játék menetét Szikszai Bóné Ildikó, az Ábel Kiadó vezetője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?