A Kaláka muzsikája nyitotta meg a Csíkszeredai Könyvvásárt

Fotók: Gábos AlbinA több mint 50 éve alapított Kaláka együttes koncertje adta meg a VI. Csíkszeredai Könyvvásár alaphangját csütörtökön kora délután. A megnyitón Sógor Enikő alpolgármester és Márton László író köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Kaláka együttes közkedvelt versmegzenésítései csendültek fel. 

A vasárnapig, 19-éig tartó VI. Csíkszeredai Könyvvásáron 22 standon 23 kiadó és könyvkereskedés kínálja a keresett könyvújdonságokat. Emellett 23 könyvbemutató, 5 koncert, 3 pódiumbeszélgetés, 1 filmvetítés és 2 kiállítás is színesíti az idei eseményt.

Örömtelinek nevezte a könyvvásár megvalósulását Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere. „Együtt lehetünk a számunkra oly’ kedves könyvekkel, a szerzőikkel, kiadóikkal, illusztrátoraikkal. Ezáltal még személyesebbé válhat a könyv, az olvasmány, hiszen szemtől szembe láthatjuk azokat, akik bábáskodtak megalkotásuknál” – hangsúlyozta köszöntőjében a városvezető.

Hozzátette: a könyv, az irodalom a legszemélyesebb találkozás két ember között, amely során a szerző beengedi olvasóját a lelkébe, az olvasó pedig szintén beengedi az alkotót legmélyebb valójába. „Egy biztos: mindketten tanulnak. A jól megírt és a jól olvasott könyv hajszálnyira egyenértékű a valóságos tapasztalással” – fogalmazott Sógor Enikő.

Az Arénában tartják, ahol még mindig a csíksomlyói tűzvész károsultjai élnek

Az alpolgármester kitért arra is, hogy a könyvvásár helyszínén, az Erőss Zsolt Arénában „két párhuzamos valóság létezik” jelen pillanatban. „A falakon túl egy, csupán felszínesen ismert realitás” található – utalt a január 7-i csíksomlyói tűzvész óta a sportcsarnokban élő roma családokra.

Kiemelte: a szervezők és a szakmai partnerek részéről sem volt kérdés a könyvvásár helyszíne. „Az a szándékunk, hogy összehozzuk a látszólagos párhuzamosokat. Az idei könyvvásár egyik sajátossága, hogy a roma irodalomba is betekintést nyújt és teret ad a két közösség ismerkedésének” – emelte ki Sógor Enikő.

A Budapesten született Márton László József Attila-díjas író, drámaíró, műfordító elsősorban a gyermekekhez intézte a beszédét. Ebben megemlékezett a diktatúra évtizedeiről, amikor „el kellett dugni” a könyveket, ezzel szemben pedig milyen jó, hogy most széles körben meg lehet mutatni a kiadványokat, büszkék lehetünk a könyvek és az olvasók sokféleségére.

A Kaláka fellépését követően könyvbemutatók kezdődtek, a délután folyamán pedig pódiumbeszélgetésekkel folytatódik, majd az Eleven Költők Társaságának koncertjével zárul a könyvvásár első napja. A részletes programot megtalálják itt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?