Az eddigieknél „erdélyibb” lesz a Csíkszeredai Könyvvásár

A koronavírus-járvány miatt érvényben lévő utazási korlátozások miatt magyarországi vendégek nélkül fog zajlani a Csíkszeredai Könyvvásár. A rendezvény négy napja főleg helyi, székelyföldi, valamint erdélyi szerzőkről és kiadókról fog szólni. De nem maradnak el a könyvbemutatók, valamint az esti koncertek sem.

A csíkszeredain kívül valamennyi rangos erdélyi könyvvásár elmaradt ebben az évben, Budapesttel és Kolozsvárral ellentétben a csíkszeredai szervezők nem mondtak le az eseményről – emelte ki az eseményt felvezető szerdai sajtóeseményen Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere. A hagyományos májusi időpont helyett ezúttal szeptember utolsó hetében várják a könyvbarátokat a hargitai megyeszékhelyen. Az Erőss Zsolt Arénában csütörtöktől vasárnapig 20 könyvkiadó, illetve könyvkereskedő várja az érdeklődőket, hangzott el.

A polgármester elmondta: bár a magyarországi közreműködők nem tudják vállalni a jelenlétet, a könyvkínálat szempontjából ugyanolyan színvonalra számíthat a közönség, mint „amilyen megszokható volt” a Csíkszeredai Könyvvásártól. A magyarországi könyvkiadók ezúttal erdélyi partnereiken keresztül képviseltetik magukat Csíkszeredában. Ráduly Róbert kiemelte: a székelyföldi, erdélyi könyv ünnepére készülnek, és be szeretnék bizonyítani, hogy a saját értékekre támaszkodva is színvonalas programot tudnak összeállítani. A szervező Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának szokásos szakmai partnere a Bookart és a Gutenberg Kiadó, és – a Nemzeti Összetartozás Évének jegyében – jelentős összeggel támogatja a rendezvényt az Iskola Alapítvány – közölte a polgármester.

A rendezvénysorozat gyermekeknek szóló megnyitója csütörtökön délben kezdődik a sepsiszentgyörgyi Folker zenekar koncertjével, a hivatalos megnyitót pedig 18 órakor tartják. Pénteken és szombaton 10 és 19 óra között fogadják a látogatókat, vasárnap pedig 14 órakor zárul az esemény. Fontos tudni, hogy a látogatók az aréna oldalsó bejáratán, testhőmérséklet-ellenőrzést követően léphetnek be a rendezvény helyszínére. Kötelező lesz a maszk, valamint a kesztyű használata, melyet szükség esetén a szervezők biztosítanak.

A könyvvásáron bemutatják többek között a Székely Könyvtár sorozat új köteteit, László Noémi Műrepülés című verseskötetét Kürti Andrea illusztrációival, Balázs K. Attila Homokóriás című kötetét, vagy Borcsa Imola Magnebéhat című novelláskötetét, amelyet nemrég díjazott a Romániai Írószövetség. A könyvvásár estéit kísérőprogramok zárják. Ott lesz Csíkszeredában Bogdán Zsolt színművész, a Timeless Quartet, a KVAB együttes, valamint  a Mese7es zenekar. A részletes program megtalálható a városháza honlapján, illetve az esemény Facebook-oldalán.

(Borítókép: Bodor Ádám és Kovács András Ferenc a Csíkszeredai Könyvvásáron, Csíkszeredai Könyvvásár Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?