„Gyermeknappal” nyitotta meg kapuit a VII. Csíkszeredai Könyvvásár

Főként a fiatalabb korosztályokat szólította meg a hetedik alkalommal megrendezett Csíkszeredai Könyvvásár első, csütörtöki napja. A gyerekeket koncert, illusztrációs kiállítás és foglalkoztató sarok is várta, este pedig hivatalosan is megnyitotta kapuit a könyvek székelyföldi ünnepe.

Gyermekzsivajtól volt hangos a csíkszeredai Erőss Zsolt Aréna csütörtökön délelőtt. Számos iskolai osztály és óvodai csoport fogadta el a meghívást és vett részt a hetedik Csíkszeredai Könyvvásár délelőtti nyitóeseményén. Az első napon egészen kora délutánig a legkisebbeket célzó programok voltak a középpontban. A gyermeksereget Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere köszöntötte.Sógor Enikő |  A szerző felvételei

„Idevarázsoltunk nektek a kollegáimmal, kiadókkal, írónénikkel, íróbácsikkal egy csodálatos világot, amit szeretnénk, ha mind a négy napon át meglátogatnátok és használnátok. Nagy csoda, hogy itt vagytok és remélem, élvezni fogjátok a sok zenét, verset, játékot!” – fogalmazott a városvezető.

A gyerekekhez Sógor Enikő után Szőcs Margit író szólt, aki a könyvek „születéséről”, készüléséről mesélt az apróságoknak. A szerző megosztotta a közönséggel az első, általa vásárolt könyv történetét, majd gyerekkori olvasmányélményeit elevenítette fel. Ezután következhetett a gyerekek által legjobban várt része a megnyitónak: az Eszter-lánc mesezenekar „játszóházi rokkendroll” koncertje féktelen ugrabugrálásra ösztönözte az apróságokat. A koncert után megkezdődött az irodalmi programok sora, elsőként újra a fiatalabbak jelenlétére számította Szőcs Margit Teofil című kötetének bemutatóján. Az előző évhez képest változást jelentett, hogy ezúttal csak egy helyszínen, a vásár színpadán zajlottak a beszélgetések.

Szintén újdonságot jelent a Szöcskedomb elnevezésű gyermeksarok. Az elkülönített részen foglalkoztató asztalok, babzsákok, gyermekkönyvekkel megrakott könyvespolcok fogadják a vásár forgatagából kilépni szándékozó gyerekeket és szüleiket. Az asztaloknál lehetőség van könyvjelzők és bábok készítésére, de vonatozhatnak is a legkisebbek a leszőnyegezett térben. A kicsiknek szánt programok egy része szintén a Szöcskedombon valósul meg a vásár négy napja alatt. Ugyanitt kaptak helyet az Átváltozások illusztrációs pályázatra László Noémi és Balázs Imre József verseihez beküldött, általános iskolás diákok által készített illusztrációk.

A délutáni programok során már a nagyobbaknak szánt kötetek is terítékre kerültek, majd kora este a felnőtteknek szóló, „hivatalos” megnyitót is megtartották. Elsőként Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere szólt a jelenlévő irodalombarátokhoz. A városvezető Kosztolányi Dezső szavaival nyitotta köszöntőjét. Mint idézte: „A könyvet mindig ketten alkotják, az író, aki írta és az olvasó, aki olvassa”. Az elöljáró hozzátette, az írón és az olvasón kívül a Csíkszeredai Könyvvásárhoz hasonló alkalmakon a párbeszédnek is kiemelt jelentősége van. Ezért tartja különösen fontosnak azt, hogy a szervezők egy fedél alá hozták a szerzőket az olvasókat és a könyvek elkészítésén dolgozó szakembereket, akik a vásár ideje alatt megoszthatják egymással gondolataikat.Korodi Attila

A könyvvásár megnyitóját megtisztelte jelenlétével Kelemen Hunor kormányfőhelyettes, az RMDSZ elnöke. Mint a politikus köszöntőjében kifejtette: egy könyvvásár mindig alkalmat teremt a találkozásokra, a beszélgetésekre, a számvetésre és a tervezésre.

„Sokszor saját magamat is azon kapom, hogy ezekben a változó időkben a globalizáció elsöprő erejét látva elkezdek aggódni az irodalom miatt, a nyomtatott könyvek miatt, a könyv visszaszorulása, ne adjisten eltűnése miatt. Az ilyen és az ehhez fogható aggodalmak nem teljesen alaptalanok, ám amikor betoppanok egy könyvesüzletbe, esetleg interneten rendelek könyvet, akkor a bőség zavarával találom szembe magam. Azt látom, hogy évente sok száz cím jelenik meg, és csak kapkodom a fejem, hogy mennyi mindenről maradtam le, miközben a könyvek miatt aggódtam” – fogalmazott Kelemen Hunor. A kormányfőhelyettes kitért a könyvvásár díszvendége, Király László munkásságára is.Kelemen Hunor

„Király László a kortárs magyar irodalomban olyan, mint az ember életében az igazi nagy ajándék. Ha egyszer olvastad, ha egyszer találkoztál vele, mindig emlékezni fogsz rá, és mindig szívesen visszatérsz hozzá. Mindazt, amit tőle kaptunk, a Kék farkasoktól a Kővadászok klubjáig, és a sort hosszan folytathatnám, egyszerűen felejthetetlen. Elkísér bennünket, cseng a fülünkben, és szinte látjuk magunk előtt mindazt, amit költői, írói eszközökkel Király teremtett. Olyan tiszta és olyan erős költészet ez, mint a téli napsütés a Madarasi Hargitán. Különleges és rendkívüli: Király László az erdélyi költészet nemes embere” – mondta Kelemen Hunor. Végezetül arra biztatta a jelenlevőket, hogy „aggódás helyett” vásároljanak könyveket és erre biztassanak másokat is.

„Gyerekeinket a családban és az iskolában neveljük olvasásra, a könyv szeretetére, az irodalom adta számtalan világ megismerésére. Biztos vagyok benne, hogy a szellem, a lélek ezáltal is nemesedik (…) Abból, hogy valaki sokat és jó irodalmat olvas, rendszeresen a könyvet választja, abból még baj nem származott. Mondhatnám úgy is: válasszuk a könyvet, olvassunk sokat, kerüljük a bajt!” – zárta köszöntőjét Kelemen Hunor.Király László

Zárásként a vásár díszvendége, Király László, Kossuth-díjas költő, író, műfordító lépett színpadra. A sóváradi születésű szerző felidézte műfordítói munkásságának jelentős epizódjait. Kitért a műfordítások természetére, valamint azt is kifejtette, hogy a magyar nyelv alkalmas bármilyen más nyelven íródott irodalmi művek hű és színes adaptációjára.

Mint elmondta: nem minden nyelvre igaz ugyanez, példaként említette a francia nyelvet, amely nem alkalmas görög mitológiai alkotások fordítására. Megemlítette azt is, hogy a fordítások során nem csak a fordított, hanem a magyar nyelvről is nagyon sokat lehet tanulni. Király László felelevenítette az irodalom nagyjai előtt fejet hajtó verseinek sorát és felidézte Heltai Gáspár alakját és az ő stílusában írt költeményét is.

A Csíkszeredai Könyvvásár pénteken 10 órakor folytatódik az Erőss Zsolt Arénában, az esemény részletes programja megtalálható a https://csikszeredaikonyvvasar.ro/program/ oldalon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?