Bartis Attila, Bereményi Géza, Szöllősi Mátyás a székelyföldi Irodalmi Karaván meghívottai között

Összeállt a Petőfi Kulturális Ügynökség székelyföldi Irodalmi Karavánjának programja. A szervezők olyan irodalmi road-show-t terveznek, amely a magyar nyelv- és irodalom értékeit őrizve, klasszikus és kortárs szerzőket egyaránt bemutatva több generációt is összekapcsol.

A Petőfi Kulturális Ügynökség 2022-ben indítja el az Irodalmi Karaván rendezvénysorozat, melynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, emellett a kortárs szerzőket megismertetni – határok nélkül. A tervezett turnék Magyarországon és az országhatáron túl is „utaztatják” majd az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. 

„Sokat gondolkodtunk azon, hogy milyen irányok mentén állítsuk össze a programokat. Több célt kapcsoltunk végül egymáshoz. Az egyik legátfogóbb az irodalom és az olvasás népszerűsítése, melyet mi személyes élményekkel szeretnénk megerősíteni: élményeket adni az olvasóknak, hogy egy-egy ilyen élmény hatása alatt levegyenek és elolvassanak egy így közelről megismert szerzőt vagy könyvet. (...) Minden művészet befogadása élmény, szól a közhelyes igazság, melyet mi kicsit megcsavartunk: legyen a művészethez, az olvasáshoz vezető út is élmény – akkor biztos a siker, és nyert egy újabb olvasót a magyar irodalom” – idézi a szervezők közleménye Pál Dániel Leventét, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatóját.

„Egy-egy könyv önmagában lehetőség a felfedezésre és az utazásra. Más világokat, kultúrákat, gondolatokat ismerhetünk meg, amiket beépítve saját világunkat gazdagíthatjuk. Alig várom, hogy a »karavánnal« elindulva a könyvekkel és szerzőkkel valódi találkozásaink legyenek!” – mondta el Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok Igazgatója. Hozzátette, a céljuk egy olyan komplex programsorozat létrehozása, amely egyszerre tanít, ismeretet, élményt ad, és biztosítja: legyen élő, irodalmi párbeszéd – határok nélkül!

Az Irodalmi Karaván első utazására 2022 januárjában kerül sor, a magyar kultúra napjához kapcsolódva, Székelyföldön. Január 25-28. között, négy napon keresztül négy városban: Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és Szalon-estek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra. A meghívott vendégek közt érkezik Székelyföldre Bartis Attila a Marosvásárhelyen született, Térey-ösztöndíjas és Magyarország Babérkoszorúja-díjas író, akihez kapcsolódik Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas, Csíkszeredában született színművész, érdemes és kiváló művész, Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, rendező, Szöllősi Mátyás Margó-díjas és Téry-ösztöndíjas író, fotográfus és Sárik Péter zongoraművész. Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart a négy város kiemelt intézményeiben, míg este a Szalon-esteket moderálja.Juhász Anna, a Szalon-estek moderátora

A szervezők közleménye szerint a továbbiakban a Farkaslakán 125 éve született Tamási Áron íróhoz kapcsolódó programokkal is készülnek.

A januári program:

január 25., kedd, 18 óra / Sepsiszentgyörgy, Kónya Ádám Művelődési Ház

Juhász Anna-szalonest

Az est vendége: Bartis Attila író, Bogdán Zsolt színművész

Belépőjegy ára: 20 lej

január 26., szerda, 18 óra / Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Ház

Juhász Anna-szalonest

Az est vendége: Bartis Attila író

Belépőjegy ára: 20 lej

január 27., csütörtök, 18 óra / Csíkszereda, Csíki Mozi

Juhász Anna-szalonest

Az est vendége: Bereményi Géza író, Szöllősi Mátyás író, Sárik Péter zongoraművész

Belépőjegy ára: 20 lej

január 28., péntek, 17 óra / Székelyudvarhely, Művelődési Ház

Juhász Anna-szalonest

Az est vendége: Bereményi Géza író, Szöllősi Mátyás író, Sárik Péter zongoraművész

Belépőjegy ára: 20 lej

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?