Csíkszeredai Könyvvásár – irodalom, zene és kikapcsolódás egy helyen

Elrajtolt csütörtökön Csíkszereda első nagyszabású könyvvására, amelyre a jutányos áron kínált olvasmányok mellett körülbelül 50 programponttal, köztük izgalmas könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, író-olvasótalálkozókkal, koncertekkel, borkóstolóval és szabadidős tevékenységekkel várják a könyvek szerelmeseit.

Az idei rendezvényen külön figyeltek arra, hogy ne csak a felnőttek, hanem a gyermekek is megtalálják a nekik szóló tartalmat, hiszen a gyermekfoglalkozások mellett megzenésített gyermekversekből álló koncerttel, illetve kifejezetten nekik szóló könyvek bemutatójával is készültek a szervezők – Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és a Bookart Kiadó.

A keddi és szerdai bemelegítő filmvetítések után csütörtökön délelőtt a könyvvásárra meghívott szerzők közül többen is rendhagyó irodalomórákat tartottak Csíkszereda különböző általános és középiskoláiban. Majd 13 órától az Erőss Zsolt Arénában hivatalosan is megnyitották a könyvvásárt.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a Sebő-együttes koncertjére váró népes gyermeksereget köszöntötte. Azt üzente nekik, hogy ragaszkodjanak a könyvekhez.

„Azt kívánom nektek, hogy este könyvekkel a kezetekben aludjatok el, ne táblagéppel vagy telefonnal. Azt kívánom nektek, hogy mindig legyen egy könyv a kezetek ügyében, amelybe kapaszkodhattok, amelyből megtanulhatjátok, hogy hová tartoztok. Ez a könyvvásár ezt kívánja szolgálni” – mondta a polgármester, majd átadta a szót Kelemen Hunornak, az RMDSZ szövetségi elnökének.

A politikus szerint nincs okunk temetni sem a könyvet, sem az olvasót, mert az írott szóhoz és annak olvasásához köthető alapvető emberi igény halhatatlan annak ellenére is, hogy a mai digitális világban a valóság megsokszorozódik és átlényegül, a sebesség a mindennapi életünket egy más idő perspektívájába helyezi, minden egyszerre történik, és az ember semmiről sem akar lemaradni, így aztán jó eséllyel szinte mindenről lemarad.

„Az eszközök sosem lesznek hibásak azért, hogy miként és mire használjuk őket. Persze nehezen tudnám elképzelni, hogy James Joyce Ullyssesét digitális kütyün olvassam. Mégis mit várunk a könyvtől, az irodalomtól? Mi az írástudók felelőssége ma? Sohasem hittem abban, hogy az irodalomnak meg kell váltania a világot, ez nem feladata. A kimondott, leírt szó mégis a feje tetejére tudja állítani a világot. Aki a nyelvet az alkotás eszközeként használja, az a nyelvvel cselekszik mindenki más előtt is. Felel a jó és rossz mondatokért” – fejtette ki ünnepi nyitóbeszédében a szövetség elnöke.

A köszöntők után a Sebő-együttes több száz gyermek elé állt színpadra, elsőként pedig a mindenki által ismert Weöres Sándor-vers megzenésített változatát, a Bóbitát adták elő. A kisiskolások az együttessel közösen énekelték a dalokat.

A nagyobbak a még félkész gyermeksarokban gyülekeztek a babzsákokon. A 28 hazai, magyarországi és angliai könyvkiadó, illetve kereskedő közül néhányan még nem töltötték fel a standjaikat, de sok érdeklődő már a megnyitót követően új könyvszerzeményeikkel a kezükben szemlélték a további kínálatot.

Minden kiadó és kereskedő 10-30 százalékos árkedvezménnyel kínálja a könyveket. Aki legalább 50 lejre vásárol könyvet, az egyúttal megváltja az esti, 20 órától kezdődő koncertekre szóló belépőjét is. Csütörtökön a Sebő-együttes felnőtteknek szóló repertoárjával áll színpadra Kovács András Ferenc költő társaságában. Pénteken a Sárik Péter Trió koncertezik Lujza Zan közreműködésével, szombaton pedig a Role együttes szórakoztatja a nagyérdeműt.

Kapcsolódók

Kimaradt?