Újra Székelyföldre érkezik az Irodalmi Karaván

A januárban Sepsiszentgyörgyre, Kézdivásárhelyre, Csíkszeredába és Székelyudvarhelyre látogató utazás május 11-15. között, második alkalommal érkezik Erdélybe, hogy rendhagyó irodalomórák, esti Szalon-beszélgetések és a Csíkszeredai Könyvvásár érintésével érje el az olvasni szerető közönséget.

Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv” – ezzel a Kányádi Sándor gondolattal indult útjára 2022 elején a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programja, az Irodalmi Karaván, amely az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálja a hagyományos és kortárs magyar irodalom bemutatásával. Az Irodalmi Karaván road-show a tervek szerint Magyarországon és az országhatáron túl is „utaztatja” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.

„Az első Irodalmi Karaván utazás januárban számos lehetőséget adott a találkozásra: író vendégeinkkel teltházas fellépéseken beszélgettünk a könyvek születéséről, az irodalmi elődökről és olyan kiemelt dátumokról, mint Nemes Nagy Ágnes születésének 100., vagy Tamási Áron születésének 125. évfordulója. Most tavasszal, visszatérve Erdélybe, újabb városokat érintve ezt a megkezdett utat folytatjuk, ezúttal a beszélgetések mellett már egy gyönyörű szabadtéri Tamási-kiállítást is bemutatva a székelyföldi közönségnek” – mondta el az esemény kapcsán Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok igazgatója.

Az Irodalmi Karaván második utazása 2022 májusában lesz Erdélyben. Május 11-15. között, öt napon keresztül három városban és egy kiemelt könyves rendezvényen mutatkoznak be az írók, alkotó vendégek: Marosvásárhely, Kolozsvár és Csíkszereda, a Csíkszeredai Könyvvásár közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák, esti Szalon-estek és könyvvásári programok megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra.A Székelyföldi Irodami Karaván első kiadásának csíkszeredai állomása | Fotó: Bach Máté

Azt az utat kezdtük el idén járni, hogy keverjük a klasszikus irodalom szerzőit és a kortársakat. Az összecsengésekre vagyunk kíváncsiak, és arra, hogy egy-egy – életrajzilag lezárt – életmű miként élhet vagy él tovább egy aktívan alakuló másikban. Akit egy név vagy alkotói hang bevonz, annak felfedezés és új irodalmi élmény lesz egy másik. Ehhez kapcsolódik, hogy egyre többször vonunk be társművészeket is, színészeket, zenészeket – elképzeléseink szerint így még izgalmasabb és talán felejthetetlenebb lesz egy-egy programösszeállítás– fogalmazott Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalom szakmai igazgatója.

A meghívott vendégek közt szerepel Háy János József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő, Bartis Attila Marosvásárhelyen született, Térey-ösztöndíjas és Magyarország Babérkoszorúja-díjas író, akihez kapcsolódik Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas, Csíkszeredában született színművész, érdemes és kiváló művész, Nagy Koppány Zsolt Marosvásárhelyen született Térey-ösztöndíjas író, szerkesztő, Farkas Wellmann Endre Marosvásárhelyen született, József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas költő, szerkesztő, Vecsei H. Miklós Prima-díjas színművész, Dálnoky Csilla színművész, Balázs Imre József irodalomtörténész és Balla Gergely, a Platon Karataev frontembere és szövegírója. Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart az érintett városok kiemelt intézményeiben, míg este a Szalon-esteket és a könyvvásári beszélgetéseket moderálja.

Az Irodalmi Karaván programja:
Május 11-én, szerdán 19.00 órakor Marosvásárhelyen a Spectrum Színházban Irodalmi Szalon-est Háy János íróval és Dálnoky Csilla színművésszel.
Május 12-én, csütörtökön 19.00 órakor Marosvásárhelyen a Spectrum Színházban Amikor előadás Bogdán Zsolt színművésszel Bartis Attila novelláiból és Irodalmi Szalon-est a szerzővel.
Május 13-án, pénteken 20.00 órakor Kolozsváron a Kolozsvári Magyar Színház kamaratermében Irodalmi Szalon-est Bartis Attilával.
Május 14-én, szombaton a Csíkszeredai Könyvvásáron:
14.00 órakor Tamási125 szabadtéri kiállítás megnyitó,
15.00 órakor Farkas Wellmann Endre és Nagy Koppány Zsolt írókkal közönségtalálkozó és beszélgetés,
16.00 órakor „A szarvassá változott fiú” – Juhász Ferenc mottójával az irodalom nagyjai egykor és ma beszélgetés Juhász Anna, Vecsei H. Miklós színművész és Balázs Imre József irodalomtörténész részvételével,
17.00 Bemutatkozik a POKET Zsebkönyvek – zenés beszélgetés a POKET négy éves története kapcsán Vecsei H. Miklós színművész és Balla Gergely zenész (Platon Karateav) részvételével,
19.00 órakor Irodalmi Szalon-est - Bartis Attila író és Bogdán Zsolt színművész szereplésével,
20.00 Mondjad, Atikám! – előadás és beszélgetés Vecsei H. Miklós színművésszel.
Május 15-én, vasárnap 10.00 órakor a Csíkszeredai Könyvvásáron Balla Gergely Partért kiáltó című kötetének zenés bemutatója a szerzővel és Vecsei H. Miklós színművésszel.

Kapcsolódók

Kimaradt?