Ütősnek ígérkezik a második Csíkszeredai Könyvvásár

A könyvek és szerzőik mellett zenei és vizuális csemegékkel csábítja az olvasás szerelmeseit a második Csíkszeredai Könyvvásár, amelyen az erdélyi és magyarországi irodalmi „húzónevek” mellett többek között Lovasi András is fellép.

A május 9-12-e között zajló könyvvásár központi helyszíne ebben az évben is az Erőss Zsolt Aréna lesz, ahol a nagyszínpad mellett a Fodor Sándor teremben zajlanak majd a fesztivál programjai. Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere elmondta, hogy ebben az évben is nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek, a fiatalok megszólítására. A könyvvásár felütése is ezt célozza: az első napon a Veronaki zenekar Mosó Masa mosodája című koncertje nyitja a programok sorát. A koncert külön érdekessége, hogy a zenekar énekesnője, Tarján Veronika a címadó gyermekkönyv szerzőjének, Varga Katalinnak az unokája.A szervezők elmondták, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is szerveznek rendhagyó irodalom órákat, amelyek keretében a fesztivál meghívott szerzői látogatnak el Csíkszereda iskoláiba.

Már az első napon „húzónevek” fémjelzik a programot: Lackfi János, Hajdú Farkas-Zoltán, Kovács András Ferenc is színpadra lépnek, Háy Jánossal pedig a Csíki Játékszínben találkozhatnak a nézők A halottember című írása színpadi változatának megtekintése után. Az első estét a Csíki Kamarazenekar koncertje zárja az Erőss Zsolt Arénában.

Zenei csemege a második napon is jut a vájtfülűeknek: Lovasi András az egykori legendás Kispál és a borz együttes énekes-basszusgitáros-szövegírója, a Kiscsillag zenekar frontembere zenés könyvbemutató keretében lép fel a fesztivál nagyszínpadán. A zenei produkciók között szerepel Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert szombati Libikóka című pódiumestje is, de Grecsó Krisztiánnal Vera című új regényének bemutatója alkalmával is találkozhat a közönség.

Mindeközben Bodor Ádám legújabb kötetét, a Seholt is bemutatják, Háy János a fesztiválszínpadon is megjelenik Kik vagytok ti? Kötelező magyar irodalom című könyvével, jelen lesz Vida Gábor is, aki az Ahol az ő lelke új kiadásáról fog beszélgetni Márton Evelinnel. A fesztivál keretében mutatják be Tánczos Vilmos Elejtett szavak című könyvét és a kötet ihlette Alla rustica dokumentumfilmet a Csíki Moziban.

A fesztiválteret képzőművészeti kiállítások teszik majd színessé és hangulatossá. A Csíkszeredai Könyvvásárt, keretbe foglalva négy nap eseményeit, gyermekkoncert is zárja: Bertóti Johanna lép fel. A könyvünnep utolsó hivatalos programpontja a „Cserna Részegh Csíkban” elnevezésű pódiumbeszélgetés lesz Cserna-Szabó András író és Részegh Botond képzőművész részvételével az Új Kriterion Galériában.

A Csíkszeredai Könyvvásár szervezője Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, szakmai partnerei a csíkszeredai Bookart és Gutenberg könyvkiadók, a szervezőkkel a Hargita Megyei Kulturális Központ is együttműködik. A rendezvényt a Communitas Alapítvány támogatja.

A könyvvásár részletes programja elérhető Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának honlapján, illetve az esemény Facebook-oldalán.

Kapcsolódók

Kimaradt?