Neves szerzőkkel, kiemelt gyermekprogramokkal és újdonságokkal készül a Csíkszeredai Könyvvásár

Számos újdonsággal, a megszokott helyszínen, de továbbra is minőségi, minden korosztályt megszólító programsorozattal várja a könyvek szerelmeseit a hetedik Csíkszeredai Könyvvásár. Az eseménysorozatot az elmúlt évektől eltérően, az eddigi őszi időpont helyett idén ismét tavasszal, május 12–15. között tartják meg az Erőss Zsolt Arénában.

A program részleteiről szerdán délelőtt tájékoztatták a sajtót a csíkszeredai városháza gyűléstermében. Korodi Attila polgármester elöljáróban elmondta, hogy a Csíkszeredai Könyvvásár kinőtte vásáros jellegét, mára már fesztiválszerű, ahol számos zenei eseményt szerveznek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tájékoztatása szerint az esemény azért került vissza a májusi időpontra, mert így jól illeszkedik a város tavaszi programkínálatába. Hozzátette, a könyvvásárnak továbbra is az Erőss Zsolt Aréna ad otthont, mivel a városvezetés tapasztalata szerint ez már jól bevált helyszín. „Azt gondoljuk, hogy a színháznak, a zenének és a képzőművészetnek ott kell találkoznia, ahol a könyvek vannak. Annak örülök, hogy a családok, a gyermekek megmerítkezhetnek a könyvekben, programokban, és ez nagyon szépen összhangban lesz a május elejére szervezett további programjainkkal” – fogalmazott Korodi Attila.

Hajdú Áron, Korodi Attila, Sógor Enikő és Tőzsér László | Fotó: Csíkszereda Városháza

Sógor Enikő alpolgármester köszöntette a szervezésben oroszlánrészt vállaló két csíkszeredai könyvkiadó – a BookArt és a Gutenberg – vezetőit. Beszámolt arról, hogy idén újdonságként a Petőfi Kulturális Ügynökség révén, Juhász Anna irodalmár szervezésében külön programcsomaggal másodszor érkezik Csíkszeredába az Irodalmi Karaván. Az alpolgármester további újdonságként emelte ki, hogy a kiállítás vizuális elemei is megújultak köszönhetően Kürti Andreának, a Gutenberg Kiadó illusztrátorának.

Idéntől a gyermekekre még nagyobb figyelmet fordítanak: nemcsak gyermeksarok lesz számukra, hanem mesebirodalmat rendeznek be Szöcskedomb néven, ahol interaktív teret hoznak létre, itt könyvek lesznek elérhető magasságban számukra a polcokon, illetve különböző, korosztályokra lebontott programokkal is készülnek. Sógor Enikő azt is elmondta, hogy idén erőteljesebben együttműködnek a város tanintézményeivel. Az osztályok, gyermekcsoportok előre bejelentkeznek majd a programokra csütörtökön és pénteken. A hétvégi események során a szülőkre számítanak, hogy elvigyék kisgyermekeiket a könyvvásárra.

Fotó: Archív/Gábos Albin

Az Irodalmi Karaván keretében a csíkszeredai olvasók Bogdán Zsolt színművésszel, Bartis Attila íróval, Vecsei H. Miklós színművésszel, Farkas Wellmann Endre költővel találkozhatnak. A fiatalok megismerkedhetnek Vecsei H. Miklós Poket Zsebkönyv projektjével egy zenés előadásnak köszönhetően. Az Irodalmi Karaván rendezvényein olyan kérdésköröket tárgyalnak, hogy mit jelent a huszadik századi egyetemes magyar nyelv vagy miképpen keres mindvégig forrást a költészet. A Promenádon szabadtéri kiállítás is lesz Bölcső a hegyek között címmel, amellyel Tamási Áron születésének 125. évfordulójára emlékeznek.

„Arra buzdítunk mindenkit, hogy ezt az értékes könyves világot, amit a négy nap alatt megteremtünk, használja, és elsősorban az olvasókat várjuk, mert ettől él majd ez a világ” – mutatott rá Sógor Enikő.

Hajdú Áron, a BookArt Kiadó vezetőjének meglátása szerint a hagyományteremtés olyan szintre emelte a rendezvényt, hogy a rangos magyarországi kulturális intézmények és neves szerzők is jónak látják, hogy jelen legyenek. Szerinte azonban nem szabad fesztivállá fejleszteni a rendezvényt, mivel itt a könyvé és a szerzőké a főszerep, ezért kell megkeresniük az egyensúlyt a programok között. Hozzátette, hogy a jövő kihívása, hogy a környékbeli falvak gyermekeit is becsalogassák az eseményre.

Fotó: Archív/Gábos Albin

Tőzsér László, a Gutenberg Kiadó vezetője elmondta, hogy a program kialakításában az volt az elsődleges szempont, hogy minden korosztályt megszólítsanak. De szintén fontos a találkozás a szerzőkkel, fordítókkal, illusztrátorokkal. Továbbá idén is lesz illusztrációs kiállítás. Zenészeket és színészeket hívtak meg, akiknek fontos szerepük van az irodalom megismertetésében. Fellép a budapesti Eszterlánc és a kolozsvári Karaván zenekar, valamint a szatmári bábszínház. A Szöcskedombon gondosan összeválogatott gyermekkönyveket állítanak ki, és folyamatosak lesznek gyermekfoglalkozások. Két pályázatot is meghirdetnek: olvasójátékot és illusztrációs pályázatot, utóbbi iránt már most nagy az érdeklődés.

A kamaszok számára is készülnek programokkal, lesz zenés könyvbemutató, illetve a figyelmükbe ajánlják a Pilinszky és én című zenés előadást, illetve további zenés könyvbemutatókat. A felnőtteknek szánt programokban is nagy lesz a választék, kiemelt köteteket mutatnak be, jelen lesz többek között Király László, Bodor Ádám, Bogdán Zsolt és Gálfalvi György. Amint Tőzsér László mondta, „a vásár színpadán nem lesz lyukasóra, folyamatosan zajlanak majd a programok”.

A könyvvásár gyermekeknek szóló megnyitója május 12-én, csütörtökön 11 órakor lesz, míg a felnőtteket ugyanazon a napon 19 órára várják az Erőss Zsolt Arénába. A részletes program erre a linkre kattintva érhető el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?