Irodalmi alapítványt hoztak létre Méhes György örökösei

Mintegy 100 millió forint alaptőkével alapítványt hoztak létre Méhes György örökösei a Kossuth-díjas erdélyi író irodalmi hagyatékának megőrzésére és a fiatal tehetségek támogatására. A Méhes György Alapítvány alapító okiratát szerdán írták alá Budapesten.

Nagy Elek, Méhes György fia az örökösök nevében azt mondta: a 100 millió forintos felajánlás mellett a következő tíz évben legalább összesen 1 milliárd forinttal járulnak majd hozzá az alapítvány működéséhez.

Az alapítvány feladata elsődlegesen, de nem kizárólagosan a határon túli magyar kultúra, különösen az irodalom támogatása lesz. A Kossuth-díjas mese-, regény- és drámaíró szellemiségét követve ösztöndíjakkal és pályázatokkal fogják segíteni a fiatal szerzőket – tette hozzá.Balról jobbra: Láng Gusztáv irodalomtörténész, Erős Kinga Andrea irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség elnöke, Nagy Elek, Méhes György fia, Sárkány-Nagy Erzsébet örökös és Nagy Koppány Zsolt József Attila-díjas író, fordító a Méhes György Alapítvány alapító okiratának az aláírásán a Várkert Bazárban | fotók: Méhes György Alapítvány

További fontos célként nevezte meg Méhes György életművének gondozását, kutatását, emlékének megőrzését, valamint a hagyományőrző alapítványok és egyesületek támogatását is. A minden évben kiosztott Méhes György Irodalmi Díj odaítélése is az alapítvány feladata lesz a jövőben a tervek szerint.

Az alapítvány kuratóriumának tagja Láng Gusztáv irodalomtörténész, Erős Kinga Andrea irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség elnöke, Nagy Koppány Zsolt és Gáll Attila író, valamint az örökösök közül Sárkány-Nagy Erzsébet és Nagy Levente.

Nagy Elek felidézte, hogy édesapja rendkívül optimista ember volt. „Benne volt egy nagy fájdalom, amiatt, ami Erdélyben történik, de közben mindig azon munkálkodott, hogy hogyan tudná jobbá tenni a világot”. Kiemelte édesapja nemzetszeretetét és krédóját, hogy „nyelvében él a nemzet”. Az alapítvány is ebben a szellemiségben fog működni – tette hozzá.Nagy Elek, Méhes György fia és Sárkány-Nagy Erzsébet örökös

Láng Gusztáv arról beszélt, hogy 20-as évektől kezdve minden erdélyi író tudta: kötelessége a fiatalokhoz is szólni és ez az az idea, ami ott van Méhes György munkásságában is.

Mint fogalmazott, az erdélyi irodalomhoz hozzátartozik, hogy mindig valamilyen szabadság kivívásáért kellett cselekedni. Reményei szerint az alapítvány hozzá fog járulni a szabadabb gondolkodás és önismeret, az írói egzisztencia létrejöttéhez.

Erős Kinga Andrea köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Méhes György Alapítvány a legnagyobb magánjellegű befektetés a Baumgarten Alapítvány óta, hiszen az elmúlt évtizedekben ilyen volumenű magántőke nem áramlott a magyar irodalomba.

Mint kiemelte, az erdélyi író egész életműve, személyisége, gondolkodása mind-mind alkalmassá teszi őt arra, hogy példaképpé váljon a fiatal nemzedékek körében.

Az alapítvány célkitűzései a kortárs irodalom prosperitását és az irodalmi emlékezetápolást szolgálják – hangsúlyozta.

Nagy Koppány Zsolt személyes emlékeit felelevenítve arról beszélt, hogy számára Méhes György művei a 80-as években a varázslatot és a normalitást képviselték, továbbá megmutatták, hogy a család is lehet irodalmi művek hőse, és a múlékony ideákhoz képest ez a téma mindig friss marad.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?