Érzékenyítene és közösségeket is közelítene egymáshoz a VI. Csíkszeredai Könyvvásár

Négy napon át újra a könyvek körül fog forogni a világ Csíkszeredában. A VI. Csíkszeredai Könyvvásár szervezői és szakmai partnerei színvonalas kikapcsolódást ígérnek a több helyszínen zajló eseményen. Az Erőss Zsolt Arénában megszervezett rendezvény egyúttal az ott élő, tűzkárosult roma közösség és a város lakói közötti szakadékot igyekszik szűkíteni azáltal, hogy a roma kultúrához kapcsolódó programokat is kínál.

A Csíkszeredai Könyvvásár Székelyföld szívében a szép könyvekről, az értékteremtésről szól – szögezte le Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a könyvvásárt megelőző keddi sajtótájékoztató alkalmával. „Örülünk annak, hogy a csíkszeredaiakat, a Csíkszeredába látogatókat meg tudjuk ajándékozni a könyvek és az olvasás világának az örömével” – emelte ki a városvezető. Hozzátette: 23 könyvkiadó fog részt venni a csütörtökön délután megnyíló könyvvásáron.

A helyszínnel kapcsolatosan Korodi Attila elmondta: örül annak, hogy nem csak a sport, hanem a kultúra is visszatérhet az Erőss Zsolt Arénába, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy egy szép, számos programot kínáló programmal tudjon jelentkezni a szervező csíkszeredai városháza.

Sógor Enikő alpolgármester ismertette a könyvvásár programját. Az esemény megnyitóját csütörtökön 14 órától tartják az Arénában, és vasárnap szintén 14 órakor zárja kapuit a rendezvény. A program számos pódiumbeszélgetést, könyvbemutatót tartalmaz. Az elöljáró kiemelte, hogy sok esetben jelen lesznek a kiadványok illusztrátorai is, így az esztétikai megjelenésre is külön hangsúlyt fektetnek a szervezők. Mindemellett több különleges koncert is lesz: két alkalommal lép színpadra a Kaláka együttes, de ott lesz a Kollár-Klemencz Kamarazenekar és Bertóti Johanna is.

„Külön színfolt lesz a Superar nevű kóruskoncert, amit abból az apropóból hívtuk meg, hogy mindannyian tudjuk, hogy az Arénában pillanatnyilag a sporttevékenység mellett egy krízishelyzetet megoldva laknak roma családok. Az volt az alapötlet, hogy valamilyen szinten reagáljunk erre a helyzetre is a kultúra nyelvén és próbáljuk meg a könyvvásár résztvevőihez picit közelebb hozni ezt a történetet. Miért ne használjuk ki kicsit érzékenyítésre, a két közösség közelítésére a könyvvásárt?” – fogalmazott Sógor Enikő. Az említett koncert mellett lesz további két programpont, ami a roma közösséggel foglalkozik, az egyik egy erdélyi cigány népmeséket magában foglaló kötet bemutatója, a másik egy beszélgetés lesz a kortárs roma irodalomról.

A könyvvásár egyik újdonságaként az alpolgármester megemlítette, hogy első alkalommal szerveznek képregény-kiállítást, amivel a gyerekeket és képregény-kedvelőket szólítják meg elsősorban.

A könyvvásárok egyben mérföldkövek

A könyvvásár egyik szakmai partnere, a Bookart Könyvkiadó igazgatója, Hajdú Áron kiemelte: ha visszatekint az előző évekre, azt látja: a Csíkszeredai Könyvvásár folyamatosan fejlődik. „A könyvvásárok igazából a kiadók életében mérföldkövek, évről-évre ezekhez mérik a teljesítményüket. Jó ösztönző időpontok ezek a kötetek elkészítésére. Ugyanakkor a szerzők számára is nagyon fontos egy ilyen esemény. A szerző-olvasó kapcsolat ugyanis többnyire személytelen, nem látják egymást, viszont a könyvvásárokon a szerzők kapcsolatba tudnak lépni az olvasókkal, dedikálni, beszélgetni” – hangsúlyozta az igazgató.

Tőzsér László, a csíkszeredai Gutenberg Kiadó vezetője szerint a könyvbemutatók, koncertek mellett örömteli, hogy kiállításokat is sikerült megszervezni, ezen kívül nagyon fontosnak tartja a megzenésített versek előadóinak fellépését. Az igazgató hozzátette: a Gutenberg Könyvkiadóval igyekeznek elhozni Csíkszeredába a nem rég lezajlott 92. Ünnepi Könyvhét jelesebb alkotóinak új köteteit is, így jelen lesznek a Móra, a Pagony, a Jelenkor, a Helikon és a Magvető könyvkiadók legfrissebb címei.

A VI. Csíkszeredai Könyvvásár eseményei az Erőss Zsolt Arénában berendezett vásártérben, valamint a sportcsarnok mellett felépített Fodor Sándor-sátorban fognak zajlani. Ezen kívül a pénteki napon szervezett filmvetítés helyszíne a Csíki Mozi lesz, ahol ingyenes táncház követi majd a bemutatót. A részletes program a könyvvásár Facebook-eseményének oldalán található.

(Borítókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?